Csak nevettek a haldokló komikuson

Steve Irwin
Vágólapra másolva!
A múlt héten a Discovery stábjának három tagja hunyt el egy reality felvételekor, de akadtak már mások is, akik forgatás közben, netán kifejezetten kamerák előtt vesztették életüket. Volt, aki kellékpisztollyal lőtte fejbe magát, más élő adásban lett öngyilkos, egy komikus szívrohamát pedig nevetve nézte végig a közönség.
Vágólapra másolva!

A Discoverynek dolgozó stáb egy egyelőre cím nélküli, katonai témájú realityt forgatott, amikor a helikopter lezuhant, és az azon utazó három ember - a pilóta, egy operatőr és az egyik szereplő - azonnal szörnyethalt. A kábeladó csak egy rövid közleményt adott ki a balesetről: "Egy produkciós cég épp a Discovery Channelnek forgatott egy műsort, amikor bekövetkezett a tragédia. Mindent megteszünk a hatóságokkal való hatékony együttműködésért, és a legmélyebb részvéttel imádkozunk a gyászoló családokért."

A csatorna nem volt mindig ilyen szemérmes a halállal kapcsolatban, 2010-ben ugyanis éppen azzal írt tévétörténelmet, hogy egy valóságshow-ban elsőként mutatta be egy ember agóniáját. Erre az alaszkai rákhalászokról szóló Halálos fogás-ban került sor, ahol az egyik szereplő, Phil kapitány szélütést kapott, majd körülbelül egy hónapig haldoklott. Ő maga kérte a fiaitól, hogy a szélütése utáni eseményeket is rögzítsék, amibe a csatorna bele is ment.

Discovery

A halál bemutatása Phil kapitány eltávozásáig tabu volt a realitykben, visszadobták többek között a Channel 4 sorozattervét is, amely egy rákos beteg utolsó napjait dokumentálta volna. A kamera azonban - véletlenül - több ember halálát rögzítette már, és forgatás közben is vesztették már életüket páran. Íme, néhány markáns példa.

Megfulladt a melegpornós

A közelmúlt egyik sokkoló esete volt Dustin Michaels (eredeti nevén Andrew Grande) meleg pornósztáré, aki egy rendőrségi reality forgatása közben lelte halálát. 2009-ben egy razzia szenvedő alanya volt, marihuána birtoklásáért börtönbe is kerülhetett volna - ő azonban úgy döntött, inkább lenyeli a zacskó füvet, ami nála van. Végül ez lett a veszte, ugyanis megfulladt, a rendőrök hiába próbálkoztak a Heimlich-manőverrel. Haláltusája, annak tévés változata - saját felelősségre - megtekinthető itt.

-------------------------

Rája végzett a természetfilmessel

Bizonyára sokan emlékeznek még a 2006-ban elhunyt ausztrál természetfilmesre, Steve Irwinre, akit - miután annyi veszélynek tette ki magát - egy tüskésfarkú rája mart halálra. A műsorvezető búvárkodás közben ütközött össze az állattal, és mivel épp egy filmet forgatott a Nagy-korallzátonyról, a vele merülő operatőr rögzítette is az esetet. A felvételt először lefoglalta a rendőrség, majd sokáig ment a huzavona arról, hogy bemutassák-e, de a család kérésére azóta sem került képernyőre.

Animal Planet

-------------------------

Élő adásban sütötték el a pisztolyt

Többen öngyilkosok lettek a kamerák előtt: 1974-ben Christine Chubbuck még nyolc percet leadott a hírműsorából, majd előhúzott egy pisztolyt, és főbe lőtte magát. Hasonlóképp járt el egy republikánus politikus, R. Budd Dwyer, aki 1987-ben, egy televíziós sajtótájékoztatón dugott a szájába egy pisztolyt, majd meg is húzta a ravaszt. A képviselőre több mint ötven év börtön várt volna, ugyanis egy összeesküvésben való részvétellel vádolták. (A jelenetet a Loren Cass című filmben is felhasználták, az előzetesben körülbelül 1:02-nél.)

-------------------------

Száz évig akart élni a biokertészet úttörője

Kamerák előtt lelte halálát 1971-ben a mesterséges szereket nélkülöző mezőgazdaság egyik első úttörője, Jerome Irving Rodale is - igaz, a The Dick Cavett Show e része sohasem került adásba. A sors iróniája, hogy az akkor 72 éves Rodale a vele készített interjú során nem győzte hangsúlyozni, milyen jó egészségnek örvend, nem titkolt célja, hogy megérje a századik életévét is. Az éppen hogy befejezett beszélgetés után az öregúr elszenderedett, és többé nem is ébredt fel. A műsort vezető Cavett állítólag meg is kérdezte tőle: "Nagyon untatjuk magát, Mr. Rodale?"

-------------------------

A közönség csak nevetett a komikus halálán

Egy walesi komikus, Tommy Cooper milliók előtt kapott szívrohamot 1984-ben, az ITV Live From Her Majesty's című varietéműsorában - a közönség nagy része úgy hitte, hogy a színész rosszulléte csak a show része, így sokan nevetve nézték végig a haldoklását. Amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a színész mégsem hülyéskedik, a producer azonnal reklámszünetet rendelt el - a helyzet morbiditását viszont fokozta, hogy a holttestet csak mentős vagy rendőr mozdíthatta volna el, de egyik sem volt kéznél. Az élő adást folytatni kellett, így a függönyt leeresztették, a többi művész pedig a színpad maradék részén adta elő mondandóját. Cooperért csak a második reklámszünetben érkezett meg a mentő.

John Miles Organisation

-------------------------

Kellékpisztollyal lőtte le magát a színész

1984-ben egy amerikai tévés színész, a 26 éves Jon-Erik Hexum élete is véget ért, ő egy kellékpisztollyal lőtte le magát. Miután egy nyomozót játszott a Cover Up című sorozatban, szerepe szerint igen sokszor került a kezébe pisztoly - Hexum a forgatás szünetében mókázott az egyik kellékkel, azt imitálva, hogy fejbe lövi magát. Sajnos a játék tragédiába torkollott, mert a színész nem vette figyelembe, hogy ilyen közelségből nemcsak az éles lőszer, a vaktöltény is halálos lehet.

-------------------------

Helikopter fejezte le a rendezőt

Boris Sagal ukrán származású televíziós rendező a World War III című minisorozat munkálatai közben lelte halálát 1981-ben: egyszerűen belesétált egy helikopter mozgó farokpropellerébe, amely majdnem lefejezte őt, olyan súlyos sérüléseket okozott a nyakán, hogy belehalt. A filmes egyébként olyan sorozatokba is besegített egy-egy epizód megrendezésével, mint a Columbo, az Alkonyzóna vagy az Alfred Hitchcock bemutatja.