Valahol mindig forog - tíz tény a Szerencsekerékről

Vágólapra másolva!
A világ számos országába exportálták, mindenütt akadtak dermesztő megoldások és kínos esetek. A legnagyobb nyeremény az USA-ban egymillió dollár volt, itthon három tévécsatorna is pörgette a kereket.
Vágólapra másolva!

Nem Szerencsekerék, azaz Wheel of Fortune volt eredetileg a címe, hanem Shoppers Bazaar, amelyben a játékosok nem kézpénzt nyertek, hanem játékpénzt, amelyből termékeket vehettek.

1975-ben indult az Egyesült Államokban - és a mai napig fut -, majd több mint ötven ország tévétársasága vette meg. Vietnamban 2002-ben indult, Törökországban pedig tucatnyi műsorvezetője volt, számos csatornán ment.

Forrás: [origo]

Magyarországon 1993 és 2001 között volt látható, kezdetben a Magyar Televízióban, 1997-től a TV2 műsorán, később pedig a Story4 támasztotta fel.

Az eredeti kerék nem volt könnyű, 2400 fontot, azaz 1088 kilógrammot nyomott, kétszáz darab, számítógép vezérelte kis lámpa volt rajta.

Az amerikai show felvétele gyors tempóban zajlott, egy napon akár öt-hat műsort is rögzítettek. Így lehetett spórolni a munkaerővel, és a díszletet is elég volt egyszer felhúzni.

Az USA-ban évente nagyjából tízezren próbáltak bekerülni a vetélkedőbe, de csak 600 jelentkező örülhetett.

A legnagyobb nyeremény 1 millió 26 ezer dollár volt a show-ban, Michelle Loewenstein volt a szerencsés 2008-ban.

Forrás: [origo]

A legtöbbet emlegetett magyar hiba az volt, amikor a "tudja, hol szorít a cipő" betűi már nagyrész megvoltak, a játékos a "tudja, hol szeret a cápa"-megfejtéssel próbálkozott.

Itthon olyan tévések vezették egy időben a műsort, mint Gajdos Tamás, Klausmann Viktor, Vízy András, Árpa Attila, Prokopp Dóra, Rácz Zsuzsi vagy Szulák Andrea.

Az IMDB szerint Pat Sajak 3572 epizódot forgatott, Vanna White pedig 3562 adásban volt látható, az bizonyára el kéne gondolkodniuk, ha a legkedvesebb sztorit kellene feleleveníteniük.