A botrány az lenne, ha a pontszámokat kapnánk megírva - zsűritagok a tévéshow-kban

Vágólapra másolva!
A Csillag születik-ben nem szabad szidni a dalválasztást és a szponzorcég tarka ruháit a műsorvezetőkön. Hajós szerint ebben semmi meglepő nincs, nem is tartja indokoltnak, hogy ezzel foglalkozzanak a lapok. Megasztáros zsűritagokat is kérdeztünk, szerintük nincs tilalomlista.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi Csillag születik-felvételen a Bors egy fotósa lefényképezte, hogy egy zsűritag lapján tiltások szerepeltek: nem volt szabad kritizálni a dalválasztást, a hátteret, a műsorvezetők (szponzortól kapott) ruháit. Az logikus, hogy egy show-t milliókkal támogató divatcég nem örül, ha fikázzák a műsorvezetőre aggatott ruhakölteményeit: de mi a baj azzal, ha valami lefitymálja a díszletet, a fellépő hercig kabátkáját, a csillogó hajpántját vagy a blőd szöveget?

Hajós András szerint a bulvárlaok által gerjesztett műbalhéról van szó: "Ez az egész történet mondvacsinált, és szomorúnak tartom, hogy velünk foglalkoznak a lapok, nem pedig a fiatal, tehetséges emberekkel. Ezen a sztorin rugózunk, miközben a versenyzőkről kellene többet írni, bőven elég muníciót adnak. Értem én, hogy szeretik a nézők az összeesküvés-elméleteket, de ennek hátterében nincs semmi."

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

A Csillag születik zsűritagja szerint épp ők kérték, hogy a dokumentáció tartalmazza, mely dal kié. "Ötven produkció után nem tudjuk mindig, saját száma-e az előadónak, vagy kié a ruha, amit visel. Lehet, hogy jön egy húszéves vidéki gyerek, akinek három nadrágja van, de ráadnak egy negyediket a show-ra, mi meg belekötünk: az hogy nézne ez ki? Van, hogy borzalmasan rossz a szöveg, de a versenyzőt nem lehet ezért elítélni, mert nem ő írta" - tűnődött. Hajós szerint az ilyen iránymutató szövegek csak a versenyzőket védik, a zsűri megszólalási sorrendjének meghatározása pedig alapvető egy tévéshow-ban, hogy ne legyen káosz.

"Az egész nem ügy, szerintem, inkább az lenne botrány, ha előírnák nekünk, hány pontot adjunk. Ilyen azonban soha nem történt, ráadásul a mi pontszámunk nem ér sem automatikus bennmaradást, sem kiesést: Lilu és Ördög Nóri számtalanszor elmondták, hogy az sms-ek juttatják tovább a versenyzőket. Negyela Bernadett például nekem egyik kedvencem volt, a zsűrinél bőven továbbjutásra állt, de a nézői voksok miatt kiesett" - emlékezett Hajós.

Mi a helyzet a helyzet odaát?

Fenyő Miklós a Megasztár negyedik szériájában volt zsűritag. Az [origo] kérdésére elmondta, hogy úgy emlékszik, hogy 2008-ban semmiféle megkötés nem volt, ilyen eset nem is történt. A Hungária egykori frontembere nem kívánta kommentálni a most futó tehetségkutatókat, mert egyáltalán nem nézi őket. Sőt, mint mondta, a négy évvel ezelőtti Megasztár sem jutott eszébe már jó ideje.

Mester Tamás ott ült a negyedik, ötödik és hatodik évadban is. Megkeresésünkre elmesélte, hogy arra kellett csak figyelniük, hogy a médiatörvényben leírtak teljesüljenek, például ne dicsérjenek egy márkát élő adásban. "Amúgy semmilyen megkötés nincs, korábban is azt mondtam, amit akartam. Nem emlékszem olyanra, hogy a főszerkesztő valamely zsűritagot megregulázta volna, nem volt ilyen probléma. Arra kell figyelnünk, hogy mi befolyásolja a versenyző éneklését" - mondta.

Forrás: tv2.sajtoszoba.tv

A zsűritag szerint egy rossz dalválasztás, egy rossz ruha nem hagyható figyelmen kívül, hiába írnak bármit a szerkesztők egy lapra. "Mi sem értünk mindenhez, én például a ruhákhoz egyáltalán nem, de pont egy-két adással korábban jeleztem, hogy Gigire ne adjanak aranyozott, flitteres ruhát. Korábban Eszenyi Enikővel azon vitatkoztunk, kell-e táncolnia egyáltalán egy előadónak. A néző ugyanis is egy csomagot kap a tévén keresztül, ahol a karizma, az előadásmód, az érzelmi töltés, minden egyszerre hat, a szegmenseket nem külön vizsgálja. Ezeket mi szóvá tettük: nem is kaptam fölülről soha semmilyen megkötést" - tette hozzá.