Rögtön tudjuk, ki a gyilkos - Így készül a Mentalista szinkronja

Vágólapra másolva!
Ruttkay Laura és Lux Ádám régóta ismerik egymást és jó barátságban vannak, ez is segíti őket a Mentalista magyar szinkronjának megalkotásakor: ebbe az is belefér, hogy a nagyon magas Lux hosszú órákon keresztül kényszerül rogyasztva szinkronizálni alacsonyabb kolléganője mellett. Összejön-e valaha a két főszereplő figurája?
Vágólapra másolva!

Ruttkay Laura és Lux Ádám viszik a Mentalista két főszereplőjének magyar szinkronját: Ruttkay Laura érkezik előbb, és egyből látszik, hogy ezt a munkát kifejezetten szereti. "Nem igazán varrnak el szálakat, nem is indítanak be új dolgokat, de azért egy elég jó kis sorozattal van dolgunk. Jó a két főszereplő közötti dinamika. Sokszor érezhetjük azt, hogy Lisbon karakterében komolyabb érzelmek dolgoznak, mint egy szimpla kollegiális viszony, de ez is egy olyan hajtóerő, ami miatt egy bizonyos réteg hétről hétre leül, és megnézi a sorozatot. Nyilván a karakterem sem csak lojalitásból áll ki Jane mellett, illetve fedezi sokszor - bár nem hiszem, hogy ennél tovább merészkedne. Véleményem szerint ennek a bizsergésnek ott lenne vége. Viszont amikor ez a széria elindult, abban az évben volt a forgatókönyvírók sztrájkja Amerikában, és azt vettem észre a sztorin, hogy elég lapos. A második évad viszont már elkezdett feljavulni, egyre ismertebb arcok, egyre jobb színészek kerültek bele" - elemzi nyitásképp.

Fotó: Nagy Attila [origo]

A sorozat sikere persze igazolja a készítőket, véli. "Az szakmai ártalom, hogy mi már a dramaturgiából gyakran kikövetkeztetjük, hogy ki lesz a gyilkos. Sokszor ugye a legártatlanabb a leggyanúsabb, és persze sokat számít az is, hogy egy-egy epizódszerepre milyen hang jön be dolgozni. Velem ebből a szempontból nehéz krimit is nézni, mert például, amikor csak a telefonban halljuk a gyilkos hangját, már tudom, hogy ki az. A Hatalom hálójában ebből a szempontból kivétel volt. Ott még találgattunk is a stúdióban" - meséli.

Ha nem Lux Ádám adná Simon Baker magyar hangját, akkor egy kis jelentéktelen figurának gondolná. "Bár én szeretem az eredeti hangot, de ő kifejezetten ilyen fura szerzet. Önmagában a játékkal amúgy nincs problémám, de mint férfi, ez a szőke, kék szemű alkat nem jön be. Ráadásul a hangja is inkább ez a lágyabb, finomabb tónus, így szerintem Ádám nagyon sokat tesz hozzá ehhez a karakterhez" - elemezi.

Színészként természetesen elvállalná Lisbon szerepét, de nem feltétlen az ő figurája az karaktere, hanem inkább a vagányabb, nagyszájúbb nők - de nyilván ennek is megvan a maga szépsége. A férjem védelmében című sorozatban Archie Panjabi karakterét szinkronizálja, de amúgy is nagyon szereti az ilyen jogi témájú történeteket. A Hatalom hálójában bejön neki, ezért folyamatosan nyomon követi: Glenn Close szerinte hihetetlenül jó benne, annyira fajsúlyos és hideg, hogy öröm nézni. Ráadásul az ő magyar hangja, Menszátor Magdolna is rendkívül inspiráló volt Ruttkay számára.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Lux Ádámmal nagyon jól dolgoznak együtt, ráadásul gyorsan is haladnak. "Sokan pont a sebesség miatt szeretnek egyedül dolgozni. Ha két ember van bent, akkor egyenes arányban tolódik ki az idő a páros bakizásokkal, de egyikünk se tekint a másikra hátráltató tényezőként. Annál is inkább, hogy ennyi együtt töltött idő után tudjuk azért a másik apróbb fogásait, és segíteni is szoktunk a másiknak egy-egy nehezebb tekercsnél. Például, ha a karaktere vesz egy nagy levegőt, de ő épp nem tudott a monitorra nézni, akkor nagy segítség, ha időben szól az ember. De sok apróságban is hasonlítunk. Például ugyanolyan rendszeretők vagyunk, így amikor együtt vagyunk bent, akkor pedáns rend uralkodik a szövegkönyvek terén is. Ami kicsit nehezebben mehet neki, az a magasságkülönbségből adódik. Hisz sok esetben az én szintemre kell, hogy beállítsuk a mikrofont, olyankor meg rendszeresen rogyasztania kell, ami nem egy kellemes dolog több órán keresztül. Ez neki általában egy rendszeres fitneszgyakorlattal is felér. Nem szokott panaszkodni, de néha azért megtisztelem azzal, hogy magas sarkúban érkezem" - mondja mosolyogva.

Lux Ádám az aktuális főszerep eljátszása után csatlakozik a beszélgetéshez: szerinte nem véletlenül lehet hallani A mentalista szinkronján, hogy nagyon élvezik a munkát. "Mindig kellemesebbek azok a napok, amikor mondjuk egy Mentalista-részt csinálunk. Igaz azt mindig nyáron kapjuk meg, mert szeptemberben kezdődik általában a szezon. Pont erre szoktam azt mondani, hogy ennél a szériánál bent vagyok a stúdióban öt-hat órákat, és nem vagyok fáradt. Míg más sorozatoknál sokkal hamarabb lefáradok, szellemileg, lelkileg, mindenhogyan" - mondja.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Elvétve, de előfordul, hogy a hangja alapján megismerik. "Egyszer egy áruházban voltunk a kisfiammal, odamentünk egy eladóhoz, és megkértem, hogy segítsen megtalálni egy cipőt. Ő meg megállt, és rögtön rávágta, hogy hoppá, ön Hotchner ügynök a Gyilkos elmék-ből! Le a kalappal! Azért egy civil embertől ez nem semmi, szerintem. Aztán aznap este egy társasággal egy presszóban ültünk, és egy felszolgáló megállt, és elkezdte mondani, hogy 'Ne haragudjon, de beszéljen! Maradjon itt, imádom a hangját! Én mosogatok, maga meg beszéljen!'. Ezek nagyon kellemes, és kedves dolgok. Aztán ott van a másik véglet, amikor megkérnek, hogy beszéljek így, vagy úgy... azért nem vagyok bazári majom" - ingatja a fejét.

Simon Bakernek más hangja van eredetiben, és más, ha ő adja. Nem különösebben kell hozzáadni pluszt, inkább a hangsúllyal szokott játszani. "De ezek inkább csak amolyan huncut kanyarítások, csupán, hogy a humort erősítsük. Eleve elég vicces szerintem a sorozat, de úgy gondolom, hogy egy leheletnyit erre még azért ráadok" - teszi hozzá. Lát esélyt arra, hogy Jane és Lisbon összejön, belefér a sztoriba. "Mondjuk nekem nem annyira az esetem amúgy a színésznő, de jó színész, és az sokkal fontosabb" - nevet.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

A színházi, és egyéb elfoglaltsága mellett a szinkron számára nagyon kellemes munka: "Ez igenis kihívás, mert egy jó színészhez igenis fel kell nőni. Jó példa erre az Egyéjszakás kaland című film, ahol Robert Downey Jr.-nak voltam a magyar hangja. Na, az egy zseniális film volt! Nem voltam hajlandó továbbmenni, amíg nem éreztem tökéletesnek. A mentalista is jó példa erre, ott is aprólékosabban csináljuk Kozma Mari szinkronrendezővel és a Mikroszinkron stábjával a magyar verziót."

Nem gondolja, hogy nagyon nehéz szerep lenne Simon Bakeré, de nagyon sok lehetőség van benne. Lehet játszani, hogy mit hagynak a mérlegen, és mit vesznek el: ezek formálnak egy karaktert. Simon Baker szerinte egy visszafogott, jó ízlésű színész, nagyol klassz eszközökkel: "Közel áll hozzám olyan értelemben, hogy én is így gondolkodom a színjátszásról. Érdekes amúgy megfigyelni, ahogy az első évadokban mintha kissé slamposabb lett volna a viselkedése. Zakó zsebeibe gyűrt kezek, minden hűtőbe beleevett, meg hasonlók. Ezeket a főhős az évadok során egyszerűen ledobta magáról."

Ruttkay Laurával itt olvashat hosszabb interjút.

A cikkért köszönet Oblath Ádámnak, Góz Tamásnak és a Magyarszinkron.hu-nak.

Forrás: [origo]