ByeAlex és a Kedvesem megy az Eurovíziós Dalversenyre

a dal, byealex
Vágólapra másolva!
Kisebb-nagyobb botrányok és öt, szép nézettséget szállító középdöntő és elődöntő után március 2-án eldőlt, kit nevez az MTV a 2013-as Eurovíziós Dalversenyre. A zsűri döntése értelmében a négybe ByeAlex, Vastag Tamás, Radics Gigi és Kállay-Saunders András jutottak be, csak rájuk lehetett szavazni. Rácz Gergő és Pál Dénesék duettje egyik zsűritagnál sem volt nyerő, ők nulla ponttal zártak. 244 dal érkezett az MTV-hez, vasárnap este pedig 244 ezer voks után eldőlt, hipsztert küldünk Malmőbe. Itt megnézheti őt szakáll és szemüveg nélkül!
Vágólapra másolva!

Miután az eurovíziós indulás itthon már-már nemzeti kérdés, természetes, hogy a közmédia nem akarta kihagyni a ziccert, a nagy nézettséget generáló show-t, egyből szervezett három elődöntőt, két középdöntőt és egy finálét - ennél többet már tényleg nem lehet kihozni ebből. Miközben az Eurovízió zenei értékét sok zenész vitatja, és inkább csak egy színes revüről, látványos show-ról van szó, az MTV ráérzett arra, hogy A Dal lehet az összes hazai tehetségkutató, a Megasztár, az X-Faktor és a Voice nagydöntője, az a pont, ahol vetélkedhet egymással RTL-es és TV2-es felfedezett, olyan, aki amúgy nem is találkozna a másikkal.

Idén a válság miatt több ország kihagyta az Eurovíziót, elsősorban a költségek miatt. 157 ezer svájci frank, bő 37 millió forint a nevezési díj az Eurovíziós Dalfesztiválra (ez amúgy a tévéiparban nem számít jelentős összegnek, hiszen egy-egy hazai tévéshow az RTL-en vagy a TV2-n sincs tizenöt millió alatt), de ehhez hozzájön az utazási költség, a szállás díja legalább egy hétre, a hazai műsorok ára és még pár tényező. Több külföldi közmédium attól is tart, hogy esetleg az ország küldötte megnyeri a dalversenyt, és ez forintban milliárdos pluszköltséget jelent majd, ugyanis a győztes országa rendezi mindig a következő évi megmérettetést.

Forrás: MTI

Röviden tekintsük át az elmúlt éveket: 2007-ben Rúzsa Magdi igen jól szerepelt, 9. lett, ráadásul megkapta a legjobb dalszerző díját. Egy évre rá Csézy Rakonczai Viktor meglehetősen jellegtelen és felejthető dalával nem jutott be a döntőbe, 2009-ben pedig hosszas szerencsétlenkedés előzte meg a hazai versenyző kiküldését, szó volt Markról, Tompos Kátyáról, Keresztes Ildikóról, de volt, aki nem ért rá, más lenyúlt dallal indult volna. Végül Ádok Zoli utazott, de leszerepelt, nem ment tovább az elődöntőből. 2010-ben a közmédia forráshiány miatt nem indított senkit, utána Wolf Kati, tavaly pedig a Compact Disco utazott. Ment a néphülyítés, boldog-boldogtalan nyilatkozott arról, mekkora rajongás veszi őket körbe a helyszínen, micsoda esélyeik vannak, majd végül egy 22. és ez 24. helyezés intett minket szerénységre - de legalább az elődöntőből továbbmentek, és ez is valami.

Az idei hazai válogató legfőbb problémája, hogy tökéletesen hiányzik belőle a humor, miközben merev, és rettentő komolyan veszi magát. Nyilván mindenkinek más számít tréfásnak, meg vannak olyanok, akik a humorérzék teljes hiányával is küzdenek, de nem nehéz észrevenni, hogy minden Eurovíziós Dalversenyen van pár ötletes, szellemes, vidám produkció (mint tavaly az orosz nénikék vagy egykor a Lordi), amely nem a tiszta énekhanggal, hanem a humorral kelt rokonszenvet az országa iránt. Nálunk fel sem merül, hogy ilyesféle előadó bekerüljön akár a harmincba.

Az első középdöntőtől itt olvashat, a másodikról itt írtunk, a héten pedig Radics Gigi dala okozott izgalmakat, mert refrénje erősen hasonlít egy román lány slágerére. A finálé eseményeiről alább olvashat:

-----------

19.57. A közönség egy része már benn ül a stúdióban. Ma a nyolcból négy produkciót választ ki a zsűri, az megy Malmőbe, aki közülük a legtöbb voksot kapta. A Híradó-ban Cserpes Laura nyilatkozott elsőnek, ő biztos nem marad voks nélkül, mögötte áll a Hit Gyülekezete.

20.18. Elindult a műsor, Novodomszky Éva kitett mindent, amit csak lehetett.

20.30. Vastag Tamás kezdte, Walkó a megbízhatóságot, Rákay a szerénységet emelte ki, Rakonczai szerint pedig a dal inkább musical, mint pop. Pontozás majd a végén lesz.

Forrás: mti

20.37. Keresztes rendesen kiengedte a hangját. Rúzsa Magdi a zsűriben ülve közölte, hogy ő személy szerint lelkes, neki adott valamit a dal, megköszönte szépen. Csiszár szerint a volt x-faktoros mentor egy bomba előadó, aki sajnos elveszette a vagányságát erre az estére.

20.45. Kállay-Saunders jött a kétségkívül slágeres dalával: a fellépés előtt elmondta, hogy látszólag ő nem örül a továbbjutáskor, de valójában azért boldog, csak nem az a fajta, aki fel-alá rohangál kurjongatva. Rúzsa Magdi szerint az énekes szemöldöke önálló életre kelt, Kállay-Saunders pironkodva bevallotta, hogy valóban, az is ritmusra mozog. "Ha azt mondom, hogy világsláger, akkor nem túlzok" - jelentette be Rákay, aki szerint ez országimázs-formáló három perc lehet. Ebben speciel igaza van, Magyarország a külföldi sajtóba többször rasszizmushoz köthető hírek miatt került be, így ebből a szempontból jót tenne, ha egy félvér fiú utazna, aki ráadásul perfekt angol.

Forrás: mti

20.57. A héten alaposan megtépázott Radics Gigi volt a színpadon. A zsűri szerint a stressz, a nyomás jót tett neki, összeállt a produkció. A színfalak mögött nagy az izgalom, de az ifjabb Vastag összeszedetten beszélt. "A saját produkciómra nem nagyon emlékszem az eufória miatt" - mentegetőzött Keresztes, Kállay-Saunders pedig a szemöldökével kapcsolatban kapott kérdést. "Nem tudom, hogyan lehet megállítani őket" - mondta, mintha legalábbis a Vörös Hadsereg két tankhadosztályáról lenne szó.

21.06. A lazaságot hiányolta a zsűri Rácz Gergő produkciójából, bár ketten megjegyezték, hogy a színpadkép javult. Az értékelés után nyilvánvaló, hogy ő nem jut be a legjobb négybe.

21.12. Agárdi Szilvia és Pál Dénes duettje hamisan kezdődött, de Rákay erre nem tért ki, ő a tisztaságot emlegette, szerinte amúgy is mindenki nyertes, aki ott van a fináléban. Csiszár szerint stabil volt a duett, Walkó pedig meghatódott.

21.22. Cserpes Laura továbbra is csinos, szép szőke lány (és Gundel Takács mellett egészen kicsike), de ilyen dalból lesz vagy tíz másik Malmőben. "A magunk sikerének érzem a te sikeredet, a dal fedezett fel téged" - magyarázta az M1 intendánsa, hozzátéve, hogy díjazza a szép nők tiszta produkcióját. Csiszár bevallotta, hogy előtte soha nem hallott Cserpesről, de örül, hogy idáig eljutott. ByeAlex jön, addig olvasgassa Rákay Philippel készült interjúnkat!

Forrás: mti

21.31. "Fölszántod egy helyben állva a színpadot! Mindegy, hogy mi a végeredmény, te vagy a legnagyobb nyertes, rólad beszélnek a villanyszerelők, ByeAlexnek öltöznek a gyerekek, összehoztad az embereket" - dicsérte Rúzsa Magdi az utolsó fellépőt, mintha Jézusról lenne szó. "Ez a dal nekünk szól, nekünk vagy kedves" - mondta Rakonczai, mintegy előre mentegetőzve, mert nem hiszi, hogy a külföldiek értenék a számot. Vajon beszavaznak egy hipszter-előadót a magyarok az Eurovízióra - illetve a zsűri bejuttatja a négybe?

21.45. 10, 8, 6, 4 pontot lehetett szerezni egy-egy zsűritagtól. Rakonczainál Kállay-Saunders volt a második, Radics Gigi az első. Walkó szerint Kállay-Saunders Andrásnak kellene utaznia, és Rúzsa Magdinál is a volt megasztáros A dal legjobbja. Nem meglepő, hogy Rákay és a szája alá fura szőrkupacot növesztett Csiszár is így vélekedett. A négyben tehát ByeAlex, Vastag Tamás, Radics és Kállay-Saunders, csak rájuk lehet szavazni. Rácz Gergő és Pál Dénesék duettje egyik zsűritagnál sem jutott be a négybe, azaz nulla ponttal zártak.

21.48. Kiderült, hogy Líbiából is érkezett szavazat a múltkori adásra. Amíg a vendégfellépőket mutatják, hallgassunk egy kis líbiai zenét!

22.00. ByeAlexnek 5600 rajongója van a Facebookon, Vastag Tamásnak 71 ezer. Kállay-Saunders 38 ezer körül van, Radics Gigi 44 ezer like-ot gyűjtött. Érdekes, hogy A Dal jó nézettséggel megy, de nincs kétezer követője sem a Facebookon. A számok szerelmeseinek még egy adat: 244 dal indult a versenyen.

22.08. ByeAlex szerint egy rajongó hörcsögtől is kapott képet. Ellenőriztük, és valójában egy tengerimalac fotója van fenn az oldalán, mert gazdája szerint a kis állat szereti a Kedvesem című nótát. Feltételezzük, hogy a mailt nem a rágcsáló küldte. ByeAlex szerintünk régen sokat hallgatta ezt a számot, innen az ihlet.

22.10. 200 ezer szavazat érkezett már, ha ezek emeltdíjasok lennének, szép bevételt is jelentenének. Vastag Tomika felettébb feszült, ByeAlex csak viccelődik. Hamarosan lesz döntés.

22.15. Az Anti Fittness Club énekese lassan elmehetne borbélyhoz. Ha ennyire zavarja a haja, miért nem vágatja le? ByeAlex sem nézett ki mindig így, mint aki összeveszett a fodrászával. (Itt talál róla képet szakáll és szemüveg nélkül.)

22.19. Az RTL Klubon egy rendőr épp egy péniszről készült fotót nézeget egy irodában, a TV2-n egy zseblámpás rendőr kutakodik a sötétben, miközben egy hulla arca látható a kőhalom alatt. Az M1-en megy a drámai visszaszámlálás.

22.27. ByeAlex utazik Malmőbe, május közepén Svédorszában a Kedvesem című dallal indulunk. Ha még nem hallotta volna: