Repült a műláb a Szombat esti lázban

Dancing With The Stars
Vágólapra másolva!
A Szombat esti láz március 9-től az RTL II-n folytatódik, immár a negyedik évaddal. A műsor brit őse már a negyvenes években létezett, az új verziót körülbelül negyven ország vette át, az amerikai változatban pedig nyolcvanéves, illetve műlábbal rendelkező híresség is szerepelt már. Kis áttekintés arról, hogy külföldön hogyan is néz ki a Szombat esti láz.
Vágólapra másolva!

A műsor brit eredetije, a Strictly Come Dancing csak 2004-ben indult, annak őse, a Come Dancing viszont a televíziózás történetének egyik leghosszabb ideig futott produkciója volt, 1949-től 1998-ig képernyőn volt. Ötletgazdája a Miss World szépségverseny alapítója, Eric Morley volt, aki tulajdonképpen annyit csavart csak a tévében amúgy is látható versenytánc-közvetítéseken, hogy a profi táncosok mellé lelkes amatőröket osztott be párként.

Hírességek ekkor még nem szerepeltek, őket csak a Strictly Come Dancing vetette be - amely a régi műsor címét Baz Luhrmann filmjének címével, a Strictly Ballroom-mal (a magyar forgalmazásban Kötelező táncok) keverte. A sztárokat megtáncoltató kiadás Nagy- Britanniában olyannyira népszerű lett, hogy 2012 decemberében már a tizedik szezonját zárta, illetve életre hívott egy Strictly Dance Fever című spin-offot is, melyben a bevett versenytáncok helyett modern táncok szerepelnek.

Heather Mills műlábbal készült a versenyre

A Strictly Come Dancing készítői számos különkiadással is kedveskedtek már a nézőknek, a szokásos karácsonyi revük mellett már 2004-ben elindult például a Strictly Ice Dancing, amely - az itthoni Sztárok a jégen-hez hasonlóan - korcsolyával a lábukon táncoltatta meg a hírességeket. Ebben csak hat pár versenyzett, partnerével végül az angolok legendás kapusa, David Seaman nyert, aki szinte az utolsó pillanatban állt be egy másik focista, Paul Gascoigne helyett.

2005-ben lement aztán a Strictly African Dancing is, ahol afrikai gyökerekkel rendelkező hírességek tanulták meg a fekete kontinens különféle táncait - ennek győztese, Robbie Earle szintén a futball világából került ki. Nagy-Britanniában a producerek rengeteg jótékonysági különkiadást is indítottak, 2008-tól pedig turnéztatják is az adást, ami annyira kinőtte magát, hogy 2012-ben egy-egy előadás már a londoni Wembley Arenában és az O2-ban is helyet kapott. (Itthon legfeljebb haknizni hívják a párokat, erről a második széria nyertese - és a mostani műsorvezetője -, Csonka András is mesélt az [origo]-nak.)

Csillagokkal táncolnak az amerikaiak

Az Egyesült Államokban már 2005-ben elindult (és márciusban a tizenhatodik évadját kezdi) a Dancing With The Stars című helyi verzió, és aztán a produkció a világ körülbelül negyven országába átkerült. Sok helyen egyszerűen Strictly Come Dancing-nek vagy Dancing With The Stars-nak hívják - Hollandiában mindkét címmel futott, két különböző csatornán -, de akadnak még ennél is fantáziátlanabb elnevezések, Örményországban például a műsornak csak annyi a címe: Dance Show.

Korcsolyázás közben meg is lazult a protézis

Amíg a brit eredetiben itthon jobbára ismeretlen hírességek tűntek fel - a harmadik és a negyedik szériában például egy-egy krikettjátékos zárt az élen -, addig az amerikai változatban már jóval több, világszerte ismert ember szerepelt. Az eddigi nyertesek közül leginkább talán Jennifer Grey emelkedik ki, aki annak idején a Dirty Dancing női főszereplőjeként hódította meg a világot - győzelme azért is volt példaértékű, mert a verseny idején épp rákbetegségéből épült fel, így tánc közben néha komoly fájdalmai adódtak.

Természetesen más jellegű sérülések is akadtak a tengerentúlon, főleg a sztárok körében, akik ugye nem versenyszerűen űzik a táncot. Cristián de la Fuente szappanopera-sztárnak például a bicepszében szakadt el egy ín, kórházba is kellett küldeni, a show végét már nem várhatta meg. A Jackass-ben is szereplő kaszkadőr, Steve-O egy mikrofonra esett rá, amitől annyira megsérült a háta, hogy nem tudta vállalni az élő szereplést; a Farm, ahol élünk egykori gyerekszereplője, Melissa Gilbert fejsérülése miatt maradt le a pontozásról.

Buzz Aldrin nehezen tartotta a lépést

A legabszurdabb esetet azonban talán Paul McCartney ex-neje, Heather Mills produkálta, aki műlábbal vágott bele a táncversenybe. Az egykori modell 1993-ban egy autóbalesetben vesztette el az egyik lábát, de fogyatékosságát azóta sem titkolja, meztelenül is láthattuk már egy taposóaknák elleni kampányban. A Dancing With The Stars-ban is azért vállalta a szereplést, hogy megmutassa, a hátrányos helyzetben lévő emberek többre képesek, mint azt az emberek gondolnák. A Dancing On Ice című különkiadásban még korcsolyázott is, itt viszont az egyik kipörgetésnél elrepült a műlába - ő azonban így is befejezte a kűrt, és óriási tapsot kapott.

Amíg itthon - az életkort tekintve - már Somló Tamás vagy Rózsa György szereplése is kirívónak számított, addig az Egyesült Államokban az akkor nyolcvanéves Buzz Aldrin is szerepelt a tizedik szezonban. A Holdra annak idején másodikként lépő űrhajós nehezen bírta a tempót fiatal partnerével, és itt is második lett, csak éppen a kiesések sorrendjében - csupán a Beverly Hills 90210-ből ismert Shannen Doherty produkcióját értékelte kevesebbre a közönség.