Leporolták, de rondább lett - feltámasztott sorozatok

charlie angyalai
Vágólapra másolva!
Filmben tér vissza Linda, pletykák szerint 22 év után folytatódhat a Twin Peaks, nem csillapodik a remake-láz a televízióban. Csak egy baj van ezzel: a nagy nekiveselkedésnek általában kudarc a vége.
Vágólapra másolva!

A tévéiparban még mindig sokan látnak fantáziát régi sorozatok feltámasztásában, leporolásában, bízván abban, hogy ha egykor siker volt, akkor most is az lesz: hiszen elvileg meg lehet fogni velük a fiatalokat, akik kíváncsiak, mit emleget folyton a fater, de le lehet ültetni az idősebbeket is. Utóbbiak nagyrészt azonban csalódnak, mert azzal, hogy nosztalgiáznak egy sorozattal, életük egy korszakára is visszagondolnak elnézegetve a nyolcvanas évek tupírozott női hajait és autóit, de korántsem kapják meg ezt az élményt egy mai technikával, új arcokkal felvett sorozattól. Ugyanúgy járnak, mint az, aki húsz év után elmegy egy osztálytalálkozóra: ott már nem az a fiú vagy lány várja, aki annyira tetszett neki egykoron.

Forrás: [origo]

Meg kell azonban különböztetni a folytatásnak szánt próbálkozásokat a remake-ektől, de utóbbiakba is rendre igyekeznek visszahozni a nagy öregeket, hogy meglegyen a kapocs. A Dallas például ugyan csökkent nézettségben Amerikában, és itthon is elveszített félmillió nézőt tíz rész alatt az RTL Klubon, de mégis sikernek minősíthető, hiszen cikkek ezreit szülte, ráadásul második évadot is kapott. A Dallas nem igazi remake, hanem folytatás, ahol a főbb szálak nagy részét a fiatalok viszik, de úgy, hogy rendszeresen feltűnik Jockey, Bobby, Samantha: ebben az esetben persze a képernyő előtt tovább lehet számítani azokra, akik (itthon) a kilencvenes években követték a Ewingok turpisságait.

Csekélyebb számban találunk sikeres feldolgozásokat, remake-eket, úgyhogy maradjunk is ezeknél. A Hawaii Five-O eredetileg 1986 és 1980 közt ment az USA-ban, hagytak jó sok időt, hogy megemésszék a történeteket, majd 2010 szeptemberében visszahozták új színészekkel, nem is rossz gárdával (Alex O'Loughlin, Scott Caan, Daniel Dae Kim, Grace Park - az alábbi képen). Itt működik a kémia a színészek közt, a látvány sem rossz, megy is a széria, már a harmadik évadnál tart. Itthon a TV2 adja.

Forrás: [origo]

A 90210 című remake is a jobban sikerültek között van: elődjénél provokatívabb, lazább lett, de más változás nem is nagyon történt ezen kívül, hisz az új széria alkotói eleinte nem sokat vacakoltak azzal, hogy átírják a történetet - inkább csak hozzátoldottak, és mai környezetbe helyezték az eredeti szituációt. Akárcsak a Beverly Hills 90210, a helységnév nélküli változat középpontjában is két testvér áll, akik frissen költöznek Beverly Hillsbe, így a szokásos kamaszkori problémákon kívül a beilleszkedési nehézségekkel is meg kell küzdeniük. Az anyasorozat kerek tíz évadot ment, utódja épp az ötödik szezonnál tart, ami szép eredmény.

Nagyobb volt a füstje

Bődületes bukást könyvelhetett el viszont az egykor igen sikeres Melrose Place remake-je. A Thomas Calabróval, Heather Locklearrel felálló alapsorozat hét évadot ment, öt Golden Globe-jelölést is kapott, de az utánlövés jóformán senki nem érdekelt, hiába voltak benne csinos lányok és sármos ifjak. Még Amanda Woodward karakterét is visszahozták, ám ezzel a húzással sem tudták elkerülni a készítők, hogy a 2009-2010-es televíziós évadban - amerikai network csatornán főműsoridőben - futó 140-ből az igen szerény 138. helyet szerezze meg az új Melrose Place. Hiába hívtak vissza korábbi szereplőket (Josie Bissett, Calabro, Laura Leighton), a koncepció már nem működött.

Forrás: [origo]

Charlie angyalai új, szexi csajokkal? Persze, jöjjön csak! - gondolták mosolyogva az amerikai ABC vezetői, amikor belevágtak 2011-ben, de aztán négy epizód után jött a bukta, elkaszálták a hetvenes évek sikersorozatának újragondolt verzióját. A Minka Kelly, Annie Ilonzeh és Rachael Taylor (fenti képen) főszereplésével Miamiban felvett krimi folyamatosan romló nézettség mellett futott, sem a teljes lakosságnál, sem a kereskedelmi célcsoportban nem mutatott bíztató számokat, a felszínes, gyenge színészi játék nem teremtette meg a nagy előd atmoszféráját.

Akadt még bukás szép számmal, köztük olyan is, amely nagyjából előre borítékolható volt. Mert kinek juthatott eszébe, hogy egy olyan ikonikus, szuperkúl fickót poroljon le, mint Kojak - ráadásul fekete színésszel? Az eredeti Kojak-sorozatot 1973 és 1978 között vették fel, elsőként az amerikai CBS vetítette a 115 részt. A cinikus humorral és eredeti problémamegoldó elképzelésekkel rendelkező Telly Savalas mellett feltűnt testvére, George Savalas is, ő Stavros detektív figuráját alakította. A modern verzióban Ving Rhames bukott el, aki szintén nagy ász, de ezt a lécet nem tudta átvinni - egy évad után roló le.

Forrás: [origo]

A 2008-ban indult folytatás, a Knight Rider is elbukott egy évad alatt (az USA-ban a 13 milliós kezdeti nézettség a felére apadt), de ennek megmentése érdekében legalább sokan írtak petíciót az NBC-nek, hogy ne a nyers nézettségi számokat, hanem inkább a látványos tartalmat nézze. A Mike-ot alakító Justin Bruening kevésbé volt karakteres, mint annak idején David Hasselhoff, aki göndör sérójával, szűk bőrdzsekijében igazi színfolt volt a képernyőn, ezért is hasalhatott el a széria, amely még az eredeti főszereplőt is visszahozta - mindhiába.

Mi vár még ránk?

A Linda egykor kétségtelenül az ország kedvence volt, és most hagyjuk, hogy azért, mert nagy színészek is játszottak benne, és bájosan magyaros volt, vagy azért, mert nem volt más tévécsatorna. A sorozatot egyszer már feltámasztották, az nem nagyon jött be, most film készülne belőle. Az [origo] tévérovatában lehet szavazni, közel kétezer szavazatnál nem túl derűs a kép: 36 százalék szerint borzasztó az ötlet, további bő 35 százalék szerint egykor jó volt, de nem kellene folytatni. Igazán lelkes, optimista választ szűk 20 százalék adott. A tervekről itt olvashat bővebben.

Forrás: abc

Heti hír volt, hogy a Twin Peaks is folytatódhat, aminek hallatán valószínűleg sokan rezzennek össze az örömtől vagy a fájdalomtól. A sorozat 1990 és 1991 közt ment az USA-ban, harminc rész került képernyőre Mark Frost és David Lynch irányításával. Az első évad végén már pontos válaszokat kapott a néző, ünnepelt is a tévészakma, de a második szezonra fogytak a nézők, hiszen tudták, ki ölte meg Laura Palmert. 2009-ben a Cooper ügynököt alakító Kyle MacLachlan különben jelezte, hogy valahogyan visszahozná a régi kultsorozatot, azaz rajta nem fog múlni, Frost viszont tagadta, hogy tárgyalt volna 2012 végén erről.

De egy másik ősrégi kedvencet is kapjunk elő a végére: az ITV Studios America és a HDFilms látott fantáziát egy évvel ezelőtt az itthon Alfa holdbázis címen futott régi, brit sci-fi feltámasztásában. A remake a korábbi, két évadot kapott Space: 1999 után ezúttal Space: 2099 címen futna. Azóta nemigen hallani forgatásról, de az ilyen remake-ötleteket rendre előhúzza valaki, hogy aztán szerény siker vagy borzalmas blamázs legyen a jussa.