Vágólapra másolva!
Július 20-án a magyar nézők is megtekinthetik az HBO új tévéfilmjét, a Válság a Wall Streeten-t, amely a 2008-ban kirobbant krízisről ad közelebbi képet.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg Too Big To Fail címet viselő alkotás az akkori amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson és munkatársai - az Egyesült Államok vezető pénzügyi szakemberei - szemszögén keresztül láttatja az eseményeket, de természetesen túlmutat a gazdasági folyamatok puszta elemzésén. "Ez a film a különböző személyiségek összjátékáról szól, arról, hogy a többmilliárd dollárról szóló döntések mögött szükségszerűen több is van, mint puszta matematika. Egyéniségek kis csoportjáról szól, a szereplők konfliktusokkal sűrűn terhelt kapcsolatáról, történetéről, hátteréről" - mondta Andrew Ross Sorkin, aki az alapul szolgáló könyvet írta, és tanácsadóként a film megvalósításában is közreműködött.

HBO

A tévéfilmben számos remek színész játszik, Paulsont például A pókasszony csókjá-ért Oscarral jutalmazott (és a díjra még háromszor jelölt) William Hurt alakítja. A film másik két fontos figurája a Federal Reverse (az Egyesült Államok központi bankrendszere) elnöke, Ben Bernanke és a szervezet New York-i bankelnöke, Timothy Geithner, aki azóta - Paulsont váltva - pénzügyminiszter lett. Előbbit A remény bajnoká-ért Oscarra jelölt Paul Giamatti alakítja, aki a John Adams című minisorozat főszerepét is játszotta; utóbbi szerepében Billy Crudup (Majdnem híres, Nagy hal, Watchmen: Az őrzők) látható.

Feltűnnek a legnagyobb amerikai bankok elnökei is, akiket szintén jól ismert színészek játszanak: Matthew Modine (Minden héten háború) a Merrill Lynch, Bill Pullman (A függetlenség napja) a JP Morgan Chase, a háromszoros Emmy-díjas Tony Shalhoub (Monk - A flúgos nyomozó) a Morgan Stanley, a kétszeres Oscar-jelölt James Woods (Volt egyszer egy Amerika) pedig a Lehman Brothers vezetőjét alakítja.