Ezért mondott nemet az RTL Klubnak Vágó

vágó
Vágólapra másolva!
Mi van a pozsonyi kifliben? Ki nyerte az első Forma-1-es futamot Magyarországon? Mely évben volt az egri vár ostroma? Mely név hiányzik József és Benedek mellől? Ilyesféle, nem riasztóan nehéz kérdésekkel lehet közelebb jutni Vágó Istvánhoz és a milliókhoz a Story4 új kvízében, amely március 26-án rajtol a csatornán. A műsor felvételeibe az [origo] is belenézett.
Vágólapra másolva!

Vágó István nem adta fel, végül mégiscsak megvalósíthatta saját fejlesztésű vetélkedőjét, amelyre a Story4 nagyjából százmillió forintot szánt: a csatorna eddigi legdrágább műsora, amelytől természetesen nézettségnövekedést várnak az adott sávban és utána (mivel az erős műsorok több - reklám alatt elkapcsolni elfelejtő - nézőt hagynak a következőre).

Vágó előbb az RTL Klubnál próbálkozott saját fejlesztésű kvízzel, még a Legyen ön is milliomos és Sebestyén Balázzsal együtt vezetett Pókerarc idején, majd a TV2-höz igazolt. Ott gyorsan lement a Párbaj, amit a gyérebb nézettség miatt nem újított meg a csatorna, eztán Vágó hosszú ideig parkolópályán volt, szerepelt az Aktív-ban, tán a Mokká-ba is behívták, de kvízt már nem bíztak rá: a 40 milliós játszma pedig ugyan neki volt szánva, de mégsem vele indult el, úgy vélte a tévétársaság, hogy a fiatalabb Rákóczi Feri jobb erre a posztra.

Forrás: Story4, Sárközy Mariann

Magyar fejlesztésű, költséges vetélkedővel nem szeretnek próbálkozni a nagy csatornák, mert egyszerűbb egy licencműsort behozni, amelynek kudarca esetén is lehet lobogtatni a korábbi török, holland, dán nézettségi adatokat, mondván, nem a hazai programigazgató döntése volt hibás, hanem a magyar néző, aki nem ismerte fel, hogy ragyogó kincset kapott, ócska bizsunak nézte. Külföldi, máshol bizonyított formátumot adaptálni könnyebb, mint hosszan tesztelni egy papíron jól kinéző műsort, kisebb a rizikófaktor.

Vágó végül nemet mondott a piacvezető RTL hívására (nem sok tévés tenne ilyet mostanában), a Milliomos-ra, mert közben már a Sanomával tárgyalt arról, hogy ott mégis felvennék dédelgetett gyerekét, az ÁtVágó-t. Fanyar, furcsa helyzet, hogy a műsornak a Mafilm egyik stúdiójában van a felvétele, a Róna utcában, öt méterre onnan, ahol a TV2 bázisa van: annak a TV2-nek a székháza, amely őt kirúgta, amely beperelte Vágót korábbi kijelentései miatt.

Forrás: Story4, Sárközy Mariann

Érkezésünkkor kinn dohányzó, a sötét után a napfényben hunyorgó statisztákkal találkozunk, váltunk pár szót a produkcióval: kiderül, hogy százmilliós tételről van szó, a műsor ötlete pedig 90-95 százalékban Vágóé, a tévések csak kicsit igazítottak rajta. Vágóval állítólag a fiatal, öntudatos, pattogós tempóhoz szokott korosztály nehezebben dolgozik, mert nem egy irányítható műsorvezető, akit szabadon lehet instruálni: határozott elképzelése van a műsor minden eleméről, és ezt nem is rejtegeti. Meggyőzhető észérvekkel, de a stáb szerint a negyvenes tévések jobban szót értenek vele, ők még látták régi műsorait is az MTV-n.

Benn Csillagok háborúja-díszlet fogadja a látogatót, füst, sötét háttér előtt kirajzolódó fényes gömb, valójában a technika és az emberi agy keresztezésének szimbóluma szeretne lenni, kis jóindulattal Halálcsillag, amelyre a játékos nem is juthat el, csak a küzdelem kétharmadánál: addig x-szárnyúként kell megközelíteniük az objektumot, lépésről lépésre jutva közelebb. Erről szól az első szakasz: gyors, pattogós kvízkérdéseket tesz fel a világító gömbben álló műsorvezető, és aki időben jelez és jót mond, az lép egyet előre. Kezükben egy nagyobb alma méretű szerkezet van, olyasmi, mint amit a fejvadásznak öltözött Leia hercegnő vitt be a Jabba-palotába - ennek nyomásával lehet elnyerni a válaszadás jogát.

Forrás: Story4, Sárközy Mariann

Miután a kezdő három játékosból kihullik egy, ketten maradnak a platform szélén. Ez a második etap, itt egy megfejtendő névhez jutnak közelebb a próbálkozók. Ha az elhangzó kérdésekre valaki azokat a válaszokat szedegeti össze, hogy Vespasianus császár, amfiteátrum, Róma és gladiátor (ezt mi raktuk össze, a felvételen más volt), akkor alighanem rávágja, hogy a megfejtendő név a Colosseum, így - mivel négy helyes válasza volt - négyszer ötezer forinttal léphet át a gömbbe, méghozzá egy látványosan megnyíló hídon át.

Forrás: Story4, Sárközy Mariann

A harmadik menetben az addig feszengve ácsorgó játékos már leülhet Vágóval szemben. Itt különféle állítások hangzanak el, csak annyit kell eldönteni, igaz-e vagy hamis. Az alapösszeg (mondjuk a 20 ezer forint) minden helyes válasszal duplázódik, azaz egy kellően informált, olvasott és higgadt próbálkozó elhozhat egy-két millió forintot. Az általunk látott nyertes ilyen volt, magabiztosan, rokonszenves szerénységgel gyűjtögette a jó válaszokat, noha épp a legvégén majdnem mindent elbukott egy pillanat alatt, itt Vágó részéről némi jóindulatra is szükség volt: ha nem figyelmezteti a játékost, akkor simán elveszti az addig okosan összeszedett másfél milliót.

Aki szerette Vágót a Milliomos-ban az itt is szeretni fogja. Aki a Legyen ön is milliomos-ban nem bánta, ha egy kérdésnél leáll néha a tempó, és hosszabb ideig időznek a témánál, az itt is megkapja ezt az elmélkedős-gondolkodós részt, az első két, dinamikusabb szakasz után. Vágó pedig (aki miatt nem kellett újra felvenni egy percet sem), foglalkozási ártalomként, láthatóan mindenből kvízkérdést gyártana, mert az egyórás felvétel alatt háromszor volt olyan, hogy hosszabban magyarázott valamilyen történelmi, popzenei vagy irodalmi témában, majd bosszankodott egy sort: "de kár, hogy most ezt elmondtam maguknak... milyen szép kérdés lehetett volna egy másik játékban!"