A depressziós Jockey még mindig felpörög az olajtól

dallas
Vágólapra másolva!
Idősek otthonában gubbasztó, depressziós Jockeyt, rákos beteg Bobbyt és fehér Porschéval száguldozó Samanthát tartogatott az új Dallas, amelyet a héten mutattak be az Egyesült Államokban. A kultikus sorozat folytatásában az új Ewing-generáció folytatja a régiek csatáját, és bár a cselekmény kevés fordulatot tartogat, jó újra látni Southforkot és az olajfúró tornyokat. Az új részből kiderült, hogy Jockey még mindig készen áll az ármánykodásra. A sorozat magyarul az RTL Klubon lesz látható néhány hónap múlva.
Vágólapra másolva!

"Te sosem voltál Ewing, Christopher!" - amikor Jockey fia az új Dallas első részében ezzel hergeli Bobby fiát, majd a két fiatalember verekedni kezd egy olajfúró torony tövében, már teljesen egyértelmű, hogy az alkotók nem nagyon törték a fejüket új konfliktusokon. A héten az Egyesült Államokban elérkezett a nagy nap, amikor végre bemutatták az 1978 és 1991 között futott kultikus sorozat folytatását, és kiderült, hogy Jockey képes-e újabb cselszövésekre, Bobbynak sikerült-e levetkőznie naivitását, illetve, hogy az időközben felnőtté vált utódok mit örököltek apjuktól.

Talán nem árulunk el nagy titkot: Johnny (Josh Henderson) - az eredetiben John Rossnak hívják - és Christopher (Jesse Metcalfe) erősen hasonlít az apjára, és az alkotók nem változtattak a nyolcvanas években bevált recepten. Johnny - Samantha és Jockey fia - példuál egyszerre több nővel kavar, és annyira vágyik az olajra, hogy még Southforkban is fúrásokat végez. Ha Ellie asszony megérte volna az új sorozat nyitó jelenetét, valószínűleg rögtön szívrohamot kapott volna, amikor látja, hogy a Ewing-birtok közepén feltör az olaj, ugyanis szigorúan megtiltotta ott a kutatást.

Forrás: tnt.com
Forrás: tnt.com

A két Ewing, Bobby és Jockey


Christopher - Pamela és Bobby fogadott fia - ugyanakkor Johnny ellentéte: annyira jó fiú, hogy ő már nem az olajjal, hanem az alternatív energiaforrásokkal akarja felfuttatni a Ewing-céget, és hibátlanul beszél franciául is. (Megdöbbentő, de a sorozat ötödik percében franciául beszélget a menyasszonyával, akivel utána egy női öltözőben enyeleg.) Ezek után nem meglepő, hogy hasonló rivalizálás van a két fiú között, mint évtizedekkel azelőtt.

Jockey depressziósan ül az idősek otthonában

Az új Dallas alkotói sokat megtartottak az eredeti sorozat dramaturgiájából és kellékeiből is: a Ewingok még most is szépen összeülnek egy vacsorára Southforkban, de képesek percek alatt egymásnak esni, és egy southforki esküvőn sem az a legnagyobb izgalom, hogy megvannak-e a jegygyűrűk. Igaz, ezúttal senki nem köt ki egy verekedés után a medencében. Az új sorozatban ugyanakkor jóval több a vágás, gyorsabban pereg a cselekmény, a szereplők profin használják a Google-t, és a régi szokásokkal ellentétben alig isznak: csak az esküvőn kerül elő néhány korty whiskey.

Forrás: tnt.com
Forrás: tnt.com

Bobby eladná Southforkot

A régi szereplők nehezen viselik az új időket. Bobbyról (Patrick Duffy) például rögtön az elején kiderül, hogy rákos, mielőbb meg kell műteni. (Azért persze nem kell aggódni, hiszen Bobby ebben a sorozatban még a saját halálát is túlélte, amikor kiderült, hogy csak Pamela álmában halt meg.) A megtört Jockey (Larry Hagman) a dallasi idősek otthonában egy ablak felé fordított fotelban tölti mindennapjait, és annyira depressziós, hogy még akkor sem szól egy szót sem, amikor Bobby könnyes szemmel ecseteli neki, mennyire aggódik a gyerekekért.

Bobby amúgy újranősült, az új asszony (akit a Született feleségek Mary Alice-eként ismerhetünk) az első rész alapján kevésbé fajsúlyos szereplőnek tűnik, mint Pamela vagy April volt - de Jennát sem közelíti meg. Az új Mrs. Bobby Ewingnak csak egy említésre méltó húzása van az első részben: amikor betörőt talál a nappaliban, ahelyett, hogy felkiabálná a házat, elővesz a szekrényből egy vadászpuskát, és azzal kergeti el a jóembert, akiről nyilván később tudjuk majd meg, hogy kicsoda, és mit keresett a Ewingoknál.

Southforkot tényleg eladják?

Bobby az új sorozat tizenötödik percében nagy elhatározásra jut: itt az ideje, hogy eladja Southforkot - Ellie asszony valószínűleg itt kapta volna a második szívrohamot. Johnnyt pedig alaposan leteremti, hogy nem volt joga fúrásokat végezni és ementáli sajtot csinálni a családi birtokból. Johnny azzal vág vissza, hogy "Ewing vagyok", de persze az apjához rohan, mert ő is a fő manipulátor feltámadásában bízik. Amikor a fiát lehunyt szemmel hallgató, rozzant Jockey megtudja, mi történt, kiderül: az öreg még mindig felpörög az olajtól. Hirtelen visszatér a régi énje a felejthetetlen vigyorral és megjegyzésekkel. Rögtön azzal kezdi a fia oktatását, hogy "Bobby mindig is idióta volt". Talán nem kockáztatunk sokat, ha kijelentjük: Southfork és az ott talált olaj ezek után biztosan nem kerül idegen kézbe. Pláne, hogy az első rész végén kiderül, a Bobby körül legyeskedő nőt a háttérben Jockey mozgatja.

Forrás: tnt.com
Forrás: tnt.com

Christopher Ewing és új felesége, Rebecca

Az alkotók akkor is a jól bevált Dallas-recepthez nyúlnak, amikor kiderül, hogy nemcsak az olaj, hanem a nők is mérgezik az új generációs Ewing fiúk viszonyát. Johnny jelenlegi barátnője, Elena (Jordana Brewster) például korábban Christopher menyasszonya volt. Csak azért nem házasodtak össze annak idején, mert az esküvő reggelén valaki Christopher nevében küldött egy szakítós e-mailt a lánynak, aki erre nem kérdezett vissza, hanem összepakolt és lelépett. Nem lenne nagy csavar, ha később kiderülne, hogy Johnny nyomta meg a "küldés" gombot.

Ugyanakkor hiába a most is tartó vonzalom Christopher és Elena között, a fiatalabb Ewing fiú mást vesz feleségül. Rebecca (Julie Gonzalo) és Christopher esküvőjére az egész család összesereglik a birtokon. Nyilván nem véletlen párhuzam, hogy az eredeti Dallas első része is azzal kezdődik, hogy a fiatalabb Ewing fiú megnősül, Bobby ekkor mutatja be Pamelát a családnak.

Samantha fehér Porschéja, Lucy döbbenete

Az esküvőre fehér Porschéval érkezik Samantha (Linda Gray), aki - a plasztikai műtéteknek hála - tizenöt-húsz évet is bátran letagadhatna. Samantha az első részben alig szerepel, Johnnyt viszont biztosítja, hogy bármi történt is: Jockeyval mindenben segítenek neki. A ceremóniára elmegy a régi szereplők közül Ray (Steve Kanaly), aki most leginkább egy felfújódott fejű, kemény alkoholistára hasonlít, és Lucy (Charlene Tilton), aki pedig úgy néz ki, mint a Dolly Parton-hasonmásverseny texasi győztese. Habár Lucy csak néhány másodpercet szerepel, felejthetetlen marad, ahogy leolvad az arcáról a mosoly, amikor értesül Southfork eladásának tervéről.

Raynek és Lucynek a mosolygáson túl nem is jut több szerep, a főcímben sincsenek kiírva. A főcímről amúgy annyit mindenképp el kell mondanunk, jó pont, hogy nem hangszerelték át teljesen a híres Dallas-zenét, illetve újrafényképezték a felhőkarcolókat, a Dallas Cowboys focipályáját és a legelőn sétálgató marhákat. Csalódás viszont, hogy a főszereplők képét nem mutatják be háromfelé osztott képernyőn, ami a sorozat egyik védjegyének számított.

Forrás: tnt.com
Forrás: tnt.com

Johnny Ewing és barátnője, Elena

Az új Dallas bemutatójából egyértelműen látszik, az alkotók a sorozaton felnőtt közönség nosztalgiavágyában bíznak. Rengeteg az utalás az eredeti történetre, és bár a cselekmény nem tartogat nagy meglepetéseket, és a fiatal szereplők színészi teljesítménye elég visszafogott, a régiek játéka bőven elviszi a hátán az újjáélesztett filmet. Ha Cliff Barnes is visszatér a csapatba, Jockey biztosan otthagyja az idősek otthonát, és újraindulhat az évtizedek óta megunhatatlan háborúskodás.

A magyar nézőknek még néhány hónapot kell várniuk arra, hogy a dallasi kedvencek nálunk is visszatérjenek a képernyőre. Úgy tudjuk, itthon az RTL Klub vetíti majd a nyár végén vagy ősz elején, de erről továbbra sem kaptunk hivatalos megerősítést. A magyar nézők is biztosan nagy örömmel látják viszont Southforkot, az olajfúró tornyokat és az ismerős Ewingokat, a szinkron viszont biztosan szokatlan lesz: Kránitz Lajos és Szerencsi Éva halála miatt új magyar hangot kell keresni Jockeynak és Samanthának.