David Duchovny női ruhában - Nemcserés támadás a tévében

Vágólapra másolva!
A TV2 január 26-án indítja a Sherlock és Watson című sorozatot, melyben a legendás nyomozó szárnysegédjét Joan Watsonnak hívják, és Lucy Liu játssza. Arra eddig nemigen volt példa a tévétörténetben, hogy egy híres karakter nemét kicseréljék, a nemi hovatartozás azonban mindig is képlékeny volt: férfiakat játszó nők, női ruhába bújt férfiak és transzszexuális karakterek is jelentek már meg a képernyőn.
Vágólapra másolva!

A Sherlock Holmes-történetek a világirodalom legtöbbször adaptált sztorijai közé tartoznak, és mostanában kifejezetten reneszánszukat élik, hisz a Robert Downey Jr. nevével fémjelzett filmek mellett elkészült a Sherlock című sorozat is, amely a mai Londonba helyezte az eseményeket. Ezután jött a cikk apropójául szolgáló Sherlock és Watson (eredeti címén Elementary), amely Lucy Liu személyében az első női Watsont is bemutatta.

Forrás: cbs

Sherlock (Jonny Lee Miller) és Watson (Lucy Liu)

A színésznő természetesen nem férfit játszik, inkább a(z immár Joan Watson nevet viselő) karaktert nőiesítették az alkotók, de mint mondták, tiszteletben tartják az Arthur Conan Doyle által megteremtett világot - így arra például már nem vetemednek, hogy össze is hozzák a nyomozót és segédjét. "Persze működik köztük a kémia, de nem fog a szerelem irányába menni a kapcsolatuk. Ha az irodalmi műveket vesszük alapul, teljesen érthető a rajongók felháborodása, de azt hiszem, itt az ideje nyitni egy kicsit a modernebb feldolgozásokra" - mondta a CBS-en Lucy Liu.

"Amikor szembejött a lehetőség, hogy sorozatot készítsek a Sherlock Holmes-novellákból, rengeteg kutatást végeztem, pszichológusokkal is megvizsgáltattam például az eredeti szereplőket. Ami világosan kiderült, hogy Sherlocknak gyakorlatilag minden emberrel gondja van, de a nőkkel különösen. Mi lenne tehát nagyobb megpróbáltatás számára, mint egy női Watsonnal dolgozni?" - indokolta a különös megoldást a széria írója, Robert Doherty a Comic Conon.

Bart Simpsonnak is nő ad hangot

Hasonló húzással - talán éppen a rajongók ellenérzése miatt - eddig nemigen találkozhattunk a tévétörténetben, annak ellenére, hogy számtalan sztorinak láttuk már a modern vagy szokatlan feldolgozását. De valljuk be, valóban nehéz elképzelni Zorrót vagy Drakulát nőként, és még nehezebb férfiként gondolni Mary Poppinsra vagy, mondjuk, Dorothyra az Óz-ból.

Fox

Bart Simpson és hangja, Nancy Cartwright

Az azonban nem annyira ritka, hogy egy nő férfit játszik, és férfiként is viselkedik a szerepben - vagyis nem a karakter neme változik meg, mint a Sherlock és Watson esetében. Igaz, a nevesebb példák itt a filmvászonhoz kötődnek, gondoljunk csak Tilda Swinton alakítására az Orlando-ban vagy Cate Blanchettre Bob Dylan egyik alteregójaként az I'm not there - Bob Dylan életei-ben.

Az amerikai televíziózásban az animációs filmeknél gyakori a nemcsere, kisfiúknak például rendre nők kölcsönzik a hangjukat, így Bart Simpsont is Nancy Cartwright szólaltatja meg - aki egyébként Chuckie hangja is volt a Fecsegő tipegők-ben. A Ben 10 főszereplőjét két nő is szinkronizálta (először Tara Strong, majd Claudia Schmidt), de több példát is sorolhatnánk - ezt azonban már megtette helyettünk a Behind the Voice Actors nevű holnap, amely tízes toplistát is összeállított a fiúkat szinkronizáló színésznőkről.

Férfiak női ruhában, nők férfi ruhában

Férfiak is szoktak nőket játszani (mint John Travolta a Hajlakk-ban), gyakoribb azonban, hogy megmaradnak a férfi karakterben, csupán ruhák és smink segítségével eljátsszák, hogy nők (mint Robin Williams a Mrs. Doubtfire-ben). Az itt látotthoz hasonló szituációval találkozhatunk például Az ítélet: család című sorozatban, ahol a tehetségtelen amatőr színész, Tobias Fünke is egy házvezetőnőt játszik el, hogy közelebb kerüljön a gyerekeihez - a különbség csak annyi, hogy itt mindenki pontosan tudja, hogy a férfi hozza a karaktert.

Friends

Kathleen Turner mint Chandler apja

A Twin Peaks-ben David Duchovny karaktere, Dennis Bryson is szívesen bújik női ruhákba, de természetesen arra is találunk bőven példát, amikor egy nő öltözik férfinak. Így tesz például a Fekete Vipera Kate-je, aki Bobként szolgálja a címszereplőt - az pedig nehezen tud megbirkózni vele, hogy egy fiúhoz vonzódik -, illetve a Crusoe-ban is van egy Oliver nevű figura, aki valójában Olivia, csak a hajó kiéhezett legénysége miatt tetteti magát férfinak.

A nemváltók között külön kategóriát képeznek a transzszexuálisok: közülük - a tévés mezőnyből - kétségtelenül Chandler apja a legismertebb, akit Kathleen Turner jelenít meg a Jóbarátok-ban. A Doktor House Cuddyja, Lisa Edelstein is egy hasonló figurát alakít az Ally McBeal negyedik évadjában, de már rajzfilmekben is találkozhatunk transzneműekkel, elég csak a South Park Garrisonjára gondolni, vagy épp Quagmire apjára a Family Guy-ból.