Este kilenckor ülnek a legtöbben a tévé előtt

Vágólapra másolva!
2011-ben este 9 óra körül egy átlagos percben majdnem 5 millió magyar tévéző ült a készülék előtt. A görbe formája nagyrészt változatlan évek óta.
Vágólapra másolva!

Nagyjából változatlan a televízióknál a napi nézési görbe formája, amely azt mutatja meg, hogy a nap mely szakaszában hányan tévéznek, viszont az egész görbe feljebb került. 2011-ben este 9 óra körül egy átlagos percben majdnem 5 millióan voltak a nézők - nyilatkozta Vörös Csilla, a Nielsen Közönségmérés ügyvezető igazgatója a Médiainfónak.

"A fragmentáció folyamatosan fokozódott az elmúlt 15 évben, a korábbi közönségarányok immár elérhetetlennek bizonyulnak. Széttöredezett a piac s vele együtt a figyelem is, rengeteg mikrocsatorna jelent meg, amelyek közönségaránya egy százalék alatt van. A két országos kereskedelmi és a közszolgálati televízió részesedése csökkenő tendenciát mutat, 2011-ben már nem érték el a teljes nézési idő felét, miközben a kábelcsatornák részesedése 46 százalékra növekedett" - tette hozzá.

A Nielsen Közönségmérés vezetője szerint általánosságban az mondható el, hogy a szórakoztató tartalmak irányába tolódott a tévézés. A mostani és a másfél évtizeddel ezelőtti állapot összehasonlítása nem egyértelmű, mivel egész műfajok születtek és tűntek el időközben. "Az életmód-csatornák, gyerekcsatornák, a zenével, sporttal, ismeretterjesztéssel foglalkozó televíziók például viszonylag friss szereplők. Ahogy ezek a témák kikerültek a közszolgálati csatornáról, kisebb szereplők töltötték ki azokat a piaci réseket, amelyeket a nagy kereskedelmi televíziók nem fedtek le" - elemezte az elmúlt éveket.

A cég 2009-től pedig 1040 háztartásban mér tévés nézettséget, ez naponta nagyjából 2400-2500 személyt jelent.