Nagy felhajtás után kozmikus porrá lesz a legtöbb sci-fi sorozat

battlestar galactica
Vágólapra másolva!
Miközben a moziban sikeresek a sci-fik, tévére jóval kevesebb tudományos-fantasztikus sorozat készül, mint tíz évvel ezelőtt - ha pedig előhúznak egyet, hamar bukik,  ritkán kap második évadot. A mozi és a tévé tehát nem mindig halad párhuzamosan, bár máig akadnak ígéretes próbálkozások.
Vágólapra másolva!

Míg moziban az egyik legnépszerűbb műfajnak az akciófilm számít, addig a tévében szökőévenként találkozhatunk új és sikeres akciósorozattal. Éveken át láthattuk ugyan a 24-et és az Alias-t, de manapság már csak a minimális nézettségű Válaszcsapás vagy a Nikita képviseli a műfajt Amerikából, ugyanakkor más országokban, a franciáknál, a németeknél vagy a kanadaiaknál még mindig tényezőnek számítanak az akciósorozatok. Ezzel szemben miközben a tévében egyértelműen a krimisorozatok számítanak a legmenőbbnek, addig mozis krimit szinte csak nagyítóval lehet találni.

Forrás: fox.com

Sokáig úgy tarthattuk, hogy a sci-fi és a képregény csak egy bizonyos réteget érint, de amióta a moziban ezek a filmek képviselik a legnagyobb költségvetésű produkciók zömét, a legnézettebb alkotások is közülük kerülnek ki. És mégis a tévében manapság alig találunk képregény-sorozatot, de sci-fiből is egyre kevesebb van. Gondolhatnánk, hogy mindennek anyagi okai vannak, hiszen tévés költségvetésből szinte lehetetlen a mozis látvány töredékét is megvalósítani, de ekkor elég csak arra rámutatni arra, hogy tíz évvel ezelőtt mennyi képregényes és tudományos-fantasztikus sorozat volt jelen a képernyőkön. Akkor volt rá pénz?

A szándék persze napjainkban is megvan az alkotókban, nem egy sci-fi-sorozat indult el az elmúlt években nagy felhajtással, azonban ezek zöme az első, jobb esetben a második évadot követően véget ért. Szinte mindegyik ilyen próbálkozásra az volt a jellemző, hogy a közönség nagy figyelemmel kísérte a premiert, azonban az első 45 percet követően mindegyik sorozatnak elkezdett vészesen apadni a közönsége, ami általában azt eredményezte, hogy 13 vagy 22 rész után, valamikor a történet közepén az anyacsatorna véget is vetett a széria szenvedésének. Ez a sors érte például tavaly a dinoszauruszos-időutazós Terra Nova - Az új világ-ot (a fenti képen), a börtönös-időutazós Alcatrazt vagy tavaly a titokzatos, földönkívüli inváziót előkészítő Az esemény-t, illetve korábban például a jövőbe pillantó Flash Forward - A jövő emlékei-t, és még sok másik szériát.

Fox

Általában a véget a jó kezdést követő erős minőségbeli visszaesés okozta, melynek megítélése ugyan szubjektív, mégis nem lehet nem észrevenni a trendeket. Ezen szériák közül a legszerencsésebbnek talán az idegeninváziós V, az agymosott babákkal operáló Dollhouse illetve a mozifilmek alapján készült Terminátor - Sarah Connor krónikái (a képen) volt mondható, mindhármat két szezon után érte a vég. Idén ezt a műfajt Amerikában és valószínűleg viszonylag hamar itthon is a Revolution fogja képviselni, melynek alaptörténete szerint a Földről eltűnik az elektromos áram, és ez kvázi középkori állapotokat idéz elő.

Az amerikai sorozatokat nézők mostanában három nagyszabású sorozattal vigasztalódhatnak, melyek közül kettő idehaza is látható. Ezek egyike A rejtély, mely itthon a 3. évadánál tart az RTL Klubon (januárban folytatódik), míg Amerikában februárban ér véget az 5. évaddal - ez az a sorozat, melyben egy FBI-ügynök és egy tudós keres magyarázatokat mindenféle fura jelenségekre. Legalábbis a kezdetekben a sorozat így indult, akárcsak az X-akták, azóta pedig sokkal komolyabb eseményekről szól.

Forrás: AXN

Amerikában viszonylag sikeres a Noah Wyle főszereplésével és Steven Spielberg produceri közreműködésével készülő Falling Skies (a képen), mely a posztapokaliptikus műfaj egyik képviselője, s egy olyan Földön játszódik, amelynek lakosságát szinte teljesen kiirtották a földönkívüliek. A műfaj harmadik képviselőjének papíron akár az itthon a Viasat3-on látható A célszemély-t is felhozhatnánk, hiszen az alapszituáció mindenképp tudományosnak és fantasztikusnak tűnik: a két főhős különböző bajba keveredő embereket próbálni megvédeni egy Gép segítségével, mely előrejelzi a bűncselekmények megtörténését, illetve azt, hogy azok kivel fognak megtörténni.

Általában ha az ember további sci-fi-sorozatokra vágyik, akkor logikusnak tűnő lépés, ha a sci-fi-csatornákhoz fordul. Azonban itthon, ha például az AXN Sci-fi műsorát szemügyre vesszük, olyan produkciókat láthatunk, mint a cseppet sem sci-fi Verhetetlen Banzuke című reality, a Szellemek nyomában vagy a Merlin kalandjai - szerencsére némi retró Star Trek-et és Andromédá-t is találni elvétve. Amerikában sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a sci-fi-csatornán éppen idén fejeződött be a valóban sci-finek számító Eureka és a Sanctuary - A génrejtek, így a Syfy már csak olyan saját gyártású sorozatokat kínál, mint a szuperképességű emberek közreműködésével készült krimisorozat, az Alphas, a természetfeletti képességű lakókkal megáldott kisvárosról szóló Haven, a különféle híres, nem egyszer mágikus képességekkel rendelkező ereklyéket hajkurászó 13-as raktár, vagy az egy vámpír, egy farkasember és egy szellem együttéléséről szóló Being Human - Emberbőrben (a képen). Egyik sem klasszikus sci-fi.

Forrás: BBC

Így marad az, hogy a rajongó Amerikán kívül próbálkozik sci-fi-sorozatok keresésével. Hamar rá lehet lelni például az AXN-en látható spanyol Bárkára (El Barco), s itthon nemrég ért véget négy szezon után a Universal Channel műsorán a kanadai Erica világa, mely időutazással kombinált romantikus széria volt, de ugyancsak kanadai a nyáron bemutatott Continuum, mely még a magyar premier előtt áll. A sorozat egy 2070-es évekből napjainkba visszakerült rendőrnőről szól, aki néhány jövőszökevény terrorista nyomában van.

De még jobban járunk, ha az angol kínálatot vesszük szemügyre, hiszen rálelhetünk a több évtizede képernyőn lévő, a 2000-es évek közepén újjáélesztett Ki vagy, Doki?-ra (Doctor Who). A legnépszerűbb angol sci-finek ráadásul testvérsorozatai is vannak, mint a felnőttesebb Torchwood, illetve a gyerekesebb Sarah Jane kalandjai. Az angoloknál annak ellenére, hogy jóval kevesebb pénz van sorozatgyártásra, meglepően sok sci-fi-, vagy ahhoz igencsak hasonló sorozat születik. Itthon a Viasat6-on pár hete már látható a szuperképességű fiatalokról szóló Kívülállók (Misfits), de ugyancsak sci-fi (igaz komédia) az odakint októberben bemutatásra kerülő Red Dwarf, melynek már a 10. szezonja kerül képernyőre. S ha már szóba került Anglia és Kanada, akkor néhány szót megérdemel az őslényes-időutazós Őslények kalandorai (Primeval), melynek nemsokára láthatjuk a negyedik szezonját, s melynek elkészült nemrég a testvérsorozata, a Primeval: New World.