A Két pasi sokkal melósabb, mint egy Helyszínelők - riport a szinkronstúdióból

két pasi szinkron
Vágólapra másolva!
Elindult a Két pasi - meg egy kicsi újabb évadja itthon is, az első olyan, amelyikben már nincs Charlie Sheen. Ashton Kutcher beszállásával sikeresen újult meg a sorozat, a Viasat3-on debütáló kilencedik évad szinkronizálása pedig október második felében kezdődött el az SDI Media stúdiójában. Mi is ott jártunk egy napot.
Vágólapra másolva!

Visszatért az egyik legnézettebb komédiasorozat itthon is, mi pedig megnéztük a Charlie Sheen nélküli éra egyik hazai szinkronnapját. Cikksorozatunk első részében Andai Györgyi (Alan anyja) és Fekete Zoltán (Alan) mesélt a munkáról, Boros Karina pedig - aki az egyik legfoglalkoztatottabb fordító - a szöveg magyarításáról árult el pár dolgot. Ugyancsak megjelent a stúdióban és mesélt nekünk Kocsis Judit, aki Alan barátnőjének a magyar hangját adja. Cikksorozatunk első részét itt olvashatja.

A folytatásban bukósisakban, teljes menetfelszereléssel lép be a műterem ajtaján Zámbori Soma, aki immár sokadik alkalommal kerül kapcsolatba Ashton Kutcherrel. Amíg lepakol, megkéri Orosz Ildikót, hogy meséljen neki a mai feladatról, mivel őszintén bevallja, hogy nem ismeri egyik pasit és a kicsit sem, azaz úgy ugrik be egy új karakterrel, hogy nem látta a sorozatot. "Szoftvermilliárdos vagy, aki egy temetés alatt esik be ebbe a családba. Kicsit extravagáns figura. Nagyon ért a komputerekhez, de rengeteg hiányossága van az élet többi részén" - kap rövid összefoglalót a karakteréből.

Forrás: Góz Tamás

Zámbori Soma (Walden), Fekete Zoltán (Alan)

"Isten hozott a családban" - fogadja széles mosollyal Somát Fekete Zoltán (Alan Harper), aki várja, hogy végre megismerkedjen az új szereplővel. Somával sokszor dolgoztak már együtt, így igen hamar röhögést hallani a mikrofon mögül, és perceken belül családiassá válik a hangulat.

Nemcsak a filmforgatásokon, de a szinkronizálások során is szokás, hogy nem rögtön az első mondattal kezdenek, hanem valahol a film közepén azért, hogy a színésznek legyen ideje felvenni a ritmust és megismerni a szerepét. Így, amikor eljutnak a film nyitójelenetéhez, a hangja már tökéletesen fog szólni. Itt is így történik, és a fiatal színész rögtön egy nyelvtörővel indíthat, egy számítástechnikai kifejezést kell kimondania. Néhány nekifutás után tökéletesen sikerül a mondat, és közben Soma is megtalálja a figura hangját. Mivel hosszabb ideig nem érkezik hozzájuk partner, belendülnek, és a páros jelenetről jelenetre haladva megy végig a négy epizód jelentős részén.

Az amerikai készítők szemmel láthatóan mindent bevetettek a siker érdekében, így láthatunk áramütést, kerítésről leesést, Ashton Kutcher pucér fenekét és rengeteg dögös fürdőruhás bombázót is. A felvételek rendszeres időközönként megszakadnak, mert a színészeknek nevethetnékjük támad, ami átragad a szinkronrendezőre, valamint a sorozat hangmérnökére és vágójára, Bederna Lászlóra is.

A jó hangulat közepén Kökényessy Ági is mosolyogva lép be a műterembe, ő rögtön elárulja az [origo]-nak, hogy az egész család nagy rajongója a sorozatnak. Ő lesz Walden (Kutcher) exfelesége, aki mindent megtesz azért, hogy minél távolabb tartsa magát gyereklelkű, ám dúsgazdag férjétől. Hamar megtalálja a megfelelő hangot, így Zámbori Somával párban mondja fel a saját mondatait.

Hogyan halhat meg valaki egy szitkomban?

Ebédszünetet rendel el Orosz Ildikó, mivel a többórás munka után megéhezett a stáb. "Bár rengeteget nevettek, keményen fogom a színészeket. Ez mindenképpen szükséges, hiszen egy ilyen szitkomnál minden egyes poénnak milliméter pontosan kell ülnie ahhoz, hogy a hatás az eredeti készítők tervei szerint alakuljon. A jó hangulat természetesen fontos, hiszen, ha a színész nem érzi jól magát, az a végeredményen is látszódni fog" - mondja a szinkronrendező.

Nem kért külön castingot a Viasat3 Kutcher hangjához. "Ezt a döntést ránk bízták. Tudtam, hogy Soma többször szinkronizálta, de meghallgattam azokat a kollégákat is, akik más alkotásokban szólaltatták meg. Végül Soma mellett maradtam" - mondja Orosz, aki szerint egy krimi is szép feladat lehet, de a Két pasi sokkal több munkát igényel, mint mondjuk a CSI: A helyszínelők valamelyik részének felvétele. "Meg kell nézni minden mondatot, hogy a helyén legyenek. A nyelvi különbözőségek miatt nemcsak a helyzetkomikumokra, de a szöveges akciókra is ugyanúgy figyelnünk kell. Amíg készülök a forgatásra, végigolvasom a szöveget úgy, hogy közben figyelem a képet, így még az első jelenet felvétele előtt ellenőrizni tudom a szöveg minőségét" - mesél a módszerről.

Nyírő Bea Alan elvált feleségeként morcoskodik immár évek óta: kevés a szövege, de a sorozatot nagyon szereti. "Nem vagyok sokat, de nézem. Imádni való ez a sorozat. Mivel én is a fanok közé tartozom, teljesen képben vagyok minden történettel. A forgatás mindig nagyon jó, mert annyit röhögünk, amennyit csak bírunk. A Sheen körüli botrányokban nem vagyok naprakész, azt sem tudom, hogy egy szitkomba hogyan kerülhet be az, hogy valaki meghalt. Kíváncsi leszek, hogyan oldották meg" - meséli kérdésünkre.

Forrás: Góz Tamás

Nyírő Bea, Fekete Zoltán

Őt Lisa Kudrow állandó hangjaként szerette meg a szélesebb nézőközönség, de rengeteget játszik színházban is. "Nagyon szeretem Lisát szinkronizálni, mert egy okos, intelligens színésznő. Kicsit már ragaszkodom is hozzá. Nála úgymond a 'szőke hangom' dominál, itt pedig egy szálkásabb, barnább hangon kell megszólalnom" - elemzi a helyzetet.

Beát a két pasi várja a mikrofon előtt, akiket régóta ismer, így az első percek nagy ölelkezéssel és nevetéssel indulnak. Fekete Zoltántól is arról érdeklődik, hogy vajon hogyan mutatják meg Charlie halálát, de csak rejtélyes választ kap kollégájától. A rendező utasításai alapján felveszik az ő jeleneteit is, amelyek alatt - természetesen - most is többször meg kellett állni a felharsanó kacagások miatt.

Némedi Mari a rendíthetetlen házvezetőnő, Berta magyar hangjaként váltja kolléganőjét a mikrofon előtt. Rövid rákészülés után rögtön beletalál a megfelelő hangszínbe, így máris jöhetnek a beszólós poénok. "Nagyon együtt vagyok Bertával. A stílusa elég közel áll hozzám, de hála istennek, a külsőségekben erősen különbözünk egymástól. Annyira megtalált ez a figura, hogy ahol csak lehet, igyekszünk az összes poént addig csiszolni, ameddig a lehető legjobb nem lesz" - kommentálja.

Forrás: Góz Tamás

Némedi Mari, Fekete, Zámbori

A sok női partner után végre megérkezik a két pasi mellé a kicsi is, vagyis Penke Bence. A srác lazán, könnyedén áll be "Zoli apu" és az új kolléga mellé. A kis csapat könnyedén veszi a verbális akadályokat, így Bence máris rohanhat tovább egy másik stúdióba. "Jake szerepét nagyon szeretem, és büszkén felvállalom, bárki kérdezi. Nem hasonlítunk egymásra, de szeretek ilyen feladatokat megoldani. Szeretek eljátszani olyan szerepeket, amelyek egyáltalán nem én vagyok" - mondja.

Testvére szintén sokat szinkronizál, de Somával nincs köztük semmilyen rivalizálás. "Nekem sokkal több iskolai elfoglaltságom van, így főleg őt hívják dolgozni. Persze nekem is van rendszeres munkám. A családdal pedig közösen nagyon szeretjük a Két pasit, sokszor előfordul, hogy az esti vacsora alatt ezt nézzük" - meséli. A felnőtt kollégákkal nagyon jó a kapcsolata Fekete Zoltánt sokáig "Zoli apunak" hívta, voltak saját poénjaik, szóvicceik, amiket csak ők érthettek. Ugyanúgy eljátszották azokat a játékokat, amiket a filmbeli karaktereik.

Forrás: Góz Tamás

Balról Penke Bence

A nap végéhez közeledve véget érnek Zámbori Soma (Kutcher) felvételei, akinek máris rohannia kell tovább egy másik stúdióba, de néhány mondat erejéig sikerül megállítani. "Jólesett ennyit nevetni. Úgy látom, hogy jó csapatba kerültem, és itt nemcsak a magyar stábra gondolok, amelyet régről ismerek, hanem az eredeti alkotókra is, akik igényes poénokkal tűzdelték meg a történetet. Pillanatok alatt megtaláltuk az összhangot Fekete Zoli kollégámmal, aki igen komoly komikusi képességekkel rendelkezik" - summázta a napot.

Rendszeres főszereplője krimiknek, akciófilmeknek, de a nagyközönség jól ismerheti a hangját a Madagaszkár-ból is. Ennyi szinkron között is előkelő helyen lesz a sorozat nála. "Ashton Kutcher egyre jobb színésszé válik, ahogy halad előre a korban, így az ő megszólaltatása is nagyszerű élményt jelent minden alkalommal" - vélekedik magyar hangja.

Nem sokkal később Fekete Zoltán is elbúcsúzik aznapra a stábtól, így sikerül vele is váltani néhány szót a többórás szinkron után. "Jon Cryer játéka annyira széles alapokra épül, hogy mindig komoly kihívás őt megszólaltatni. Már reggel előre örülök, ha ide jövök, mert tudom, hogy nagyon sok röhögés vár majd ránk amellett, hogy igen komoly munkával készítjük el az epizódokat" - bizonygatja.

Forrás: Góz Tamás

Zámbori Soma (Walden), Fekete Zoltán (Alan)

"Lehet az amerikai kollégától tanulni, mert nagyon jó ízléssel, intelligensen alakítja Alan szerepét, amihez nagy szakmai tudással áll hozzá. Érződik a képkockákon, hogy mekkora fegyelemmel dolgoznak, és ezt a mi munkánkkal pontosan kell lefednünk. Az új részek pedig jók, olyan az egész, mintha egy kellemes múlttal rendelkező sorozatra épülve egy teljesen új történet venné kezdetét, ami rengeteg új fordulatot tartogathat a nézők számára" - teszi hozzá.

Nemrég fejeződött be a Doktor House vetítése, ahol nyolc évig alapszereplőnek számított, azt a munkát is szerette, igaz, ott a színészi munka könnyebb volt, de másfajta odafigyelést igényelt. A mai napig megállítják emberek, és vagy Chase-ként, vagy Alanként felismerik a hangját, aminek természetesen nagyon örül.

A nap végén Szőlőskei Tímea is megáll nekünk pár szóra, ő Rose szerepében ugyan kevés mondatot mond, de ő meséli el Charlie Harper életének utolsó pillanatait (nem itt, hanem a sorozatban). "Kicsit hasonlítunk egymásra Rose-zal és az őt alakító színésznővel. Sajnálom, hogy nem tud a szerepe igazán kiteljesedni, de élvezetes minden egyes mondatát elmondani. Rose a lehető legextrémebb dolgokra is hajlandó volt Charlie megszerzéséért, nagyon helyes ötletei voltak, amiken nagyokat nevettünk. Nagyszerű volt együtt dolgozni Czvetkó Sándorral, akinek a játéka nagyon hiányzik. Azt hiszem, hogy az a fajta humor, amit ő képviselt, igen erősen rányomta a bélyegét erre a munkára" - magyarázza.

Forrás: Góz Tamás

Szőlőskei, Fekete

Úgy gondolja, hogy a sorozat hazai sikeréhez nagyban hozzájárultak a magyar pasik, akiknek a humora, a színészi játéka eléggé hasonlított az amerikai kollégákéhoz. Szerinte akár ők is eljátszhatták volna ezeket a szerepeket. Szőlőskei Tímea amúgy nemrég elkezdett tanítani egy színjátszótáborban, ahol a gyerekek egy idő után felfedezték, hogy ő Rose hangja - és mivel nagy fanok voltak, kikövetelték, hogy úgy beszéljen, mint a sorozatban: "Ezért Rose hangján kellett beköszönnöm, ezt mondtam: Szia, Charlie!"