Pamela Anderson lesz a példa Nagy Ferónak

Pamela Anderson
Vágólapra másolva!
A Showder Klub legújabb szezonja itthon is bevezetné a roast műfaját, amely arról szól, hogy a humoristák és meghívott vendégek egy adott hírességet osztanak ki, az illető - elsőként Nagy Feró - jelenlétében. A tengerentúlon többek között Pamela Anderson, David Hasselhoff és Charlie Sheen is megkapta már ily módon a magáét, annak idején pedig még Orson Welles is élcelődött Frank Sinatrán. Nézze meg angol nyelvű videóinkat!
Vágólapra másolva!

"Az idei évadban debütál az Amerikában nagy sikerű 'roast' műfaj Magyarországon, az RTL Klub képernyőjén. Az adások nagy televíziós események, melyben egy-egy nagy múltú híresség előtt tisztelegnek humoristák. A showder klubosok és a pályatársak, a maguk módján, szemtől szemben, a kíméletlen humor eszközeivel találják meg a hírességeket: az első roastot Nagy Ferónak kellett állnia, előtte 'tiszteleg' Kovács András Péter, Kiss Ádám, Dombóvári István és Rekop György, továbbá Jáksó László, Ganxsta Zolee, Magyar Attila és sokan mások" - nyilatkozta az RTL-nek a Showder Klub producere, Kovács Kristóf.

Az Egyesült Államokban valóban nagy népszerűségnek örvend a komédiának ez a válfaja, amelynek sajátos módon tényleg a tisztelgés a célja, még ha látszólag arról szól is, hogy az adott híresség minden lehetséges tulajdonságát kicikizik az egybegyűltek. Pamela Anderson beégetésén (amelyet egyébként a magyar Comedy Central is bemutatott) Jimmy Kimmel gyakorlatilag azt ecseteli öt percen keresztül, hogy a színésznő mekkora ribanc. Úttörőnek nevezi, hisz ő volt az első híresség, akiről szexvideó került elő: "Paris Hilton még pelenkás volt, amikor Pamet már többen megcsinálták Betamaxon" - mondja, de utána egyből kiemeli a színésznő állatvédő munkásságát is.


Pamela hol feszengve, hol felszabadultan nevetve fogadja a vendégek monológjait, és - már csak ezt az egy videót megnézve - világossá válik, hogy a jó roast titka a megfelelő áldozat kiválasztása. Természetes, hogy csak olyan emberrel lehet ezt megcsinálni, akinek van humora és öniróniája, nem veszi magát túl komolyan. Nagy Feró ilyen szempontból remek választásnak tűnik, míg, mondjuk, a lépten-nyomon megsértődő és perelő Kiszel Tünde aligha viselne jól egy ilyen alázást.

A cél persze nem a delikvensek földbe döngölése: Pamela Anderson kérésére azt a részt például kivágták az adásból, amikor az egyik fellépő a színésznő Hepatitis C fertőzésével viccelődött. Charlie Sheen ugyanígy letiltatta az édesanyjáról elsütött poénokat, a Kirk kapitányként és T. J. Hookerként ismert William Shatner pedig már az adás előtt kérte, hogy elhunyt feleségéről - aki saját medencéjükben fulladt meg - ne essék szó. Másoknál nincs tabutéma, David Hasselhoff és Donald Trump például mindent békésen végighallgatott, akármilyen kínos vagy durva téma került is szóba.

A roast jellemzője - a néha kifejezetten durva beszólások mellett - a trágár szavak viszonylag gyakori használata, valamint az, hogy a vendégek nemcsak a kiválasztott hírességet, de egymást is osztják rendesen. Az alábbi videón mindkettőre láthatunk példát, az azóta már elhunyt Greg Giraldo - egyik utolsó fellépésén - a Hasselhoff szívatására összegyűlt társaságot mutatja be, és amellett sem megy el szó nélkül, hogy valamelyikük nagyon meghízott az utóbbi időben - miközben minden harmadik szavát ki kell sípolni.


Akárhogy is, az Egyesült Államokban már szinte presztízskérdésnek számít, hogy valaki bekerüljön a Comedy Central roastsorozatába. A széria egyébként a Ments meg! főszereplőjével, Denis Learyvel indított 2003-ban, és - a South Park epizódjait nem számítva - egyből a csatorna addigi legnézettebb műsorává vált. A későbbiekben a már említett hírességek mellett többek között Jack Foxworthy, Bob Saget és Flavor Flav is megkapta a magáét, a szívatók között pedig már olyanok is feltűntek, mint George W. Bush vagy Hugh Hefner.

Már az 1910-es években folytak a beégetések

Bár eddig csak a Comedy Central Roast-ból hoztunk példákat, a műfaj jóval komolyabb múltra tekint vissza a tengerentúlon: a javarészt komikusok által látogatott New York Friar's Clubban már az 1910-es évek óta rendeztek hasonló összejöveteleket, ezek azonban zártkörűek voltak. Az első nyilvános estre - szintén az ominózus klubban - 1949-ben került sor, akkor a kor kedvelt énekese és színésze, Maurice Chevalier volt az élcelődések tárgya.


A hetvenes években aztán Dean Martin ültette át a műfajt a televízióra, saját show-jának visszatérő betétjeként olyan hírességeket szívatott, mint Ronald Reagan, Kirk Douglas, Truman Capote vagy épp Gábor Zsazsa. A műsor aztán 1974-ben megszűnt, a beégetések viszont önálló produkcióként folytatódtak, Dean Martin Celebrity Roast címmel. Itt többek között Telly Savalas, Muhammad Ali és Frank Sinatra is megkapta a magáét - utóbbin még Orson Welles is élcelődött, amint az videónkon is látható. Dean Martin emellett volt olyan jó arc, hogy az egyik adásban önmagát tette meg a szívatás tárgyának, olyanok cikizték őt, mint John Wayne, Gene Kelly vagy Bob Hope.

A formátum Amerikán kívül csak jóval később kezdett elterjedni, de akkor sem talált mindenhol közönségre: 2010-ben kipróbálták például az angoloknál is, de a nézők nem szerették, nem igazán tudtak mit kezdeni azzal, hogy egy stúdiónyi ember Sharon Osbourne fikázására gyűlt össze. Szintén 2010-ben indult az új-zélandi változat, mostantól pedig a magyar hírességek is tarthatnak a kíméletlen poénoktól.