Este újra kardot rántanak a Trónok harca szereplői

Vágólapra másolva!
Április 2-án adja a magyar HBO a Trónok harca második évadjának első részét: a premier kódolatlanul megnézhető a csatornán, az HBO Go oldalon pedig egy hétig kinn lesz. Az első két részt már láttuk, a fantasysorozat kedvelői aligha fognak csalódni.
Vágólapra másolva!

A Trónok harca 2011-es tévés premierje után hamar népszerű lett az USA-ban és itthon is: amint véget ért az első évad, a budapesti könyvesboltokban már képtelenség volt beszerezni a második kötetet, mivel felvásárolták azok, akik nem bírtak ki egy évet, nem akartak addig várni, hogy megtudják, mire megy Daenerys a sárkányokkal, mihez kezd havas Jon a messzi Északon, milyen újabb pimaszságra készül Jeoffrey Baratheon. Idővel aztán a regénysorozat harmadik kötete is fogyni kezdett, a másodikat újranyomták, és egyértelműen a tévésorozat sikere vezetett oda, hogy sokan újra fantasyt - vagy egyáltalán könyvet - vettek a kezükbe.

Forrás: HBO pressroom

A David Benioff és D.B. Weiss vezető producerek által készített Trónok harca tízepizódos második évada Martin második regényén, a Királyok csatájá-n alapul, és valamivel összetettebb, komplikáltabb, mint az első évad. Ott a főbb szereplőkkel kellett megszokni, megismerni motivációikat, jellemvonásaikat, itt viszont három-négy újabb, kiemelt karakter kapcsolódik be a történetbe, több tucatnyi mellékszereplővel egyetemben. Akik olvasták a második kötetet, a nagyobb fordulatokat tudják előre, ami ront az élményen, ugyanakkor tudják, ki kicsoda, miért harcol, és mikor áll át hirtelen a másik oldalra.

Forrás: HBO pressroom

Mert oldal nem csak kettő van, ebben az évadban könnyen túllépünk az átlátható és egyértelmű Stark-Lannister ellentéten. Az még világos, hogy a Királyvárban a Vastrónt a pökhendi, fiatal Joffrey (Jack Gleeson) birtokolja, cselszövő anyjával, Cerseijel (Lena Headey) és nagybátyjával, Tyrionnal (Peter Dinklage), miközben fő ellenfelük Robb Stark (Richard Madden), de a kontinens feletti uralom több trónkövetelőnek célja, beszállnak a játékba a néhai Robert testvérei is. És ezzel bonyolódik a képlet, hiszen még nem volt még szó arról, hogy mi zajlik Keleten, az egykor elveszett családi trónra éhező Targaryen-lánnyal, a Falon túli világgal, hol komolyabb hordák szerveződnek sereggé, illetve a Vas-szigeteken, ahol a Greyjoy-família keménykedik.

Forrás: HBO pressroom

"Arról beszélgettünk nagyon sokat az első évad kapcsán, hogy ha az ötödik epizódig meg tudjuk tartani a nézőket, akkor velünk fognak maradni. Az ötödik-hatodik résztől kezdve az évad végéig egyre csak görögtek az események egy nagyszabású finálé felé. Most a közönségünk ismeri már a Trónok harca világát és a visszatérő karaktereket - persze lesznek újak is" - magyarázta Benioff a Metropolnak adott interjúban.

Weiss szerint más kihívások várták őket ebben a szezonban: "Már nem kell aggódni amiatt, hogy érdekel-e ez egyáltalán valakit. Hiába dolgoztunk mindannyian keményen a Trónok harcá-n, erre nem tudtuk a választ egész addig, míg nem kezdték sugározni a sorozatot. Az is megtörténhetett volna, hogy kevesen nézik, és eltűnik a süllyesztőben. Most viszont tudjuk, hogy - legalábbis jelenleg - van egy stabil és elhivatott nézői bázisunk."

Néznivaló: előzetes a második évadból
Olvasnivaló: [origo]-s interjú George R. R. Martinnal, a regény írójával, Peter Dinklage- interjú