Így néz ki az új Tévémaci

lecserélték a TV macit, új TV maci
Vágólapra másolva!
Az új Tévémaci az m2-n egészen megváltozott: hazaérkezés után már megy is az asztali PC-hez, foci után menten számítógépezne, de macilány barátnője nem hagyja. Együtt tévéznek (van már távirányítójuk is), utána pedig előveszik a színes ceruzákat, és közösen rajzolnak, hangsúlyozva, hogy nem csak elektronikus szórakoztatási formák léteznek. A zene nem átírt, hanem egészen új dallamra épül.
Vágólapra másolva!

Maci tévé címmel nemrég kibővült mesesáv indult az m2 csatornán, megújult a Tévémaci is: az új figura másképp néz ki, mint a megszokott, foci után menne internetezni vagy játszani az asztali PC-n, de végül mégiscsak leül tévét nézni. Korábban odaballagott a tévéhez, manuálisan bekapcsolta, most távirányító is hever a kissé szocreál mintájú kanapén. Az aktuális mese után elvileg este van (bár kinn nagy a világosság), és a két medve még rajzolgat vidáman. A zene szintén átalakult, az új főcím Fischer Ferenc animátor és Berkes Gábor zeneszerző munkája.

Forrás: MTVA/sajtószoba
További képekért kattintson!

Az eredeti Tévémaci 1964. október 23-án került először képernyőre, eredeti tervezője Köber Tibor volt, a színes mackót már Koch Aurél alakította ki. A szülők közt kell említeni Foky Ottó tervezőgrafikust, animációs filmrendezőt is, aki száznál több sorozatepizódot, mesét, reklámot készített, és gyerekkönyveket is illusztrált.

Forrás: MTI/Földi Imre
Foky Ottó Munkácsy Mihály- és Balázs Béla-díjas animációs filmrendező alkotásával, a TV maci bábfigurájával kezében. További képekért kattintson!

Az évek során Tévémaci nem csak külsőt váltott, hanem a Valérka nevű, sapkás alvóbabát is lecserélte Csutkababára, majd Paprika Jancsira. A figura Bálint Ágnes könyveiben is megjelent, és mikor egy néző azért morgott, mert a maci semmit nem fejlődött évek óta, az írónő jelezte, hogy valami félreértés lehet. Ő írta le, hogy a karakter azért született, hogy keretet adjon az Esti mesé-nek, de ugyanakkor a tévézők hajlamosak voltak elfelejteni ezt, és azt hitték, hogy önálló mesealak, így idővel persze hiányolni kezdték a kalandokat is - sőt, a jellemfejlődés hiányának kérdése is előkerült, mint a példa mutatja.

Forrás: MTVA/sajtószoba
További képekért kattintson!

Foky Ottó emlékei szerint még fogorvosok is megnézték a fogmosási technikát, hogy kellőképp alapos legyen, s jó példaként segítse a gyerekeket (az új verzióban nincs fogmosás). Hónapokig tartott a hatvanas években a figura megtervezése és életre keltése, de a születésénél bábáskodók úgy érzik, hogy a tévézők szeretete többet ér, mint egy állami kitüntetés. Foky szerint különben a Tévémaci titka nagyon egyszerű, a válasz kézenfekvő: azért lett nagy kedvenc, mert a maci mindig is divat volt a gyerekeknél - talán manapság már Barbie-val, kis pónival alszanak a kicsik, de régen mindenkinek macija volt.

Forrás: MTVA/sajtószoba
További képekért kattintson!

A maci nemét is vizsgálták, mivel ez sem volt egyértelmű. Mivel régen bugyiban jött-ment, sokan lánynak hitték, később azonban fiúsabb külsővel jelent meg a képernyőn. Az alkotók szerint alapvetően nincs neme - és épp azért nemtelen, mert teret akartak hagyni a gyerekek fantáziájának, hogy ők dönthessék el a kérdést, mint amikor játékmacit kapnak. Volt kérdőíves kutatás is a nemére vonatkozóan - a válaszadók 92 százaléka férfinak vélte a macit.

Oldalunk jobb alsó sarkában szavazhat is. Nézze meg az új videót:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dhYw7ZLghwnMPgx4


Tetszik önnek az új maci? Írja meg nekünk!