Új tévémacik jönnek az MTV-re

Foky Ottó Munkácsy Mihály- és Balázs Béla-díjas animációs filmrendező alkotásával, a TV maci bábfigurájával kezében
Vágólapra másolva!
Maci tévé címmel nemrég kibővült mesesáv indult az m2 csatornán, húsvéthétfőtől pedig új macifigurák fogadják az esti mesék előtt a gyerekeket. Legutóbb a nyolcvanas években módosította a főcímet a televízió, az új változat a bábfigura ötödik generációja.
Vágólapra másolva!

A korábbi Esti mese helyén nemrég kibővült mesesávot indított a csatorna Maci tévé címmel. Ehhez a mesesávhoz készült a megújult főcím is az új bábfigurákkal. Az új főcím alkotói, Fischer Ferenc animátor és Berkes Gábor zeneszerző annyiban rugaszkodtak csak el a korábbi tradíciótól, hogy megújították a főcímzenét is, és az új változatban a tévémaci már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé. Húsvéthétfőn tehát egyszerre két mackó, azaz egy testvérpár fogja köszönteni a gyerekeket az m2-n.

A Maci tévé új főcímét elsőként április 9-én, 17.35-kor láthatják a nézők. Egy órával később, a Rejtélyek Tesz-Vesz városban és a Vuk hétfői epizódjai után már a közmédia honlapján, a www.mtva.hu/tvmaci oldalon is újranézhetik a főcímet az érdeklődők - közölte az MTV.

Az első tévémaci 1963 húsvétján mutatkozott be a Magyar Televízió képernyőjén. Az alapötlet, hogy legyen egy báb mackója a televíziónak, Bálint Ágnes írótól, a gyermekműsorok első szerkesztőjétől származik. Az elsőt később több másik követte, mert a főcímek alkotói szerették volna, ha környezete, öltözete, játékai tükrözik az adott korszakot. Az utóbbi évtizedekben vetített főcímekben már a mackó negyedik generációja, Foky Ottó bábtervező munkája volt látható.

Forrás: MTI/Földi Imre
Foky Ottó alkotásával

2009-ben elkészült a Music TV promóciós klipje, melyben tévémaci - modern nevén Tívimaci - reinkarnációja aranyból készült pisztollyal lövi szét a tévét, whiskyvel öblöget, majd ágyba bújik két macinővel. A felháborodás hatására az MTV Hungary levette a klipet.