Kojak tudta, hogyan kell élni - és meghalni

kojak
Vágólapra másolva!
Számos görög származású színész erősíti az amerikai televíziós ipart mostanában is: Melina Kanakaredes például hat éven keresztül volt főszereplője a New York-i helyszínelők-nek. Jennifer Aniston apja is Krétán született, de Telly Savalas sikereit talán még ő sem szárnyalta túl.
Vágólapra másolva!

Kojakből akadt magyar, Inke László személyében, afroamerikai, Ving Rhames vitte a karaktert a sorozat remake-jében, de az első, eredeti és egyetlen Kojak Telly Aristotle Savalas volt. "Nem játszotta, ő maga volt Theo Kojak. Karaktere éppúgy hozzánőtt, mint Peter Falkhoz Columbo hadnagy, noha a hetvenes évek két legmeghatározóbb krimisorozat-karaktere már nem is lehetne különbözőbb. Úgy látszik, az ellentétek vonzzák a sikert is. A két hadnagy sorsa annyiban is hasonlít, hogy közkívánatra mind Kojak, mind Columbo visszatért a nyolcvanas évek végén pár új epizód erejéig" - írtuk róla korábban.

A New York-i hadnagy először az 1973-as Markus-Nelson gyilkosságok című tévéfilmben tűnt fel, a sorozat ennek a spin-off verziója. Telly Savalas legismertebb filmjei a háborús eposzok - a Kelly hősei, az Escape to Athena (amely a magyar keresztségben a Műgyűjtők és kalandorok előnyben címet kapta, szegény). És persze a Piszkos tizenkettő, amelynek eredeti verziójában még késes kéjgyilkos volt, majd két tökéletesen fölösleges folytatásában már a csapatot vezető őrmester. Emlékezetes volt a Földi űrutazás pilótaszerepében is, noha az életben rettegett a repüléstől - inkább olyan földi sportokban volt járatos, mint a golf és a póker. Las Vegasban több profi bajnokságon is indult, állítólag isteni szerencséje volt.

A Kojak 1973 és 1978 közt ment az USA-ban, itthon valamivel később, de ugyanolyan sikerrel - 1985-től aztán több tévéfilm készül a karakterrel. Az anyanyelvén folyékonyan beszélő Savalas amúgy tudott élni: 1973-ban, a Kojak forgatásakor ideiglenesen beköltözött a Sheraton Universal Hotel harmadik emeleti lakosztályába napi 200 dollárért. Úgy találta, hogy sok macera a saját lakás fenntartása, a hotelben mindennel ellátják, így húsz évig (!) bérelt ott szobát. Szívesen mászkált papucsban a szálló halljában, a bárt pedig egyenesen róla nevezték el - nyilván jól fogyasztott. 1994. január 22-én népes családja - négy felesége, hat gyermeke és számos oldalági rokon, például bizonyos Jennifer Aniston(opoulos) nevű keresztlánya - társaságában ünnepelt 70. születésnapi partija után a lakosztályában érte a halál. Így kell ezt csinálni.

Forrás: AFP

Ha már említettük Savalas keresztlányát, maradjunk is vele még egy kicsit: ő ugyan már amerikai, de apja, John Aniston 1933-ban Kréta szigetén született, majd szerepelt számos filmben és sorozatban, többek közt 1974-ben a Kojak két részében (érdekesség, hogy két különböző karaktert vitt). A nyalókás zsarut alakító színész legjobb barátja volt, az idén lesz nyolcvanéves. Lányát, az Emmy- és Golden Globe-díjas Jennifer Anistont pedig aligha kell bárkinek is bemutatni, címlapok ezrei, filmek vannak mögötte, persze a tízévadnyi, többszörös rekorder Jóbarátok-kal: amit részben azért is kellett már befejezni, mert a színészek epizódonként egy-egymillió dollárt kaptak a végén, és ezt - hiába a jó nézettség - már nem bírta az NBC.

Magyarországon nincs olyan hét, hogy Melina Kanakaredes ne lenne legalább egy-két ízben képernyőn: ő alakította 2004 és 2010 közt Stella Bonaserát a New York-i helyszínelők-ben. A kilencvenes években még szappanoperában játszott, később a NYPD Blue igazolta le az Ohióban született, de görög szülőkről származó, és görögül folyékonyan beszélő színésznőt.

Forrás: CBS

Szalonikiből származó szefárd zsidó szülőktől született Hank Azaria, akit szintén számos filmben, sorozatban láthatott a közönség: ennek ellenére a Simpson család eredeti verziójának nézői szeretik leginkább, ugyanis indulása, tehát 1989 (!) óta Moe hangja, illetve vitt még számos karaktert. Görög felmenőkkel rendelkezik Gabrielle Carteris is, akit a magyar nézők leginkább a Beverly Hilly 902010 című sorozatból, a Kés/Alatt-ból a Nyughatatlan Jordan-ből, a JAG-ből ismerhetnek, de három éve feltűnt a Gyilkos elmék-ben is.

Egyik kedvencünknek, Jamie-Lynn Siglernek szintén görög az apja, de van benne román és kubai vér is. A sorozatrajongóknak nyilván nem kell bemutatni: 1999 és 2007 közt ő volt Meadow Soprano az HBO-nak hatalmas sikert és díjakat hozó Maffiózók-ban, Tony szépséges lánya, később pedig önmagát alakította a nem kevésbé remek Törtetők 13 részében. Az Ugly Betty-ben öt epizódot kapott, az Így jártam anyátokkal-ban csak egy beugrása volt, nem tudjuk, hová tette a szemét a producer.

Forrás: AFP/John Shearer

Itthon Spangli, illetve Nancy ül a fűben címmel ment a közelmúltban egy remek kis sorozat, ebben kapott állandó szerepet Elizabeth Perkins, aki Celia Hodes karakterét vitte sokáig. Ő ugyan New Yorkban, Queensben nőtt fel, de születi Görögországból vándoroltak ki az Államokba, akkor változtatták meg a vezetéknevüket Pisperikosról Perkinsre. Ugyancsak a dél-európai országhoz kötődik Alexa Helen Nikolas, akit olyan világszerte ismert tévésorozatokban láthattunk epizódszerepben, mint a Vészhelyzet, a Szellemekkel suttogó, a Hazudj, ha tudsz!, a Hősök, illetve mostanában épp a kiváló The Walking Dead - utóbbi harmadik évadjában, három részben játszott.

Korábban is akadtak görög származású színészek az amerikai tévéiparban, Paul Cavonis például harmincnál több filmben és sorozatban bukkant fel, gyakran kapott maffiózókaraktert. Andreas Katsulas - aki ugyan St. Louisban született, de görög szülőktől - főképp a sci-fit kedvelőknek lehet ismerős, hiszen játszott a Babylon 5-ben és több Star Trek-filmben is.