Véres folyóvízből került elő a Lost-rajongók pótszere

Vágólapra másolva!
A folyó kezdése sokkal rémisztőbb és nyomasztóbb, mint a Lost-é volt, de az első rész alapján számos párhuzamot lehet felfedezni a két sorozat közt. Az AXN új szériájából ugyan csak nyolc rész készült, azaz nem pótolhatja az etalonnak tartott J. J. Abrams-sorozatot.
Vágólapra másolva!

Május 1-jén, este tízkor indítja A folyó-t az AXN, azt a nyolcrészes, misztikus elemekkel tarkított, kalandos horrorsorozatot, amely a közelmúltban ment le az USA-ban az ABC csatornán, és találkozott a műfaj kedvelőinek rokonszenvével. Az alapsztori szerint egy eltűnt természettudóst keres felesége, fia és pár másik ember az Amazonas vidékén, fél évvel azután, hogy nyoma veszett: a veszélyekkel és misztériummal teli kutatásról filmet is készítenek. De miben hasonlít egy rész alapján a Lost-ra? Következzen néhány párhuzam:

1. Pálmafás, trópusi környezet. Noha elvileg A folyó az Amazonas mellett játszódik, az első részt Costa Ricában, a többi hetet Hawaii szigetén vette fel a stáb - akárcsak a Lost-ot. Utóbbi nagyrészt egy szigeten játszódik, víz mellett, pálmák tövében, az AXN új szériája nem szigetre került, de a víz, a buja vegetáció stimmel.

Forrás: axn.sajtoklub.tv

2. Rémisztő szörny az elején. A Lost-ban recsegő-ropogó ágak, megrázkódó fák, furcsa moraj okoz szívbénulás-közeli állapotot a repülőgép lezuhanása miatt amúgy is kissé megviselt szigetlakóknál, majd később egy füstszörny riogat. A folyó-ban egy szellem garázdálkodik az első epizódban, meglapul a fák közt, mozgatja az ágakat és kellemetlen hangokat ad ki.

3. Eltűnt közlekedési eszköz. A Lost-ban egy komplett repülő tűnik el, sok utassal, itt egy hajó, néhány fős legénységgel. A felrobbant, kettétört gépet nyilván nem ragasztgatja össze Jack és Kate, de a rozoga bárkát még életre kelti az eltűnt természettudós után kutató csapat.

4. Villámgyors kezdés, akciókkal. A Lost közvetlenül a gép lezuhanásával nyit, itt rövid intró után az ötödik percben már Brazíliában hajózik a csapat, a kalandok közepén.

5. Hasonló karakterek. Joe Anderson, Lincoln Cole egy kicsit olyan, mint Sawyer, noha utóbbi sármosabb, macsóbb karakter volt. Mégis van hasonlóság a kettő közt, kicsit küllemre is (kócos haj, szemekben lobogó őrület), de jellemre inkább: cinikus, kiégett, merész, vakmerő arcok, és ahogy Josh Holloway is csajozott a szigeten, úgy a kis Cole is kap valószínűleg romantikus vonalat: különben minek hoztak volna be a tizedik percben Eloise Mumford személyében egy csinos szőkét?

Forrás: axn.sajtoklub.tv

6. Rejtélyek, titkok. Míg a Lost kalandsorozatként indult és a sci-fi felé fordult, ugyanúgy misztikus sorozat volt, mint a horrorelemekkel tarkított, de kalandos szériaként nyitó The River. Csak remélni lehet, hogy utóbbi nem nyit egyszerre hetvenhat kérdést, nem hoz be százhat új szereplőt, és nem hagy elvarratlanul több szálat, mint a nagy előd.

7. Videófelvétel a múltból. A Lost-ban földalatti bunkerben bukkannak Dharma-felvételekre, amelyek segítségével megfejthető a múlt egy része, A folyó-ban a rozoga hajón találnak pár videót, amelyet a természetfilmes hagyott hátra . Minő véletlen, ezekkel is megfejthető a közelmúlt egy része.

Forrás: axn.sajtoklub.tv

Egészen újszerű látásmódot, soha nem látott fordulatokat nem hoz tehát A folyó első része, de a rángatózó kameraképet, dokumentarista stílusban felvett filmeket és a horrorba hajó misztikus sorozatokat kedvelőknek jó szórakozás lehet - amennyiben nem hal meg minden szereplő a vége előtt.