Csak jelképes büntetés jár a hangos tévéreklámért

2013.01.25. 9:41

Három tévécsatorna kapott - csekély mértékű - pénzbüntetést Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól a fülsértő hirdetések miatt, összesen 230 ezer forintot kell fizetniük.

Az új médiatörvény szerint a reklámok már nem lehetnek hangosabbak az előttük, illetve utánuk következő műsorszámokhoz képest. A jogszabály lehetővé teszi ezen jogsértések pénzügyi szankcionálását is: ezúttal három tévécsatorna fizethet pénzbüntetést a hangos hirdetések miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012 harmadik negyedévének adatai alapján az engedélyezettnél jóval hangosabb reklámok miatt a Duna Televízióra 90 ezer forintos, a Magyar Televízió M2-es csatornájára 100 ezer forintos, a TV2-re pedig 40 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki.

A hatóság munkatársai valamennyi, jelentősebb nézőtáborral rendelkező, magyar joghatóság alá tartozó médiaszolgáltató műsorát alapul veszik a mintavételhez. Minden alkalommal elemzik az M1-et, az M2-t, a Duna Televíziót, a RTL Klubot és a TV2-t. Vizsgálati időszakonként a médiumok három-három napját értékelik. A folyamatosan vizsgált, nagy nézettségű médiaszolgáltatókon túl hónapról hónapra megvizsgálnak más, a magyar joghatóság alá tartozó televíziócsatornákat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK