Rengeteget ittak és káromkodtak az ÖsszeEsküvők

öe
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) műsorelemzői a TV2 ÖsszeEsküvők című párkereső valóságshow-ját vizsgálták, és megállapították, hogy "sikertelenül elhalkított, obszcén káromkodások, erőszak, alkoholizálás és cigi volt a képernyőn minden mennyiségben." A kiskorúak számára kritikus tartalmak miatt már bírságolt a hatóság, de több vizsgálat még folyamatban van.
Vágólapra másolva!

Az elemzés a 2011 őszétől három hónapon át sugárzott ÖsszeEsküvők című műsort és annak Esküdj! című késő este vetített, pikáns részleteket is bemutató összefoglaló adásait ölelte fel. A Médiatanács egyik legfontosabb célja gyermekeket károsan befolyásoló, kritikus tartalmak kiszűrése volt. A műsorelemzők összesen közel 150 adást vizsgáltak, elsősorban azért, hogy kiderítsék a műsor megfelel-e a korhatári besorolásnak.

A reality vizsgálata alapján kiderült, a készítők a káromkodásokat sok esetben nem némították el, vagy nem megfelelően halkították le; így adásonként átlagosan 10 trágár szó hagyta el a szereplők száját. Az összesen 813 otromba kifejezés több mint a fele kifejezetten durva káromkodás volt. A tanulmány emellett rámutat arra a jelenségre, hogy míg a szerkesztők az enyhe kifejezéseket sokszor érthetetlenné tették, addig a durvább szavak jól hallhatóak maradtak - áll az NMHH közleményében.

Az elemzés szerint a szerkesztők nem voltak figyelemmel arra sem, hogy a műsorban ne mutassanak dohányzó szereplőket, így heti átlagban ötször lehetett cigarettázó fiatalokat és anyósjelölteket látni a képernyőn, egy alkalommal pedig az egyik cigarettamárka neve is elhangozhatott a műsorban. A vizsgálat szerint heti átlagban négyszer mutattak a műsorban szeszfogyasztást. A fiatalok és az anyukák egyaránt szívesen ittak. A szerkesztők a részegséget mindig hangsúlyosan ábrázolták, igen részletesen mutatták be, az ilyen jeleneteknek tág teret engedtek. A féktelen ivászat hatására többször került sor veszekedésre, sőt az egyik összetűzés tettlegességig fajult, amiért a csatorna ki is zárta a társát bántalmazó játékost.

A hatóság valamennyi epizódra kiterjedő "célvizsgálatot" indított a kereskedelmi csatornák valóságshow-inál, és ezért hozza nyilvánosságra a hatósági elemzés tapasztalatait bemutató tanulmányokat is. Az ÖsszeEsküvők vizsgálatából kiderült, hogy a műsor több alkalommal sértett jogszabályt. A hibás korhatári besorolás miatt a csatorna eddig összesen 5 millió forint bírságot kapott, de a műsorral kapcsolatos hatósági eljárások sora még nem zárult le - áll a szövegben.

A kifogásolt reality 2011 decemberében ért véget.