Két perc alatt verte szét a konyhát

extrém főzőműsor
Vágólapra másolva!
A főzőműsoroknak is megvan a sajátos evolúciója, ugyanis egy ingergazdagabb világban, mindig újra vágyó televízióban már nem elég, ha valaki a négy fal közt motyog, miközben pirul a hagyma, egyre eredetibb ötletek kellenek. Akad pár újszerű gasztroműsor a tévében, be is mutatunk párat.
Vágólapra másolva!

Speed Cooking


Az új-zélandi Moon TV humoros műsorában egy blokk volt a Speed Cooking, ahol Leigh Hart parodizálta a mostanában menő, "főzzük finomat öt perc alatt"-jellegű adásokat. Ő két perc alatt készít el egy ebédet, amely ugyan borzasztó és ehetetlen, de legalább nem vágja le az ujjait a gyors és heves mozdulatok közben. Humoros és főképp rövid anyag.

--------------------

Sütögetés egy vulkán tetején


Egy japán műsorban egy vulkán tetején, forró lávakövön sütögettek valamit. Japántudásunk sekélyes, ezért nem nagyon értjük a kis hölgy szavait.

--------------------

Guruló büfé (The Surreal Gourmet)

Aki Bob Blumerrel tart, az nemcsak recepteket, de élményeket is gyűjthet a humoros főzőmester segítségével. A gurulós büfés utazgat, és közben minden adásban egy egész menüt összerak: van előétel, húsos főfogás, és nem hiányozhat a desszert sem. A vagány srác repertoárja kifogyhatatlan, mindig újabb és újabb ötletekkel áll elő száguldó kenyérpirító formájú lakókocsijában.

--------------------

Börtönkonyha (Gordon Behind Bars)


Gordon Ramsay újabb sorozatában börtönbüntetésre ítélt emberekkel készít ételeket a kamerák előtt. Célja, hogy a rabok ezáltal hozzájáruljanak fogva tartásuk magas költségeihez. A brit konyha mestere a befolyó összeggel törleszteni kívánja a köz felé a börtönellátás költségeit, és úgy gondolja, a rabok olyan gyakorlati tudásra tesznek szert a konyhában, amelyet szabadulásuk után kamatoztatni tudnak. A főzőműsor a fegyenceknek abban is segít, hogy könnyebben találjanak munkát a börtönéveket követően, és gyorsabban visszailleszkedhessenek a társadalomba.

--------------------

Amerika legrosszabb szakácsai (Worst Cooks in America)


A megszokott főzőműsorokkal ellentétben ennek a sorozatnak nem az a célja, hogy megtanítsa a nézőket főzni, sokkal inkább szórakoztatni akar a konyhában bénázó szakácsokkal. A sorozatból két évad is készült, melyekben olyan szereplők is felbukkantak, akik még vizet sem tudtak forralni. A műsorból epizódról epizódra a legpocsékabb szakács esik ki, a végén a legrosszabb közt a legjobb 25 000 dollárt nyer.

--------------------

Főzés? Gyerekjáték!

A rajzfilmben Panni és Marci készít el tizenhárom főételt, tizenhárom főfogást és ugyanannyi desszertet Misi bácsi segítségével. A gyerekek sok hasznos tanácsot kapnak a segítőtől, míg megtanulják elkészíteni kedvenc ételeiket. A Michel Oliver gyermekeknek szóló szakácskönyvén alapuló sorozat közelebb próbálja hozni a kicsiket a főzéshez, míg olyan dolgokat tanít nekik a tévén keresztül, hogy miből áll a majonéz, és miről nevezték el a carbonara spagettit.

--------------------

Gerilla Grill


Ez nem épp mai műsor, de mindenképp rendhagyó volt, amikor itthon elindult. A Cool TV főzőműsorában a két hobbiszakács olyan extrém, veszélyes vagy egyenesen tiltott helyen állt neki az ételek készítésének, mint például a szegedi Csillag börtön udvara, a Parlament parkolója vagy a Paksi Atomerőmű területe. Az ételek úgy tíz perc alatt készültek el, mégis sokszor előfordult, hogy a stábot elkergette a helyszínről egy dühöngő biztonsági őr vagy rendőr. 2004-ben kezdték a forgatásokat, a botrányok miatt több részt le sem adtak a tévében, a fenti videón épp a villamoson csajoznak egy lecsóval.

--------------------

Heston Blumenthal zseniális lakomái

Az egyre népszerűbb molekuláris gasztronómiát hozza közelebb a nézőkhöz Heston Blumenthal, aki különleges főzőműsorában időutazásra hívja vendégeit. A sorozatban látványos helyszínekre kalauzol el bennünket: láthatunk viktoriánus, vérszomjas középkori és meseországbeli vacsorákat, és a történelmi receptek mellett kiemelkedő szerepet kapnak az extrém módszerek is. Az ételek elkészítéshez használja a szárazjeget, a lenyűgöző pirotechnikát, a robbanásokat.

--------------------

Extrém séfek


A Travel Channel március hetedikén kezdi sugározni az Extrém séfek című főzőműsorát. A heti sorozat tulajdonképpen egyedülálló verseny, ahol az elszánt szakácsok olyan extrém helyszíneken készítenek majd ételeket, mint magas hegycsúcsok, tengeralattjáró vagy egy olajfúró torony. Négy kreatív séf versenyzik egymás ellen egy egész napon keresztül, ahol gasztronómiai ismereteik mellett a találékonyságukra is nagy szükségük lesz: például össze kell állítaniuk egy esküvői menüt 99 centből, ki kell nyerniük a hozzávalókat egy darab jégből, és bekötözött szemmel is meg kell tudniuk sütni egy többfogásos vacsorát.

--------------------

Formabontó malacbontó

A főzőműsorban minden adás a disznóvágás körül forog, csakis a levágott állatot dolgozzák fel, de nem a szokásos hurka, kolbász, tepertő elrendezésben, hanem egészen újszerű formában. A disznótoron meglepő módon szerepet kap a citrom, a spenót, az édeskömény, a velő, a kása és a sült máj is mediterrán étellé alakul. A magyar gyártású sorozat a hagyományos disznóvágásról alkotott képet szeretné megváltoztatni a nézőkben.