Emmy 2012: bebuktak a legtöbbet jelölt sorozatok

Vágólapra másolva!
Szeptember 23-án immár 64. alkalommal osztották ki az Emmy-díjakat: az est legnagyobb buktáját a Mad Men - Reklámőrültek produkálta, amely tizenhét jelöléséből egyet sem tudott beváltani, holott tavaly már zsinórban negyedszerre kapta meg a legjobb drámai sorozat díját.
Vágólapra másolva!

A tévés Oscarnak is nevezett Emmy-díjakat 64. alkalommal osztották ki Los Angelesben: az este során több meglepetés is született, a korábbi favoritok közül pedig többet látványosan mellőztek. A 2008 óta taroló Mad Men - Reklámőrültek idén is tizenhét jelölést kapott, díjat viszont egyet sem, és a szintén tizenhét kategóriában nevezett American Horror Story stábjából is csak egy valaki távozhatott győztesen: Jessica Lange - illetve a produkció fodrásza, aki már korábban megkapta Creative Arts Emmy-díját, az Emmy esetében ugyanis külön gálája van a háttérmunkásoknak és a nézők érdeklődésére is számot tartó sztároknak.

Forrás: AFP/Getty Images/Alberto E. Rodriguez

Julianne Moore mutatja díját

A drámai sorozatok közül a Mad Men - Reklámőrültek helyett végül a Homeland került ki győztesen, a vígjátéksorozatok versenyében viszont idén is a kétszeres korábbi kategóriagyőztes, a Modern család (az RTL 2-n Egy rém modern család) bizonyult a legjobbnak. A minisorozatok és tévéfilmek közül a John McCain és Sarah Palin 2008-as választási kampányát bemutató Versenyben az elnökségért kapta díjat, ami hozzásegítette az HBO-t ahhoz, hogy a csatornák közül a legtöbb díjat zsebelje be, a Creative Arts Emmy-díjak nélkül összesen hatot.

Az itt Sarah Palint játszó Julianne Moore-t is díjazták, az ő párja - vagyis a minisorozatban, illetve tévéfilmben feltűnő legjobb színész - Kevin Costner lett, aki a Hatfields & McCoys című történelmi filmben játszott. A legjobb drámai színésznő a Homeland főszereplője, Claire Danes lett, a komikák közül pedig Julia Louis-Dreyfus vihette haza a díjat, Az alelnök-ben nyújtott alakításáért. A férfi színészek közül Damian Lewis (Homeland), illetve Jon Cryer (Két pasi - meg egy kicsi) teljesítményét ismerték el.

Forrás: AFP/Getty Images/Alberto E. Rodriguez

Kevin Costner a díjjal

A mellékszereplők közül Julie Bowent és Eric Stonestreetet (mindkettőt a Modern család-ból), valamint Maggie Smith-t (Dowton Abbey) és Aaron Pault (Totál szívás) díjazták, de egy-egy epizódban feltűnt vendégszereplők is kaptak külön díjat, például a Két pasi - meg egy kicsi-ben Charlie Harper szellemét alakító Kathy Bates sem távozott üres kézzel. Két Emmyvel gazdagodott a magyar származású komikus, Louis C. K. is, akit Louie című vígjátéksorozatának forgatókönyvéért és egy stand-up műsoráért ismertek el.

Egyes produkciókra lebontva a legtöbb Emmy-díjat - hatot-hatot - a Trónok harca és a Homeland kapta, ám amíg előbbi alkotói csak Creative Arts Emmy-díjakat vihettek haza, addig utóbbi sorozat a főkategóriák közül is négyben nyert. Öt-öt szobrot kapott a Modern család, a Versenyben az elnökségért és a Hatfields & McCoys is.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

Amy Poehler és emlékezetes dekoltázsa

Az est házigazdája az amúgy késő esti talkshow-t vezető Jimmy Kimmel volt, aki elég gyenge poénokat is osztogatott ("A tévé az egyetlen dolog, amelyet a kínaiak még nem tudtak lemásolni"), a Városfejlesztési osztály főszereplője, Amy Poehler viszont egyből feldobta a hangulatot rendkívül mély dekoltázsával. Emlékezetes pillanat volt még, amikor a Totál szívás mellékszereplőjeként díjazott Aaron Paul megköszönte az íróknak, hogy nem nyírták még ki a karakterét; a Homeland íróit viszont csúnyán lekeverték - nem úgy a sorozat főszereplőjét, Claire Danest, aki pedig jóval hosszabban beszélt.

A nyertesek teljes listája itt olvasható.