Nehéz túllépni a Jóbarátok Chandlerén - Matthew Perry arcai

Vágólapra másolva!
Amerikában hivatalosan csak ősszel mutatják be a Jóbarátok Chandlerének, azaz Matthew Perrynek a legújabb sorozatát, a Go On című komédiát, azonban az NBC csatorna úgy döntött, hogy kihasználja az idei nyári olimpia által kiváltott nézőszám-növekedést, és a játékok farvizén bemutatja a színész új projektjét. Megnéztük, mit művelt mostanában a magánéletben is jó fejnek tartott színész.
Vágólapra másolva!

A Go On-kísérlet sikeres volt, 16 millióan látták Perry előrehozott debütálását az Egyesült Államokban, és talán a hatalmas nézőtáborból sokan már el is felejtették, hogy a színész tíz évig Chandler Binggel volt azonos. Ezért Matthew Perry is mindent megtett, hiszen bár mozifilmjeivel jórészt kudarcot vallott, és idővel már nem is keresték, nem egy sorozatban feltűnt, s alakított Chandleréhez nem is hasonlító karaktert.

2006/07 - A színfalak mögött - Matt Albie - 22 rész - HBO

Matthew Perry nagy visszatérését cseppet sem meglepő módon nem egy komédia, hanem egy dráma jelentette, ugyanis feltett célja volt, hogy kikerüljön a skatulyából. Ráadásul nem is akármilyen drámáról volt szó, hanem az azóta forgatókönyv-Oscart is nyerő Aaron Sorkinéről, aki Az elnök emberei utáni többéves távollétét törte meg ezzel a sorozattal, amelynek eredeti címe nem kicsit lett kacifántos: Studio 60 on the Sunset Strip. A széria egy késő esti, élőben sugárzott komédiasorozat színfalai mögött játszódott, Perry pedig az egyik fő írót, a műsor agyát alakította benne.

Forrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

2008 - The End of Steve

A listán a helye, bár kakukktojás a The End of Steve, amelyet az amerikai fizetős csatorna, a Showtime akart elkészíteni, ám a pilot után a vezetőség úgy döntött, hogy nem kérik a sorozatot. Ebben Perry egy délutáni talkshow jó fejnek tűnő műsorvezetőjét alakította volna, aki a való életben egy megkeseredett figura, és kétségbeesetten próbál szabadulni az alig nézett sávból és/vagy a műsorból. A csatorna döntése talán azzal állt összefüggésben, hogy a színész által alakított Steve a jelen tévézésének egyik legszörnyűbb főhőse, legkevésbé szerethető figurája volt. Hiába volt tehát vicces a végeredmény, a nagyon sötét tónus miatt nem merték bevállalni azt, hogy a néző úgy nevessen, hogy közben szörnyen érzi magát azért, mert jól szórakozik.

2010/11 - Mr. Sunshine - Ben Donovan - 13 rész - PRO4

A drámai balsikert követően egy komédiában is elhasalt Matthew Perry, pedig elég díszes társaságot szedtek össze köré. A Mr. Sunshine-ban ugyanis szerepelt a Joey-ból ismert Andrea Anders, Az elnök emberei egyik főszereplője, Allison Janney, valamint a Las Vegas-ból James Lesure. A sorozatban Perry egy sportcsarnok, vagyis rendezvényközpont főnökét alakította, aki amellett, hogy beosztottjaival (és a nagyfőnökkel) vívta napi csörtéit, még a folyamatosan cserélődő, olykor teljesen kiszámíthatatlan fellépőkkel, a csarnokot igénybe vevő attrakciókkal is hadakozott, és persze a 20. perc végére mindent elsimított.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

2011/12 - A férjem védelmében - Mike Kristeva - Universal Channel

Mivel a Mr. Sunshine csak tavasszal indult el, 2011-ben Matthew Perry nem szerepelhetett új pilotban, hiszen nem tudhatta, hogy sorozata folytatódik-e tovább, vagy sem. Ezért a 2011/12-es idényre csak vendégszerepek jöhettek szóba számára, de azok közül kiválasztotta az egyik legjobbat. Mindez a véletlennek volt köszönhető, hiszen Perry egy halloweenbulin futott össze A férjem védelmében főszereplőjével, Julianna Marguliesszel, és megemlítette neki, hogy a színésznő sorozata az egyik nagy kedvence, és szívesen szerepelne benne - másnap a készítők el is kezdtek dolgozni a karakterén.

A férjem védelmében jelenleg az egyik legelismertebb sorozat a képernyőn, és jóformán az egyetlen nézettebb sorozat, amely szóba jön az Emmy-díjátadón a legjobb dráma kategóriában, Perryt pedig a sorozat írói szokásuk szerint remek figurával látták el. A színész a 3. évad 19. és 20. epizódjában szerepelt (a hírek szerint a 4. évadra is visszatér), Alicia Florick ellenlábasát alakította, aki az egyik legnagyobb akadályt jelentette a főhősnő férjének kormányzói szerepvállalásával kapcsolatban.

2012/13 - Go On - Ryan King

A Jóbarátok után tehát két állandó szerep jutott Perrynek, azonban egyik sorozatban sem maradhatott meg újabb tíz éven át, sőt, mindkettő már az első szezonjában befejeződött. Talán a legújabban több szerencséje lesz, a Go On-ban ugyanis valamilyen szinten visszanyúl régebbi énjéhez, de szerencsére új karaktere ettől még nem válik Chandlerré. Perry ebben a komédiában egy rámenős, nemtörődöm és cinikus rádiós sportriportert alakít, akit nagyon megvisel a felesége halála. Olyannyira, hogy a főnöke terápiára küldi. Be is kerül egy terápiás csoportba, jó pár fura figura közé, és bár eleinte csak röhög az ott alkalmazott módszereken, idővel belátja, hogy valóban kezelésre szorul - és némi szeretetre. Persze, ha cinikus énjét megfelelően el tudja nyomni.