Bíróságon támadja meg a Médiatanács határozatát a TV2

Vágólapra másolva!
Több ügyben hozott elmarasztaló határozatot a Médiatanács a TV2 2012. november 7-i reggeli műsorával kapcsolatban. Ezek mind a 11 éves kaposvári kisfiú, Szita Bence meggyilkolásával kapcsolatos műsorelemekre vonatkoznak. A TV2 nem vitatja, hogy vétett etikai hibát, de bírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

Közleménnyel reagált a TV2 a Médiatanács 23 milliós bírságára és elmarasztaló határozatára. Ahogy az eljárásban is tette a csatorna, ezúttal is elismeri, hogy szakmai etikai hibát vétett, amikor Szita Bence halálával kapcsolatos kérdést összekapcsolta a szavazók körében meghirdetett nyereményjátékkal. Az ügyben indult belső vizsgálat megállapításai alapján olyan intézkedések születtek, amelyek kizárják, hogy a jövőben hasonló hiba bekövetkezzen, erre november 7-e óta nem is volt és a jövőben sem lesz példa - áll a szövegben.

Amellett, hogy a csatorna elismeri a szakmai hibát, a TV2 vitatja a Médiatanács ezzel kapcsolatos jogi szerepét, így a határozat megsemmisítése érdekében bírósághoz fordul. Álláspontjuk szerint az emberi méltósággal és a személyhez fűződő jogokkal kapcsolatosan konkrét személyek esetében a médiahatóság nem illetékes, ezek a kérdések a polgári eljárás keretében rendezendők.

Hasonlóképpen bírósághoz fordul a TV2 a Médiatanács másik, 10 millió forintos bírságot megállapító határozata ellen, amely a műsort a téma bemutatásával kapcsolatban marasztalta el. Mint közleményükben írják, jogi és szakmai etikai szempontból is elfogadhatatlannak, egyúttal diszkriminatívnak tartják a hatóság döntését. "A témával kapcsolatos beszélgetések messzemenően figyelembe vették mind az érintettek, mind a nézőközönség szempontjait. Szakértőkkel, az ügyet mélységében, a minél alaposabb megértés és elemzés szándékával mutattuk be, semmilyen alapot nem adva a szenzációhajhászás vádjának" - áll a védekezésben. A TV2 szerint a család a csatornával a legnehezebb napokban is együttműködött, panaszt nem tettek semmilyen közlésük, adásuk miatt.

"A TV2 tehát a kérdés és szavazás összekapcsolásával okozott hibát elismeri, megerősítjük az adás napján kiadott közleményünket, amelyben elnézést kértünk és ismét leszögezzük, hogy természetesen nem állt szándékunkban semmilyen módon megsérteni Szita Bence kegyeleti emlékét" - áll a szövegben.