Jockey, Bobby a fedélzeten: ma indul az új Dallas

Vágólapra másolva!
21 évvel a sorozat vége, 14 évvel egy lezáró tévéfilm után feltámad a Dallas: a korábban itthon is népszerű sorozat ráadásának premierje június 13-án este lesz az USA-ban. Magyarországon nyár végi premier várható, annál tovább nem várhatnak vele: az [origo] úgy tudja, hogy az RTL Klub vette meg, és 2-3 hónapon belül műsorra is tűzi.
Vágólapra másolva!

Feltámad az idővel kultikussá lett, a televíziós cliffhanger fogalmának új irányt adó, a gonosz, de nélkülözhetetlen főszereplőt tévésorozatban legügyesebben alkalmazó Dallas az Egyesült Államokban. A premier június 13-án este lesz az USA-ban, ezúttal nem a CBS-en, hanem a TNT-n.

A Ewingok új generációját bemutató, felfrissített Dallas visszatérése nem okozott volna nagyobb felfordulást, ha nem sikerült volna meggyőzni a korábbi, karakteres szereplőket. Láttunk már bukott tévés folytatásokat és remake-eket a közelmúltban, gyorsan elhasalt a modern Knight Rider, a 2011-es Charlie angyalai, a 2009-ben előkapart, kihantolt és leporolt Melrose Place is egy évad alatt tűnt el a süllyesztőben: a Dallas stábja sem bízott csak a világszerte ismert brandben, a helyszínben, mindenképp szerették volna meggyőzni a korábbi főszereplőket, hogy adják nevüket és arcukat a történethez. Larry Hagman, Patrick Duffy és Linda Gray igent mondtak, és így - annak ellenére, hogy az új széria inkább a fiatalabb generációról szól - komolyan kell venni ezt a próbálkozást.

Forrás: AFP/Frederic J. Brown

2010 végén jöttek az első hírek arról, hogy a sztárokkal rajtolna a folytatás. Akkor Patrick Duffy (Bobby Ewing) azt nyilatkozta a TV Guide-nak, hogy a forgatókönyv alapján elnyerte tetszését az új sorozat, már szinte egy jobb Dallas-epizódhoz hasonlította a tervezett pilotot. Ez annak fényében volt dicséret, hogy szerinte az 1996-ban, és 1998-ban készült Dallas-tévéfilmek pocsékok voltak, így nem támasztott nagy elvárásokat az új Dallas-szal és a TNT-vel szemben. Ezzel szemben Larry Hagman (Jockey Ewing alakítója) elolvasta a forgatókönyvet és kételkedett abban, hogy érdemes-e elindítani az új szériát. Hogy jelentősebb mennyiségű pénzzel vagy művészi értékekkel győzték-e meg, az mindegy: lényeg, hogy Jockey, akit imádtak utálni a magyar nézők, újra a fedélzeten lesz.

Többen lesznek a Született feleségekből

Különös, hogy egy 2012-ben kimúlt, de szintén neves sorozatból hárman is ott vannak a legenda újraélesztésénél: a stábhoz csatlakozott Brenda Strong is, aki a Született feleségek-ben a történetet mesélő - egyébként már halott - Mary Alice Youngot alakította (egy-két visszaemlékezésben látható is ott). A Dallas-ban Bobby Ewing legújabb feleségét, a férfi Pamela és Jenna utáni szerelmét fogja játszani. Strong ezzel a harmadik szereplővé válik, aki a Lila Akác köz után a Southfork Ranchen is feltűnik: Bobby fiát, Christophert a Solisék egykori kertészét alakító Jesse Metcalfe, Jockey fiát, John Rosst pedig az Edie unokaöccseként látott Josh Henderson játssza.

Forrás: AFP/Getty Images

Jockey, Sue Ellen (a magyar verzióban Samantha), Bobby, Ray, Cliff és Lucy jelen lesznek a Dallas 2012-es rajtjánál, de valaki hiányozni fog: Barbara Bel Geddes. A színésznő, aki Ellie-t alakította a világszerte sugárzott sorozatban 2005-ben hunyt el, de a sztori szerint a karakter halála 2001-ben következett be. A TV Guide szerint Jock Ewing feleségének jelenléte így is erősen érződni fog: Patrick Duffy, aki természetesen Bobbyt alakítja a feltámadó Dallas-ban is, a lapnak elmondta, hogy Barbara Bel Geddes a közös történelmük része, ezért fontos, hogy megemlékezzenek róla. Duffy többek közt egy temetői jelenetben fog feltűnni, amikor virágot visz a sírra. A karakter neve többször felbukkan majd a szériában, ugyanakkor számos jelenet visz a múltba: Bobby például egyszer elvezeti majd új feleségét, Annt egy olyan fához, amelybe egykoron szülei odavésték monogramjukat.

A Dallas 1978-tól 1991-ig futott az USA-ban, a kilencvenes években Magyarországon is nagy nézettséggel vetítette a Magyar Televízió. Úgy tudjuk, hogy itthon az RTL Klub vetíti majd, noha erről semmiféle hivatalos megerősítést nem kaptunk. Ha nem bukik nagyot az USA-ban, akkor a hazai premier nyár végére, ősz elejére várható, ennél többet aligha várnak a hazai tévézők egykori nagy kedvencével, amely tévés-ivós játékot is inspirált egykor. Akadtak ugyanis, akik társaságban nézték a sorozatot, és akkor ittak, ha egy szereplő szájához emelt egy whiskyt tartalmazó poharat. Mivel a Dallas-ban igen gyakran tettek így a színészek, egy epizód jó alap volt egy fordulatosabb, bulizósabb estéhez.