A búcsúzó Doktor House utódja jöhet a TV2-re

Vágólapra másolva!
A TV2 dilemmába került az idei év elején, ugyanis Amerikában a Fox csatorna közölte, hogy a Doktor House nyolcadik szezonja egyben az utolsó évad is lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a csatorna változtatni kényszerül több mint fél évtizedes szerdai műsorstruktúráján, hiszen már hosszú évek óta tudhattuk, hogy szerdán este kilenc óra után, ha TV2, akkor csakis Doktor House - télen is, nyáron, is, ősszel is, tavasszal is, új epizódokkal vagy ismétlésekkel. Mi kerül a helyére?
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, az USA-ban véget ért az itthon is népszerű Doktor House: bár némi késéssel adja itthon a Tv2 az utolsó évadot is, ősszel elfogy a muníció. Tetézendő a Doktor House-problémát, az azt követő Született feleségek is véget ért májusban Amerikában, a különbség annyi volt, hogy már korábban bejelentették, a nyolcadik szezon lesz az utolsó.

Az egyik kérdés tehát, hogy milyen sorozattal tudják kitölteni a csatornán a Hugh Laurie és kompániája távozása által keltett űrt. Megoldás kettő adódik: egy régi szériával, vagy egy vadonatújjal. Előbbi lehetőségen viszonylag gyorsan átfuthatunk, ugyanis a TV2-nek mindössze egy igazán nézett sorozata van, a hétfőnként este 9 óra után adott NCIS, mely nyilvánvalóan még évekig nem fog elmozdulni megszokott helyéről. A TV2 ugyan megpróbálhatja megbontani a krimihétfős blokkot, hogy szerdára, egy korábbi időpontra léptesse elő az egyre kedveltebb NCIS: Los Angeles-t, de a sorozatot már kipróbálták futásának legelején korai időpontban - nem sok sikerrel. Most, hogy már jobban ismerik a nézők, valószínűleg hozna egy viszonylag jó nézettséget, azonban a TV2-t eddig sem kockázatkedvelő magatartásáról ismerhettük meg, amire jó bizonyíték, hogy huzamosabb ideig az említett négy sorozaton kívül (Doktor House, Született feleségek, NCIS, NCIS: Los Angeles) egyik sem járta meg a kilencórás sávot, mindössze néhány elvetélt, 10-15 héten át tartó próbálkozás volt.

Forrás: KEVIN WINTER/NBCUNIVERSAL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Forrás: KEVIN WINTER/NBCUNIVERSAL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP


LA Screeningsen vásárolhatott

A TV2 és az RTL Klub főműsoridejét minimális kivételtől eltekintve krimisorozatok, illetve kórházakban játszódó szériák töltik ki, ennek megfelelően az idei újonckínálatot is le lehet szűkíteni néhány szériára, főleg úgy, ha számolunk azzal, hogy az ABC és a Fox stúdió szériái inkább az RTL Klub felé fognak áramlani.

Forrás: cbs
Forrás: cbs

Krimivonalon az egyik legbiztosabb befutónak az Elementary című széria tűnik (a képen), mely afféle modern korba helyezett Sherlock Holmes-történet lesz, a neves magánnyomozóval és Watson doktornővel. Ráadásul ez remek párhuzamot szolgáltat a Doktor House-szal, melynek főszereplőjét is afféle modern Sherlock Holmesként mutatták be. A CBS csatorna nyomozgatós sorozata Amerikában is sikeresélyes, így legnagyobb esélye ennek van a hazai képernyőre való kerülésre. Főleg azért, mert a krimik közül a kosztümös Vegas, valamint az inkább tinikre belőtt Beauty and the Beast nem olyan, amivel itthon huzamosabb ideig erős nézettséget lehetne elérni Magyarországon.

Kórházas sorozatok is vannak

Új, kórházakban játszódó sorozat jó néhány lesz, azonban egyik túlélésére sem érdemes nagyobb összegekkel fogadni, ráadásul nem nagyon tűnnek Doktor House-volumenűnek sem. Cserébe viszont mindegyiknek egy főszereplője van, mint a House-nak: az Emily Owens, M.D.-ben Meryl Streep lánya egy Grace klinika-utánérzésben ismerkedik a kórházi környezettel, amely szinte minden elemében egy középiskolára hasonlít, a The Mob Doctor egy ugyancsak női főszereplővel bíró széria lesz, amelynek főszereplője nemcsak a munkahelyén gyógyít, hanem testvére adóssága miatt a maffiának is bedolgozik mindenféle extrém, orvost igénylő esetben. Ugyancsak női hőse van a Saving Hope-nak, melyben egy orvosnő sebész főorvos vőlegénye kómába kerül, hogy szellemként legyen jelen menyasszonya világában. A Do No Harm fő csavarja pedig az, hogy főhőse hasadt személyiséggel rendelkezik, és Dr. Jekyllből ismét elkezd előbújni Mr. Hyde, mivel immunissá vált az őt elnyomó gyógyszerekre.

Forrás: NBC
Forrás: NBC

Azonban ha a TV2 úgy dönt, hogy mégsem a járt kórházas-nyomozós úton indul el, hanem járatlant választ, akkor két kockázatos vállalkozásba is belevághat: az Infamous egy erősen rejtélyközpontú szappanopera, halvány nyomozgatós szállal, míg a Last Resort egy atomtengeralattjáró legénységéről szól, akiket hazájuk a nemzet ellenségének nyilvánít egy megtagadott tűzparancs miatt. Az egyik legbiztosabb Doktor House-utódnak az Elementary mellett a Chicago Fire című tűzoltós széria ígérkezik (a képen), mely talán megidézheti az itthon annak idején elég népszerű Harmadik műszak szellemét, ráadásul a látványos, tűzoltós sorozat egyik főszereplője a Jesse Spencer, aki Chase-t alakította az idén leköszönő szériában. A Chicago Fire-rel kapcsolatban mindenképp érdemes megjegyeznünk, hogy nem is olyan régen egy hasonló széria, a Trauma általános érdektelenségre talált itthon.

Utódlási lehetőség van tehát bőven, biztos nézettséget azonban egyik sem hozna, viszonylagos állandóságot pedig csak az NCIS: Los Angeles kínálna a csatornának, viszont annak szerdára költözését követően feltehetnénk azt a kérdést is, hogy mi lehet az NCIS: Los Angeles utódja? Persze ezt már könnyebben meg lehetne válaszolni, hiszen az NCIS mögött a krimihétfőbe egyszerűbb lenne beilleszteni egy Hawaii Five-0-t vagy Zsaruvér-t, melyekről korábban már kiderült, hogy egymagukban képtelenek elvinni egy estét.