Tévésorozatok a megszűnés szélén

carrie diaries
Vágólapra másolva!
A hazai hardcore sorozatrajongók tavasszal egyik szemüket minden bizonnyal Amerikára vetik, hiszen ekkor dől el kedvenc szériáik sorsa. Elmondjuk, melyik széria hogy áll, százalékban mérve milyen esélye van a túlélésre, és a nézettségen túl mitől függ a közeljövője.
Vágólapra másolva!

Vannak sorozatok, amelyek következő évados berendeléséről már korábban döntés születik (hol nagyzolás, hol erőfitogtatás miatt, máskor pedig praktikus okokból), így például a nálunk is ismert drámák és komédiák közül már tudjuk, hogy az NCIS-nek biztosan lesz 10. szezonja, a Helyszínelők-nek 14. évadja, az Így jártam anyátokkal a kilencedik évaddal fog befejeződni 2014 nyarán és az Agymenők-ért sem kell aggódni, a hetedik etapja is már zsákban van - e sorozattal kapcsolatban inkább csak az a kérdés, hogy lesz-e majd tizedik szezonja.

Az említett CBS-sorozatok mellett az is ismeretes, hogy Amerikában ősztől ismét képernyőn lesz A zöld íjász, az Odaát, valamint a Vámpírnaplók (mind CW-s sorozatok), és folytatódik a Fox csatornán az Amerikai fater, a Bob Burger falodája, a Dr. Csont, a Family Guy, a nálunk júniusban bemutatásra kerülő The Following, a Simpson család, a Nevelésből elégséges és a New Girl című komédia.

Az amerikai országos csatornák (CBS, ABC, Fox, NBC, CW) szezonja szeptembertől májusig tart, legkésőbb az utolsó tavaszi hónapban jelenthetik be, hogy mely sorozataikat folytatják, valamint arra is akkor derül fény, hogy milyen új szériákkal rukkolnak elő. Bár elég sok berendelés már megtörtént, még így is van jó néhány, itthon ismert széria, amelynek sorsa függőben van, s melyért lehet, sőt kell is aggódni.

------------------

Gyilkos elmék

Forrás: cbs.com

Hol tart? Jelenleg a 8. évadját tapossa.

Hogy áll? A sorozat továbbra is nagyon nézett, a gondot mindössze az okozza, hogy a színészek zömének szerződése lejár májusban, és még nem fejeződtek be a bértárgyalások.

Esélyek: 95 százalék. Nincs okunk kételkedni abban, hogy a színészek igent mondanak. De ha ki is szállna némelyikük, akkor is folytatódna a sorozat, mely már egyszer megélte a 2. évad után a főszereplő távozását, s az előző szezonban is búcsúztak a rajongók egy fix szereplőtől.

------------------

Két pasi meg egy kicsi

Forrás: cbs.com

Hol tart? Jelenleg a 10. évadban.

Hogy áll? Továbbra is a CBS csatorna egyik legnézettebb sorozata, a meglehetősen idős közönséggel rendelkező csatorna egyik olyan sorozata, melyet a fiatalok is szívesen néznek. A folytatás csak Ashton Kutcher igényein múlik.

Esélyek: 80 százalék. Könnyen előfordulhat, hogy Ashton Kutcher úgy dönt, filmezni fog, lehet, hogy az áprilisi Apple-film szereplése sokat fog nyomni a latban. A CBS biztosan megadja neki a kért fizetést, ha az ésszerű határokon belül mozog.

------------------

Egy kapcsolat szabályai

Hol tart? Jelenleg a 7. szezonját futja.

Hogy áll? Sosem volt nagyon sikeres, de mindig be tudta vetni a csatorna, ha megszűnt egy új sorozata. A megbízhatóság szobra.

Esélyek: 35 százalék. Hiába a jó nézettség, a színészek szerződése lejár májusban, és a csatorna biztosan nem akar emelni a fizetésükön, anélkül pedig a színészek nem fognak maradni. Bár mindenképp csábító lehet a gyártónak és a csatornának is, ha újabb 13 epizódot tudnak gyártani, majd eladni kisebb csatornáknak.

------------------

Carrie naplója

Forrás: the cw

Hol tart? Első évados sorozatról van szó.

Hogy áll? Hatalmas csalódás a Szex és New York előzménye, alig egymilliós a nézőtábora.

Esélyek: 60 százalék. A nézettség alapján lehet, hogy meg kellene szüntetni, azonban a csatorna a brand miatt talán megtartja. Vagy pedig azért, mert kasza esetén nem tudna mit betenni a helyére.

------------------

Nikita

Hol tart? Jelenleg a 3. évad van belőle képernyőn.

Hogy áll? Nem sokan nézik, és a CW csatorna célközönségét sem nagyon érdekli, azonban stabil nézettségi szintet produkál.

Esélyek: 70 százalék. Talán a csatornának az a célja, hogy 100 rész készüljön a Nikitá-ból, és nagyobb nézettséget úgysem érhetnek el mással pénteken.

------------------

Glee - Sztárok leszünk!

Hol tart? Jelenleg a 4. évadban járunk.

Hogy áll? Már közel sem számít eminensnek a sorozat, az egykoron volt hatalmas nézettség, ma már szánalmasnak tűnik, sokak számára nevetség tárgyává is vált a széria.

Esélyek: 80 százalék. Az esélyek igen jók, mert a közepes nézettséget még mindig kompenzálják valamilyen szinten a dalletöltések és lemezeladások.

------------------

Lángoló Chicago

Forrás: nbc.com

Hol tart? Újonc a sorozat, első évados.

Hogy áll? A nézettsége erősen közepes, viszont még így is az NBC csatorna egyik legsikeresebb drámája.

Esélyek: 95 százalék. Már spinoffot is bejelentettek hozzá, nehéz elképzelni, hogy ne kapja meg az újabb lehetőséget.

------------------

Különleges ügyosztály (Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok)

Hol tart? Jelenleg a 14. évadjában jár.

Hogy áll? A főszereplők cseréjét nem nagyon heverte ki a krimisorozat, mely a Law & Order-széria egyetlen talpon maradt darabja. Ilyen nézettséggel nem maradnak életben gyakran sorozatok.

Esélyek: 50 százalék. A sorozatot idén is megmentheti a renoméja, illetve a csatorna jó kapcsolata a producerrel.

------------------

Városfejlesztési osztály

Hol tart? 5. évad.

Hogy áll? Az NBC egyik kritikuskedvenc komédiája, mely a The Office befejezése miatt egyedüliként fogja képviselni az áldokumentarista műfajt. Egyéként kifejezetten kevesen nézik, de ez korábban sem volt akadály az NBC-nek.

Esélyek: 90 százalék. Mivel a másik kritikuskedvenc, A stúdió néhány hete véget ért, ezért nehéz elképzelni, hogy a vakok közül éppen a közkedvelt király bukna ki.

------------------

Egyszer volt, hol nem volt

m1

Hol tart? Jelenleg a második szezonban van.

Hogy áll? Tavaly és az évad elején még éltanuló volt a mesés fantasysorozat, mostanra azonban egyre kevesebben és kevesebben tartanak a szériával.

Esélyek: 95 százalék. A kifejezetten sokat csökkenő nézettség ellenére az ABC csatorna egyik zászlóshajójáról van szó, ráadásul spinoffot is terveznek hozzá.

------------------

Bosszú

Forrás: tv2

Hol tart? Ugyancsak második szezonos a sorozat.

Hogy áll? Az Egyszer volt, hol nem voltnak köszönhetően az idei szezonban tényezővé vált a Bosszú, sokáig az évad egyik kellemes meglepetése volt a szappanopera.

Esélyek: 90 százalék. Többen nézik, mint tavaly, és tavaly berendelték a második szezont. Többet mondanunk sem kell.

------------------

Kasszasiker

Hol tart? Tavaly kezdődött, most látható a második szezonja.

Hogy áll? Negatív nézettségi rekordokat döntöget.

Esélyek: 5 százalék. Láttunk már csodát, de ettől még nehéz elképzelni, hogy akad olyan NBC-vezető, aki tovább akarja égetni magát a premierje óta nézői majdnem háromnegyedét elvesztő éneklős sorozattal.

------------------

A hidegsebész

Forrás: FRAZER HARRISON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Hol tart? Harmadik évados a sorozat.

Hogy áll? Nem sokan nézik, azonban ha az előtte lévő műsor nézett, akkor szívesen marad a képernyő előtt a felvezető műsor közönsége.

Esélyek: 40 százalék. Akár folytatódhat is. A nézettsége összességében gyenge, de tavaly sem volt sokkal jobb, ráadásul kreatív szinten nézve fejlődött a sorozat.

------------------

Balfékek

Hol tart? Jelenleg a 4. szezonban.

Hogy áll? Röviden: rosszul. Bővebben: nagyon rosszul. Sosem volt nézett sorozat, de mostanság már-már negatívba csapnak át a nézettségi adatai.

Esélyek: 10 százalék. Nem sok kevésbé nézett NBC-komédia van, így a rajongó "6 évad és egy film"-vágya nem valószínű, hogy teljesülni fog. Ráadásul a sorozat készítőjének távozását követően a kritikai visszhang sem teljesen pozitív.

------------------

A kondom el van vetve (Kertvárosba száműzve)

Hol tart? Jelenleg a második évadban jár.

Hogy áll? Mivel a Modern család mögötti időpontban van, ezért valamennyire nézett, de érdemes tudni, hogy a Modern család mögötti sorozatok egyike sem futott be nagy karriert a felvezető széria nélkül.

Esélyek: 75 százalék. "Ha ló nincs, a szamár is jó" alapon az ABC valószínűleg megtartja a komédiát, amelyet be tudnak vetni adott esetben a Modern család mögött megbukó új sorozat helyén.

------------------

Happy Endings - Fuss el véle

Hol tart? Harmadik évados a sorozat.

Hogy áll? Amíg a Modern család mögött volt látható a komédia, addig érdekelte a közönséget. A Modern család nélkül jóval kevesebben nézik.

Esélyek: 15 százalék. Már a csatorna is kampányol a sorozat mellett, mely Amerikában e héttől már péntekenként lesz látható. Pénteken, amikor odaát senki sem tévézik.

------------------

New York-i helyszínelők

Hol tart? Véget ért a 9. évadja.

Hogy áll? A legkevésbé nézett szezonját zárta, sem az idősávját nem nyerte meg, és még a CBS csatornának is vannak nézettebb sorozatai.

Esélyek: 20 százalék. Szinte mindenki temeti a legifjabb Helyszínelők-sorozatot, de ha visszaemlékszünk, tavaly is ugyanez volt a helyzet. És tavalyelőtt is.

------------------

A férjem védelmében

universal

Hol tart? Jelenleg a 4. évadjában jár.

Hogy áll? Továbbra sem érdekli a közönséget a jogi dráma, a CBS valószínűleg lemondott arról, hogy A férjem védelmében valaha is sikeres lesz.

Esélyek: 95 százalékra tartottuk szerdán, és este kiderült, hogy kell a tévének a folytatás. A csatorna erősen díjazott szériájáról van szó, márpedig a CBS-sorozatok ritkán vannak jelen a díjátadókon.

------------------

A fenti listában eltekintettük azon sorozatok felsorolásától, amelyek 99,9 százalékos valószínűséggel folytatódnak, s csak katasztrófa esetén állhat le a gyártásuk. Ezek a Modern család, a Castle, A semmi közepén (Családom és egyéb állatfajták), a Botrány, A Grace klinika, a Grimm, az NCIS: Los Angeles, a Hawaii Five-0, A célszemély, a Mike és Molly, a Sherlock és Watson és a Zsaruvér. (Bréking: a felsorolás utolsó hat tagját szerda este berendelték.)

A következő, nálunk is ismert sorozatokról, mint a Maffiadoktor, Last Resort - A belső ellenség, az Emily doktornő vagy a Jersey lány azért nem ejtettünk szót, mert ezek a sorozatok már véget értek, egyik nézettsége sem volt megfelelő a folytatáshoz. Már tavaly ilyenkor lehetett tudni, hogy idén véget ér a The Office a kilencedik szezonnal, s ugyancsak befejeződött előre bejelentve A stúdió, a Pletykafészek, a Dr. Addison és A rejtély, valamint néhány hete kiderült, hogy az évad végén az ötödik szezonnal véget ér a Bevelry Hills 90210 felújítása, a 90210.