Krimi és akció minden mennyiségben - újabb sorozatok a hazai tévékben

sherlock
Vágólapra másolva!
A nagy, saját gyártású produkciók leállnak nyárra a tévékben, nincsenek félévig tartó, egymilliárdos költségvetésű valóságshow-k, nincsenek színes-szagos tehetségkutatók, monstre show-kal, de azért nem kell temetni teljesen ezt az időszakot: a sorozatnézők például több új (vagy nem nagyon régi) szériát kapnak.
Vágólapra másolva!

Mivel egy erős, nyári napon a nézettség akár 30 százalékkal is eshet egy ködös novemberihez képest, a tévétársaságok a nagy dobásokat őszre, télre, néha tavaszra tartogatják, a nyarat inkább csak kibekkelik. Ilyenkor nemcsak a monumentális tehetségkutatók szünetelnek, hanem a szappanoperák is, leáll a Barátok közt, a Jóban Rosszban. A sorozatrajongók ilyenkor pótolják be lemaradásukat, komplett évadokat néznek meg pár nap alatt, DVD-ről vagy letöltve - de a tévé is kínál pár új szériát, lássuk, mi jön mostanában a hazai képernyőkre.

------------------

Franklin és Bash, Pro4

Forrás: pro4
Forrás: pro4

Július 1-én új amerikai vígjáték-sorozat indul a TV2 csoport legfiatalabb csatornáján: a vasárnap késő esténként látható a PRO4-en. A sztoriban adott két fiatal ügyvéd és jóbarát, Jared Franklin és Peter Bash, akik minden lehetőséget megragadnak, hogy ügyfeleket szerezzenek maguknak. Megnyerő egyéniségük és alakításaik miatt aztán hamarosan óriási kiugrási lehetőséget kapnak, amikor felajánlanak nekik egy nagymenő állást. A premier 2011-es volt a TNT csatornán, a második évad idén júniusban indult.

Ki nézzen bele? Az, aki szerette az Ally McBeal-t és vevő a lazább, humoros jogi sorozatokra.

------------------

Végjáték, m1

Forrás: mtv
Forrás: mtv

Az m1-en a nyáron a sok sportesemény miatt viszonylag kevesebb új sorozat várható, de akad pár újabb darab. Az első júliusi hétköznap késő este, július másodikán indul a Végjáték (Endgame) című, 13 részes kanadai bűnügyi sorozat. Egy agorafóbiás sakknagymester a főszereplő, ő old meg fifikásan ügyeket.

Ki nézzen bele? Aki szereti a kombinációs krimiket és aki tudja, hogy a szicíliai védelem nem a Palermo vagy a Catania hátvédsorára vonatkozik.

------------------

King, m1

Forrás: mtv
Forrás: mtv

Július tizenkilencedikétől, ugyancsak este tíz óra után a King című krimisorozat fut majd a köztévén. Nem történelmi széria, királyok sincsenek benne, viszont női főhős igen: Amy Price-Francis alakítja Jessica Kinget, aki a torontói rendőrségnél ügyködik, magas beosztásban. Két évadot kapott, 2011-ben volt a kinti premier.

Ki nézzen bele? Aki unja az amerikai krimiket és nézne egy kanadait. Aki szereti az erős, okos női karaktereket.

------------------

A korona hercege, m1

Forrás: mtv
Forrás: mtv

Július kilencedikétől napközben, a Balatoni nyár összefoglalója után új koreai sorozat kerül képernyőre, címe A korona hercege. A leírás szerint 1762-ben, Young-jo király palotájában az udvari hatalmasságok belső hatalmi harca dúl, aminek a trónörökös koronaherceg áldozatul esik, saját apja éhezteti halálra. Itt találkozik véletlenül három egykorú gyerek: a bátor, elárvult Song-yeon, akit nagybátyja ad el a királyi udvarba udvarhölgynek, Dae-soo, akit eunuchnak szánnak, de még nem kasztrálták és (logikusan) nagyon fél emiatt, valamint a talpraesett Lee-San, a trónörökös fia, a király unokája.

Ki nézzen bele? Mi ugyan egy másodpercet sem láttunk belőle, de nyilván bejön azoknak, akik imádták A királyi ház titkai-t vagy a Palota ékkövé-t. A Városligetben mi találtunk egy csomó rajongót, úgyhogy tényleg vannak ilyenek.

------------------

Sötét zsaruk, Cool tv

Forrás: cool tv
Forrás: cool tv

Semmi köze az ugyanilyen címen futó filmekhez, ez valójában a Dark Blue, Dylan McDermott főszereplésével. Az országos tévépremier július 15-én lesz az RTL-csoport csatornáján. Két évad, kétszer tíz epizód készült ebből a nyomozós sorozatból.

Ki nézzen bele? Aki szereti Jerry Bruckheimer munkáit - a Helyszínelők-szériák atyja itt is producerkedett.

------------------

Sherlock, m1

Forrás: BBC
Forrás: BBC

Ami sorozatrajongóknak kihagyhatatlannak tűnik, az a Sherlock című sorozat első szezonja (a képen), mely július 14-én 21-én és 22-én este kerül adásba az m1-en. 2010-ben adta a BBC az első évadot (csak három rész, de 90 percesek), ezt egy hasonlóan rövid második évad követett, de jön a harmadik is, nagy siker. 180 tévétársaság vette meg a modern Londonban játszódó sztorit.

Ki nézzen bele? Aki falta Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-történeteit, aki kellő borzongással olvasgatta éjjelente A sátán kutyájá-t.

------------------

Válaszcsapás, m1

Forrás: mtv
Forrás: mtv

A Strike Back (Válaszcsapás) című széria szintén brit, hat részes az első évad. Nagy költségvetéssel készült akciósorozat, amit főképp Dél-Afrikában vettek fel. Van benne emberrablás, politikai krimi, börtöndráma, gonosz, gyilkos hacker is.

Ki nézzen bele? Aki a 24-et vagy a Sleeper Cell-t az akciójelenetek miatt szerette.

------------------

Lasko - Sziklaöklű szerzetes, RTL Klub

Forrás: Cool tv
Forrás: Cool tv

A népszerű Cobra 11 alkotóinak nevéhez fűződik, 2006-os darab. Van benne egy Pugnus Dei szerzetesrend, egy Ares nevű titkos páholy, melynek tagjai magukhoz akarják ragadni a hatalmat. A sztori szerint Lasko, az egykori katona szerzetesként él a rend kolostorában, és a harcművészetek ősi titkait gyakorolja. Hamarosan új kihívások várnak rá, és fel kell adnia nyugodt életét, amikor a rend a segítségét kéri.

Ki nézzen bele? A port.hu kommentelői közt akad, aki szerint egy fostalicska, más szerint "király film", egy harmadik szerint szimplán ökörség. Talán annak ajánljuk, akinek bejött az MTV leadott Géniusz című minisorozat, Alföldi Róberttel, az volt nyakon öntve ilyen misztikus marhasággal.

A fentiek mellett lesznek még premierek a nyáron (július 30-án érkezik a Híradósok - Newsroom az HBO-ra, augusztusban pedig Az alelnök - Veep), ezekről külön ír majd az [origo].