Túl sok a gyilkosság, katasztrófa és baleset az országos kereskedelmi televíziók híreiben - állítja a médiatanács egy friss tanulmányban. A szervezet szerint az adóknál a hírek több mint fele erről szól, ami torz képet fest a világról.

Hírösszefoglalóik csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számolt be az RTL Klub és a TV2 tavaly - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tanulmányából, amely a testület honlapján olvasható.

A honlapon közzétett tanulmány szerint a közszolgálati csatornák és a kereskedelmi rádiók nagyobb hangsúlyt helyeznek a közéleti hírekre, míg a TV2 és az RTL Klub hírkínálatában nagy arányt tesznek ki az "azonnali hatást kiváltó hírek", vagyis a természeti katasztrófák, balesetek, gyilkosságok. Az RTL Klubon ezen hírek aránya több mint 41 százalék volt tavaly, míg a TV2-n az 52 százalékot is meghaladta. Az M1 Híradójában ugyanakkor kevesebb mint 30, a Duna közszolgálati televízióban 16 százalékos volt az azonnali hatást kiváltó hírek szerepeltetése.

A tanulmány szerint aggodalomra ad okot, hogy a bűnözésről festett kép a médiában torz. A gyilkosságok hírösszefoglalóban való előfordulási aránya kétszázszor nagyobb, mint a valós életben - állítják.

A médiatörvény a jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) televíziók és rádiók számára 2012-től előírta, hogy legfeljebb a hírműsorok időtartamának 20 százalékában adjanak bűnügyi híreket. A TV2 tavaly 1,4 százalékkal lépte túl ezt, de akkor a hatóság még nem indíthatott eljárást, mivel a vizsgált időszakban a tévék még nem kapták meg a JBE minősítést.

A tanulmány szerint a médiatanács célja, hogy a meghatározott kvóták betartására ösztönözze a JBE-televíziókat, és hogy a felhívja a figyelmet a problémákra. A testület a televíziók jogkövető magatartásának előmozdítása érdekében hozta nyilvánosságra a hatósági elemzések tapasztalatait bemutató tanulmányokat.