Bevásároltak a magyar tévék 2013-ra

Arrow, a CW amerikai tv csatorna sorozatának promóképe
Vágólapra másolva!
Akad olyan magyar tévés programigazgató, aki szerint optimizmus és fellendülés tapasztalható az amerikai televíziós piacon, más szerint nem volt különb az idei, mint a 2011-es, viszont mindenki erős mezőnyről számolt be, és a hosszú távú szerződések alapján kiszámítható, mi melyik magyar tévére jön. Véget ért a Los Angeles Screenings, hazatértek a magyar tévék illetékesei, akik az évente megrendezett tévés vásáron, szakmai programon mustrálgatták azokat a pilotokat, amelyekből sorozat készül 2012 őszére, 2013 elejére.
Vágólapra másolva!

Kolosi Péter szerint meglehetősen jó minőségű pilotokat láttak Los Angelesben. "Azt azonban látni, hogy a fragmentáció, az itthoni nagy kínálat miatt az amerikai sorozatok egyre kevésbé az RTL Klubra valók, viszont mi portfólióban gondolkodunk: fontos, mi kerül a Coolra, az RTL2-re és a többi kábeltévénkre. Az új sorozatokról legkorábban szeptemberben-októberben derül ki, hogy milyen a nézettsége. Annak alapján könnyebb tervezni vele, mondok is példát: az Alcatraz-t itthon főműsoridőben akartuk adni, de visszaléptünk, látván a kinti, nem túl fényes számokat" - kezdte az RTL Klub programigazgatója.

"A Fox talán az idén volt a leggyengébb, pedig 11 éve járok LA Screeningsre: egy ekkora stúdiótól nem szokás, hogy csak szitkomot adjon: többségük számunka használhatatlan. Mutattak egyórás drámát is, de arra még nincs kinti megállapodás sem. Persze náluk messze nem teljes a kép, állítják, hogy számos, előkészítés alatt álló projektjük van" - folytatta Kolosi. Az tűnt fel neki, hogy a korábbi években megszokotthoz képest nem koncentrálnak olyan erősen a csatornák eleve a szeptemberi-októberi kezdésre, hanem nagyon sok a midseasonre, 2013 elejére tervezett széria.

A Warnernél állítólag vannak nagyon érdekes projektek, ilyen a The following, az Arrow, közepesen izgalmas a Szex és New York előzménysorozata, amelyben Carrie Bradshaw még egészen fiatal (és persze nem Sarah Jessica Parker játssza). Kolosi Péter szerint a Mistresses és a Red Widow is ígéretes, utóbbi egy holland tévésorozat remake-je. Elég izgalmasnak találta a The Neighbours pilotját, amelyben földönkívüliek költöznek be egy kertvárosba, de egy házba emberekből álló család kerül, ami sok vicces helyzetet hoz. Az Anger Management-et is látták a vetítéseken, Charlie Sheen új szitkomjáról van szó, amelyből egyelőre tíz epizód készül.

"Van egy csomó olyan sorozat, amely a véget ért nagyok, mint a Miami helyszínelők, a House nézőit akarja megszólítani, annak a közönségnek készül. Látványban nálam elsők közt az Arrow, a Last resort van, illetve magas színvonalú volt a Revolution" - emlékezett. Szerinte a CW kifejezetten feljött, sok jó sorozatuk lesz az idén. Érdekesség, hogy egy pilotnál jelezték a vetítés során, hogy amit ott láttak, nem pontosan egyezik meg az országos nagy csatornára érkező sorozat első részével (kábeltévén szabadabb a nyelvezet, és a szexuális tartalommal is lazábban bánnak).

Rákérdeztünk arra is, hogy összeülnek-e a magyarok (akik egymás riválisai itthon) egy-egy ebédre, de nem jellemző, mert egy-egy stúdió más napra hívja az adott ország konkurens tévéinek képviselőit, így az RTL nem aznap pillant be mondjuk a Universal kínálatába, amikor a TV2. A Warner szokott nagy partit rendezni, erre az idén stúdiók, díszletek közt került sor: az ilyen bulikon össze is lehet futni ismertebb színészekkel.

Komédiákat is vett a TV2

Kiss Péter, a TV2 programigazgatója az [origo] kérdésére elmondta, hogy jónak ítélte az idei felhozatalt, elégedett a CBS, a Universal és a Sony (ezekkel a stúdiókkal van hosszabb távú szerződése a csatornának - a szerk.) idei kínálatával, izgalmas pilotokat látott. Külön örült annak, hogy az USA-ban nagyon optimista a televíziós piac, prezentációkon elhangzott, hogy a mostani a televíziózás új aranykora: tolják be a pénzt a pilotba, a nemzetközi disztribúcióból is van bevétel. Mivel mozira, költséges szórakozási formákra sokaknak nincs pénzük, nő a tévé előtt eltöltött idő.

Forrás: cbs

"Amire mi nagyon számítunk, az a CBS-féle Elementary (a képen), az új Sherlock Holmes-sorozat, amelyben Lucy Liu alakítja Watsont. Ettől sokan féltek, tekintve, hogy nő alakítja a figurát, ráadásul a színésznőt egészen más szerepekben ismerte meg a közönség, de elképesztően jó, erős alakítást láttunk tőle. Erre a sorozatra biztosan számít a TV2. Más nagy nevekkel is találkoztunk, a Dennis Quaid-féle Vegas is tetszett" - újságolta. Úgy látta, hogy olyan látványt, mint mondjuk a Terra Nova, nem hozott egyik pilot sem, ellenben több remek történettel, alapsztorival találkozott.

Úgy véli, a Disney nagyságrendeket fejlődött pár év alatt, de nem mivel fix csomagok vannak a már említett három gyártóval, eleve sok filmet és sorozatot kap a csatorna. "Most nagyon jókat hoztak ki a partnerek, bizakodó vagyok. Jó lesz a Chicago Fire: láttunk már ilyesfélét, de most nagyon eltalálták a karaktereket, a pilot után kíváncsiak vagyunk rá, mi lesz a sorsuk. Érdekes kísérlet lehet itthon a kábeltévéinkre behozni szitkomokat. A szituációs komédiákat nehéz itthon bevezetni, de sok jó van az idén, úgyhogy elképzelhető egy-egy komédiablokk a FEM3-on, a PRO4-en. A Guys with Kids, a Men at work is szórakoztató, jó volt a casting, emlékezetesek a karakterek" - emlékezett a vetítésekre.

A Viasat a Warner és a Universal felé kacsingat

Szőlőssy Gábor, a Viasat3 programigazgatója nem érzett élénkülést a tévés piacon, úgy látja, hogy folytatódik az a fajta útkeresés, ami az elmúlt időszakban már jellemző volt az amerikai televíziós csatornákra. Ha trendet kell említeni, akkor a gyerekes és a családos sorozatokat venné elő. "Olyan vígjátéksorozatok vannak, ahol a főszereplő egy kisbaba, aki nem teljesen szokványos körülmények közé kerül - erre példa a Guys with Kids, a Baby Daddy, illetve családi együttműködésen alapuló sorozatok is lesznek, mint például a Family Tools. Újabb negatív utópiában játszódó sorozatok is készülnek, ahol szintén a család túlélése a központi szál, ilyen a Revolution. Emellett lesz sorozatremake is, gondolok itt például a Red Widow (holland formátum) valamint a Mistresses és az Elementary (angol formátum) sorozatokra" - mondta.


Elementary

Hogy mi kerül a Viasat3-ra és a Viasat6-ra? "Ez több tényezőtől függ, leginkább a Warner Brothers és a Universal kínálatából várható sorozat" - jelezte. Inkább arról mesélt, hogy mi nem tetszett neki: "Három sorozatot tudnék kiemelni, a Vegas, illetve a Longmire mindkettő nagyon amerikai, a pilotok alapján nem látom magam előtt, ahogy ezek nagy sikert tudnának elérni a nemzetközi piacon. Meg tudom még említeni a Made in Jersey-t is, amely - jogi dráma lévén - nem a magyar piacon általában sikeres sorozattípusok közé tartozik" - kommentálta a látottakat.

Családi, nem korhatáros sorozatra vadászott az MTVA

Balázs Bianca, az MTVA Filmfőszerkesztőség vezetője szerint érezhető volt az idei screeningen, hogy a kifutott sikersorozatok helyére keresték az ötleteket a stúdiók, így talán egy kicsit kevesebb volt az eredetiség, de ez nem vett el semmit a sokféleségből. "A klasszikus témák most is jelen voltak, új kórházi sorozatok, mint a Mob Doctor, amelyben a főhősnő a klinikai munkája mellett a maffia számára is dolgozik, vagy az Emily Owens M.D. című sorozat, amely hangulatában erősen emlékeztet a Grace kliniká-ra, vagy a tűzoltók életét bemutató új akciósorozat, Chicago Fire címmel. Érdekes módon európai alapötleteket is feldolgoztak idén, a Red Widow című, Endemol-sorozatban a San Francisco-i maffiacsaládok életébe pillanthatunk be, illetve a korábbi angol Mistresses című sorozatnak is megszületik az amerikai verziója" - nyilatkozta kérdésünkre.


Chicago Fire

Akárcsak a többiek, ő is megemlíti az Elementary című Sherlock Holmes-feldolgozást, amelyben Doctor Wastont Lucy Liu alakítja - akivel a vetítés közönsége megismerkedhetett személyesen is és később együtt is ebédelhetett. Egyébként is minden stúdió igyekszik a sorozatainak sztárjait felvonultatni, és lehetőséget teremteni a vendégeknek, hogy személyes beszélgetéseket folytassanak a színészekkel. "Másik hasonló kedvenc volt a szakmai közönség berkeiben a Following, Kevin Bacon főszereplésével, melyben kiégett FBI ügynököt alakít, aki a legveszélyesebb sorozatgyilkos által létrehozott titkos társaság után nyomoz. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, ez a sorozat biztosan nem a közszolgálati csatornákon találja meg a helyét, alighanem viszontlátjuk majd valamelyik hazai kereskedelmi csatorna kínálatában" - jelezte.

Az MTVA olyan sorozatokat keresett, amelyek az egész család számára szórakoztatóak, és akár korhatár nélkül is bemutathatóak. Ezen műfajon belül is voltak kedvencei, mint például a Szívek szállodája című sorozat készítőinek új műsora, Bunheads címmel, melyben a levitézlett Las Vegas-i showtáncosnő egy kisvárosban köt ki, a helyi balettiskolában. "Hogy a közszolgálati csatornák műsorán az új sorozatok közül melyek bukkanhatnak fel, egyelőre kérdéses, de örömmel számolhatunk be a 2011/12-es évad két nagy sikerének közelgő bemutatásáról, hiszen rövidesen elkezdjük vetíteni a Revenge és a Once Upon a Time című sorozatokat, melyek Amerikában már megkapták a második szezonra is a megrendelést" - tette hozzá.


Bunheads

"Mint minden évben, idén is igen sok új szitkom kerül a képernyőkre, minden bizonnyal Charlie Sheen új sorozata lesz az egyik kedvenc, az Anger Management, emellett a sorozatok többsége továbbra is baráti társaságokról, fiatal szülőkről, munkahelyi kapcsolatokról szól" - elemezte Balázs Bianka, aki viszont a Neighbours című, földönkívüliekkel felálló szériát lehúzta, mondván, ennél voltak jobbak.