Ha tetszett, akkor klónozzuk!

vámpírnaplók
Vágólapra másolva!
A tévéiparban mindig biztonságosabb egy bejáratott márkát fejleszteni, mint egy egészen új koncepcióval előrukkolni, és azt reklámozni hatalmas összegekért. Ennek ellenére 2012-ben igazából csak egy spinoff született, a Csont nélkül, amelyett itthon az RTL Klub is bemutatott - idén viszont legalább négy testvérsorozat készülődik bevetésre, így kezdhetnek bizakodni az Egyszer volt, hol nem volt, a Vámpírnaplók és az NCIS hívei.
Vágólapra másolva!

Sorozatot indítani sosem volt könnyű: nem véletlen, hogy az elmúlt tíz év adatainak vizsgálata alapján kiderül, hogy az új amerikai sorozatok kétharmada nem éri meg a második szezont. Akárcsak a filmek esetében, a sorozatoknál is a siker kulcsa az, hogy a gyártó el tudja adni a nézőnek a film koncepcióját, hogy rávegye a tévé bekapcsolására. A néző jobb eséllyel kapcsol egy olyan új sorozatra, melynek marketingje nem a nulláról indul, melyről van némi tudása. Ezért azok az új sorozatok mindig nagyobb eséllyel futnak be, melyek egy korábban már meglévő termékhez - könyvhöz, filmhez, tévésorozathoz - köthetőek.

Amikor egy sorozat egy másik szériából fejlődik ki, akkor beszélünk spinoffról. Nem túl gyakori, de ha a Helyszínelők-re gondolunk és annak leágazásaira, akkor mindenkinek azonnal világossá válik, hogy miről van szó. Ezek azok a sorozatok, amelyek már egy kiépített rajongói kört vesznek célba, aminek köszönhetően legtöbbször mindenfajta erőfeszítés nélkül sikert is aratnak. De nem mindig: elég csak a Dr. Csont tavaly besült spinoffjára, a Csont nélkül-re gondolni, a Gyilkos elmék: Alapos gyanú-ra, vagy Az őslények kalandorainak a napokban megszüntetett testvérsorozatára, a Primeval: New World-re.

2012-ben jóformán csak a Csont nélkül volt új spinoff Amerikában, így 2013-ra azonban minimum megnégyszereződik a spinoffok száma - már persze akkor, ha a csatornák úgy döntenek, hogy berendelik a tervezett sorozatokat. De miért ne döntenének úgy? Még az esetleg gyengébb minőség is jelenthet sikert az ismert névnek köszönhetően, és lehet, hogy jobban megéri még így is, mint egy remekül megírt, de egyébként eladhatatlan szériát indítani.

A tervek szerint áprilisban két úgynevezett backdoor pilotot is bemutatnak az amerikai csatornák. Egyrészt a CBS levetíti az NCIS: Los Angeles spinoffját, mely jelenleg NCIS: Red címen fut, másrészt a CW a Vámpírnaplók-nak (The Vampire Diaries) készített egy kistestvért, melyet jelenleg The Originals címen emlegetnek, de ez egyelőre még csak munkacím.

Az új NCIS-sorozat létrehozását félig-meddig a szükség diktálta, no meg persze a biztos sikerre való törekvés. A CBS csatornának ugyanis nagy gondja, hogy Amerika két legnézettebb sorozata, az NCIS és az NCIS: Los Angeles mögé nem tud egy harmadik szériát találni, amely érdekelné a közönséget, így, mondhatni, lyuk keletkezik a programban. Ebben a kedd este tízes időpontban olyan sorozatokkal próbálkozott a csatorna, mint A férjem védelmében, a Jog/Ászok vagy idén a Vegas, azonban A mentalista elpakolása óta egyikkel sem sikerült sikert elérni. Marad az NCIS-tripla? Majd kiderül.

Forrás: tv2

Az NCIS: Red történetéről nem sokat lehet tudni, csak annyit emlegetnek a spinoffal kapcsolatban, hogy egy utazó csapatról lesz szó, mely mindenféle bűncselekményeket derít fel. Már az is kiderült, hogy a főszerepben két ismerős arcot fogunk látni, John Corbettet (Miért éppen Alaszka?) és Kim Ravert (24, A Grace klinika). A tervezett sorozat pikantériája igazából az, hogy a nagyon ritka, negyedik generációs szériák közé tartozik, hiszen az NCIS: Los Angeles eredetileg az NCIS egyik epizódjából nőtt ki, míg az NCIS-t a CBS csatorna a JAG - Becsületbeli ügyek egyik részében vezette fel. Kíváncsian várjuk, hogy siker esetén az NCIS: Red milyen új sorozatot fog megihletni.

Még több művér kell majd

A Vámpírnaplók ősvámpírokra koncentráló testvérsorozatának létrehozását is valószínűleg hasonló célok diktálták, hiszen a CW csatorna legsikeresebb sorozata nem nagyon tudott más szériákat sikeressé tenni: tavaly a The Secret Circle bukott meg mögötte, idén pedig lehet, hogy hasonló sors vár a Beauty & The Beast-re. Már a The Secret Circle elkészítésével is kapcsot próbált teremteni a csatorna a Vámpírnaplók-kal, hiszen mindkét széria R. J. Smith regényeire épült, azonban a közönséget a boszorkányok nem érdekelték annyira. A tervek szerint tehát a Vámpírnaplók-kal közös univerzumban játszódó sorozat lesz a spinoff, amelybe ráadásul a vámpírnaplós szereplők egy része fog átköltözni - név szerint Klaus, Rebekah, Elijah és Hayley. A helyszín pedig New Orleans lesz.

Forrás: RTL Klub

Ugyancsak spinoffot kapott idén az itthon kevéssé ismert Childrens Hospital, mely a Cartoon Network éjszakai felnőtt csatornáján, az Adult Swimen látható 10 perces epizódjaival. A kitalált hírműsorról szóló Newsreaders-szegmensek eleinte a 2. évadban afféle "sorozat a sorozatban"-módon jelentek meg a komédiában, idén pedig már saját szériaként láthatóak a csatornán.

Az idei negyedik spinoff, vagyis annak terve még igencsak képlékeny, de a hírek szerint nagyon hamar valóságossá válhat, hiszen jelenleg az ABC csatorna rohamtempóban dolgozik azon, hogy testvérsorozatot gyártson az itthon az M1-en látható Egyszer volt, hol nem volt-nak (Once Upon A Time). Szokás szerint a konkrétumokat nagyítóval kell keresni a projektről, de annyi már kiderült, hogy az új sorozat egy korábban már megismert karakter, a Kalapos köré épülne. Ami viszont meglepő, hogy a csatorna az Egyszer volt, hol nem volt-ban a Kalapost alakító színészt lecserélné, és új embert hozna a helyére.