Laptop és okostelefon segíti a mai Sherlock Holmest

Sherlock
Vágólapra másolva!
Az m1-en július 14-én indult a Sherlock című krimisorozat, amely - a címének megfelelően -Sherlock Holmes kalandjait mutatja be, csak épp modern köntösben: a történetek a régi olvasmányélményekből is ismerősek lehetnek, viszont egytől egyig a mai Londonban játszódnak. Bár a zseniális nyomozónak ma már gyakran segítségére van az internet, azért az eredeti figurából is sok minden megmaradt.
Vágólapra másolva!

Bár az utóbbi évek egyik legtöbbet dicsért sorozatáról van szó, könnyen meglehet, hogy a klasszikus Sherlock Holmes-történetek rajongói már az első jelenetnél hátat fordítanak a képernyőnek. Doktor Watson ugyanis álmában visszatér katonai szolgálatának színhelyére, Afganisztánba - ahol azonban nem az 1838-tól 1919-ig tartó angol-afgán háborúk valamelyikét, hanem a mostanit vívják: a katonatársak mind modern golyóálló felszerelésben, géppisztollyal a kezükben tűnnek fel. Watson felriad, üldögél még egy darabig az ágya szélén, majd előveszi a fiókból laptopját, hogy blogjában rögzítse időközben támadt gondolatait.

BBC

Úgy tűnik, az alkotók még közelebb akarták hozni az új generációhoz Sherlock Holmes figuráját, nem volt elég a Robert Downey Jr-ral készített két mozifilm - amely szintén modern megközelítésben, ám az eredeti időben és környezetben ábrázolta a legendás nyomozót. Laptopok és okostelefonok lépnek tehát be Sir Arthur Conan Doyle régimódi - és talán pont ezért szerethető - világába, de ha ezen túl tudunk lépni, természetesen egy korrekt krimit fogunk látni. Természetesen, hisz az egyes epizódok - vagyis inkább tévéfilmek, lévén jó másfél órásak - az eredeti novellákon alapulnak.

A július 14-én látott első rész is a Rózsaszín dolgozószoba címet viseli, ami az egyik Doyle-novella magyar címe - igaz, ezzel együtt egy csúnya félrefordítás, hisz a történet eredeti címe Study in Pink, vagyis (körülbelül) Rózsaszín tanulmány. Dolgozószobáról szó sincs, a sztori középpontjában négy titokzatos öngyilkosság áll, csupa olyan elkövetővel, akiknek semmi okuk nem lett volna arra, hogy végezzenek magukkal. Sherlock Holmes már a sajtótájékoztatón pimaszul, sms-ben üzenget az újságíróknak, és a későbbiekben is bebizonyosodik, hogy jobban kedveli az egyoldalú szöveges üzenetet, mint az azonnali reagálásra módot adó telefonálást.

Forrás: BBC

Ez a tulajdonsága más területen is megmutatkozik, mindig inkább kíváncsi a saját véleményére, mint másokéra - Watsont is valószínűleg csak azért veszi maga mellé, hogy az fizesse a lakbért helyette. Valahogy persze kialakul közöttük egy barátinak mondható viszony, de Holmes végig a saját érdekeit tartja szem előtt. Egocentrikus, érzelmekre majdhogynem képtelen, és keményen - a nézők számára viccesen - beszól mindenkinek: "Úgy látom, a padlót is felsikálta, látszik a térdén" - mondja egy rendőrnek a kolléganőjéről, akinek viszonyára frissen jött rá.

Sherlock Holmes mostani karaktere sok tekintetben emlékeztet Doktor House-ra, ami azért nem meglepő, mert a görény dokit valamilyen szinten éppen Sherlock Holmes-ról mintázták - erről bővebben írtunk itt. A nyomozó ezzel együtt sem az az ízig-vérig mai figura, öltözködésével, attitűdjével kissé archaikusnak tűnik - persze ebben sokat segít neki a helyszínül szolgáló London is, amely a legtöbb európai nagyvárosnál jobban integrálta múltját a jelenbe. Az eredeti történetekből több minden is megmarad, Holmes például ugyanúgy a Baker Street 221B alatt lakik, és fő ellenségét/rajongóját itt is Moriartynak hívják.

BBC

A nyomozót amúgy Benedict Cumberbatch játssza, aki Stephen Hawkingot is alakította már, de a magyar nézőknek a Suszter, szabó, baka, kém-ből is ismerős lehet; Watson bőrébe pedig Martin Freeman, a Galaxis útikalauz stopposoknak Arthur Dentje bújt. Ízlés kérdése, de nekünk mindkettő puhának tűnik a mostani szerepre: idő kell, mire megszokjuk, hogy éppen ők élik meg ezeket a kalandokat. Magukkal az akciókkal azonban nincsen semmi baj, működnek egytől-egyig - még ha a látvány helyett inkább az agyalásra is helyezték a hangsúlyt az alkotók.