Vágólapra másolva!
Nemcsak a történelmi sorozatokban, illetve valós eseményeket feldolgozó szériákban találkozhatunk olyan karakterekkel, akiket élő személyek ihlettek: A médium hősnője például valóban létezik, és a Waczak szálló idióta recepciósát is egy valódi hoteltulajdonosról mintázták. A Mad Men - Reklámőrültek reklámszakemberei, valamint a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó politikusai között is van olyan, aki az életben ugyanígy tette a dolgát. Íme, tíz példa. 
Vágólapra másolva!

Allison Dubois - A médium

Hogy ki áll A médium hátborzongató történetei mögött, nem nehéz kitalálni, hisz a szóban forgó nő neve megegyezik a Patricia Arquette által megjelenített karakterével: Allison Dubois a valóságban is létező személy, aki saját elmondása szerint nap mint nap találkozik a filmben ábrázolt jelenségekkel. A való életben nem viseli meg őt annyira az elhunytak látványa, állítólagos képességére inkább egyfajta adományként tekint, amellyel segíthet kisebbíteni az itt maradtak fájdalmát. Szabadidejében ő is szívesen segédkezik rendőrségi nyomozásokban, saját bevallása szerint volt is már olyan gyilkossági ügy, amit ő göngyölített fel az áldozatok útmutatása alapján.

----------------------------

Bones - Dr. Csont

A Dr. Csont női főhősét, Temperance Brennant egy Kathy Reichs nevű antropológusnő ihlette - a sorozatban érdekes módon jelenik meg, hisz ugyanígy hívják a karaktert is, akiről Bones írogat szabadidejében. A valóságban azonban éppen fordított a viszony, hisz igazából Reichs az, aki rendőrségi szakértői és egyetemi tanári munkája mellett megjelentetett pár krimit is, melyek főhősét Temperance Brennannek hívják - a Dr. Csont azonban nem közvetlenül ezeken a könyveken alapul, bár Reichs produceri teendőket is ellát a sorozatban.

----------------------------

Basil Fawlty - Waczak szálló

John Cleese merev és embergyűlölő karakterének, Basil Fawltynak is megvolt az ihletője, egy David Sinclair nevű szállótulajdonos, aki az angliai Torquay-ben működtette a Gleneagles nevű hotelt. A férfiba egy turné során botlott bele a Monty Python, és elmesélésük alapján Cleese nem sok túlzást vitt bele a karakterbe, Sinclair ugyanis szintén gyakran művelt őrültségeket: vendégeit állandóan térképekkel dobálta, Eric Idle bőröndjét pedig kihajította az utcára, mert azt gondolta, hogy bomba van benne. Cleese-t annyira lenyűgözte a figura, hogy más filmjébe is bevette, az Üldözési mániá-ban például egy Donald P. Sinclair nevű férfit játszik.

----------------------------

Norman Bates - Bates Motel

Az Egyesült Államokban igen jól indult márciusban a Psycho előzményeit bemutató Bates Motel, melyben a filmtörténet egyik leghíresebb pszichopatája, Norman Bates még kamaszként jelenik meg. Hitchcock az eredeti figurát az egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosról, Ed Geinről mintázta: a férfi több nőt meggyilkolt, akik emlékeztették elhunyt édesanyjára, majd evett is a holttestekből, és különböző tárgyakat készített a felhasználásukkal - egy házkutatás során például egy emberi bőrből készült lámpaernyőt is találtak nála, valamint egy övet, melyet női mellbimbók díszítettek.

----------------------------

Ari Gold - Törtetők

A Törtetők kissé neurotikus ügynökének, Ari Goldnak is megvan a hollywoodi megfelelője Ari Emanuel személyében, aki egy jelentős ügynökségtől, az ICM-től ment át egy kisebbhez, de így is számos híres klienst tudhat magáénak. Ő képviseli például Vin Dieselt és Larry Davidet is, akiket a sorozatban is megemlítenek az ügyfeleiként. A valóságban Jeremy Pivennek is dolgozik, aki a sorozatban a róla mintázott karaktert játssza - igazából Emanuel is vitte be a produkcióba a színészt, mondván, hogy csak őt tudja elképzelni a megszemélyesítőjének.

----------------------------

Don Draper - Mad Men - Reklámőrültek

Don Draper ihletője Draper Daniels volt, aki a hatvanas évek amerikai reklámpiacának kulcsfigurája volt, olyan, világszerte sikeres kampányokat futtatott, mint például a Marlboro Man. Bár Matthew Weiner, a Mad Men producere Daniels sok vonását átvette, több ponton változtatott az életútján: az ő figurája például a New York-i elitben mozog, míg Daniels a chicagói székhelyű Leo Burnett feje volt. A sorozatkarakter macsósága is távol állt Danielstől, hisz mindvégig hűséges volt a feleségéhez, és még az italról is leszokott érte - házasságukról az asszony 2009-ben írt.

----------------------------

Nucky Thompson - Boardwalk Empire - Gengszterkorzó

A szesztilalom idején, az 1920-as évek Atlantic Cityjében játszódó történet középpontjában a valós személyről, Enoch L. Johnsonról mintázott Enoch Thompson (becenevén Nucky) áll, aki elvben csupán politikusként irányítja a várost, a gyakorlatban azonban inkább mondható korrupt gengszternek, akit a szeszcsempészet mellett a szerencsejáték és a prostitúció világához is fűznek szálak. Miután a sorozatot Nelson Johnson Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City című történeti munkája ihlette, a széria a szervezett bűnözés más alakjait is bemutatja, például Al Caponét vagy Lucky Lucianót - de így is több benne a fikció annál, hogy történelmi sorozatnak lehessen mondani.

----------------------------

Butters - South Park

A South Park alkotói részben a sorozat társproduceréről, Eric Stough-ról mintázták Butters karakterét: a rajzfilmben a kisfiú mindig aggodalmaskodik, de azért belevág mindenbe, amire a központi négyes kényszeríti - csak mert szeretne a barátjuk lenni. Trey Parker és Matt Stone szerint Stough is hasonló figura, sok mindenbe csak azért egyezik bele, mert nem akar konfliktust.

----------------------------

Beavis és Butt-head - Beavis és Butt-head

Az MTV (akkor még Music Television) két, mindenen röhögő idiótája a valóságban két igen okos embert takar, mindketten egyetemi professzorok a San Diegói Egyetemen - a Beavist ihlető David Kleinfeldnek a fizika és a neurobiológia a szakterülete, a Butt-headnek mintául szolgáló Jim Branson a fizikában jártas. Mindketten a rajzfilmsorozat alkotóját, Mike Judge-t tanították az egyetemen, és ha jellemvonásaikkal nem is, kinézetükkel nagyban hozzájárultak Beavis és Butt-head megszületéséhez. Nézzék csak a képet!

----------------------------

Bubbles - Drót

A Drót készítője, David Simon sokáig oknyomozó újságíróként dolgozott, így futott bele egy Possumnak (vagyis oposszumnak) becézett rendőrségi informátorba, akinek a valódi neve azóta sem került nyilvánosságra. Possum leginkább elképesztő memóriájával segítette a hatóságok munkáját, ahogyan a Drót róla mintázott karaktere, Bubbles is. A sorozatban egy gyógyulófélben lévő heroinista vált belőle, aki folyamatosan küzd függőségével - a valóságban már meghalt AIDS-ben, nem sokkal az után, hogy Simon találkozott vele.