Harminc éve bőgött fel KITT motorja

knight rider
Vágólapra másolva!
Harminc éve, 1982 szeptemberében indult hódító útjára a Knight Rider, amely nemcsak David Hasselhoff karrierjének adott komoly lökést, de a beszélő autót, KITT-et is beemelte a köztudatba. A négy évadot és több folytatást megélt sorozat alapja egy poén volt, és pár dolgot a Battlestar Galactica-ból vettek át hozzá, hatása mégis a mai napig érezhető: zenéjét több együttes felhasználta már, KITT hangja pedig egy GPS-rendszer alapja is.
Vágólapra másolva!

A nyolcvanas évek legelején az NBC szórakoztató programokért felelős vezetőjének, Brandon Tartikoffnak az volt a legnagyobb problémája, hogy sorozataiba nehezen talált olyan férfi színészt, aki amellett, hogy jóképű, játszani is tud. Kollégáinak azzal viccelődött, hogy elindít egy The Man of Six Words című szériát, amelyben a főhős mindössze hat szót mond, egyébként pedig a kocsija beszél helyette - az ötletet a többiek aztán komolyan vették, állítólag így indult a Knight Rider.

A sorozatot végül megalkotó Glen A. Larson ennél azért elkötelezettebb volt a munkája iránt, akkoriban azt nyilatkozta, hogy az itthon Az álarcos lovag-ként ismert The Lone Ranger-t akarja megcsinálni, csak épp ló helyett kocsival. "Sci-fi-szerű történet, de a western szellemében" jellemezte a Knight Rider-t, melyben a mindenki által halottnak hitt Michael Long új személyiséget kap, és - immár Michael Knightként - egy alapítvány megbízásából old meg számos bűnügyet.

A történet sci-fi-elemeit erősítette, hogy a Knight Rider-be Larson több dolgot átemelt korábbi sorozatából is: ez volt a Battlestar Galactica, amely a 2004-ben indult, azonos című (magyarul Csillagközi romboló-ként ismert) szériához is alapul szolgált. KITT vörös érzékelője például itt jelent meg először - a cylonoknak hasonló futófény volt a szemük helyett -, sőt az érzékelő hangja is megegyezik a cylonok által kibocsátott hanggal, csak épp felgyorsították, és visszafelé játszották le.

Hasselhoff alig találkozott KITT hangjával

KITT (a Knight Industries Two Thousand rövidítése) kialakításához Larson az első két Pontiac Trans Amet vette meg, közvetlenül a gyártósorról, de még ezen is változtatott - az orr-rész például a sorozat kedvéért lett ilyen, a kereskedelmi forgalomba került autók elöl másként néztek ki. Nehéz elképzelni, de ha a készítők az eredeti ötlethez ragaszkodnak, KITT-et ma TATT-ként (Trans Am Two Thousand) ismernénk, és női hanggal élne az emlékezetünkben.

Szintén nehéz elképzelni a sorozatot a Michaelt alakító David Hasselhoff nélkül, aki a The Young and the Restless című szappanoperából került át a sorozatba, és ebben a szerepében vált világszerte ismertté. Innentől kezdve gyakran játszott rendes, szavahihető figurákat, akik ezen tulajdonságaik ellenére sem ijednek meg semmilyen veszélytől. Michael Knightban ugyanis megvolt az, ami a legtöbb hasonló sorozatkarakterből hiányzik: a megbízhatóság - komolyan vette a munkáját, és nem játszadozott a nőivel.

GoPhoto

Őt segítette az Edward Mulhare által alakított Devon Miles - akit a megye után eredetileg Devon Shire-nek hívtak volna -, valamint két nő, előbb Bonnie Barstow (Patricia McPherson), majd April Curtis (Rebecca Holden). KITT-nek William Daniels kölcsönözte a hangját, az ő szinkronját azonban többnyire külön vették fel, így Hasselhoff például csak hat hónapnyi forgatás után, a stáb karácsonyi partiján találkozott először a színésszel.

Több folytatás is készült

A Knight Rider végül hatalmas siker lett, így számos folytatása is készült - más kérdés, hogy az eredeti népszerűségét egyik sem tudta túlszárnyalni. Volt két tévéfilmes kísérlet, a Knight Rider 2000 és a Knight Rider 2010: előbbi 1991-ben készült, Devon halálának körülményeit vizsgálta, és egy sorozat felvezetője lett volna - nem igazán nyerte el azonban a nézők tetszését, mint ahogyan a 1994-ben készült Knight Rider 2010 sem, amely nagyon kevés hasonlóságot mutatott az eredetivel.

Forrás: NBC

Ezt követően 1997-ben volt még egy Team Knight Rider című sorozatpróbálkozás is, amelyben már nemcsak egy beszélő sportautó szerepelt, hanem több kocsi és motorkerékpár is. A széria ugyan megért egy huszonkét részes első évadot, a folytatást azonban már nem erőltette a produkciót adó csatorna. Michael Knight - illetve fia, Mike Tracer - legközelebb 2008-ban tért vissza a képernyőre (a képen): ezt a próbálkozást itthon is láthattuk a TV2-n, bővebben írtunk róla itt.

Slágerek és GPS őrzi a Knight Rider emlékét

A Knight Rider-ből több videojáték is készült, de főcímzenéje is megragadta több zenész figyelmét: a legismertebb, ezt a hangmintát felhasználó szám talán Panjabi MC slágere, a Mundian To Bach Ke, de többek között Busta Rhymes, Lil' Kim és a System of a Down is beépítette egy-egy dalába. 2008-ban aztán - a Mio Technology jóvoltából - elkészült a William Daniels hangjával futó GPS is, amelynek segítségével bárki úgy érezheti magát, mintha KITT-ben ülne.