Nem helyszínelnek többet New Yorkban

Vágólapra másolva!
Februárban véget ért a kilencedik évad, májusban pedig azt is bejelentették, hogy nem kérnek többet a New York-i helyszínelők-ből. A Miami helyszínelők-et már tavaly elkaszálták, így már csak a franchise eredeti, legrégibb darabja fut tovább.
Vágólapra másolva!

Vége az itthon is kedvelt New York-i helyszínelők-nek, a CBS bejelentette, hogy a kilencedik évad után már nem akarja megújítani a sorozatot. A széria 2004-ben indult, a főszereplőket a Miami helyszínelők egyik részében mutatták be, amikor Horatio egy szökött bűnöző nyomában New Yorkba utazott, és ott együtt dolgozott a helyi kollégákkal, akiket Mac Taylor vezetett.

A New York-i főszereplőnek eredetileg Andy Garciát akarták megnyerni - az ő figurájának olaszosabb nevet is szántak, Rick Caluccinak hívták volna -, majd Ray Liotta is szóba került, de végül Gary Sinise lett a befutó. Őt a Végítélet című minisorozaton és pár tévéfilmen kívül nemigen láthattuk még képernyőn, kolléganőjének, a Stella Bonaserát játszó Melina Kanakaredesnek azonban komolyabb tévés múltja van, játszott a Providence-ben, a New York rendőrei-ben és a Fraser és a farkas-ban is.

CBS

Stella Bonasera nevét egyébként tiszteletadásnak szánták a készítők, a Stella A vágy villamosa hősnőjére utal, a Bonasera pedig A keresztapa egyik karakterére, Amerigo Boneserára. Mac Taylorról nem tudjuk, honnan származik a neve, a figurája viszont kétségkívül komplexebb volt, mint a másik két Helyszínelők főszereplőjéé: holisztikus módon közelített minden nyomozáshoz, egy kortárs elméleti fizikus, Gabriele Veneziano nyomán úgy gondolta, minden mindennel összefügg.

Magánéletéről is megtudhattunk egyet s mást: felesége a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban hunyt el, és Mac még mindig őriz egy strandlabdát, mert benne van a felesége lélegzete. Stellában is van fájdalom bőven, kétéves korában vesztette el a szüleit egy autóbalesetben, gyerekkorában nevelőszülőktől nevelőszülőkig vándorolt, így a helyszínelő csapatot tekintette családjának.

CBS

A New York-i helyszínelők volt az egyetlen a három Helyszínelők közül, amely nem kapott Emmy-díjat, viszont rengeteg vendégszereplővel dolgozott: megnyerte magának az amerikaiak körében rendkívül népszerű illuzionistát, Criss Angelt, valamint a tengerentúlon szintén jól ismert realityszereplőt, Kim Kardashiant is - mellettük többek között Peter Fonda, Skeet Ulrich, Edward James Olmos, Kid Rock, a Maroon 5, illetve Bruce Willis lánya, Rumer Willis is feltűnt egy-egy epizódban.

A sorozat szereplői nemcsak a Helyszínelők-franchise más darabjaiban tűntek fel, Stella Bonasera miatt a Döglött akták-ból is érkezett egy látogató: a harmadik szezon Zuhanás című epizódjában a Döglött akták-ból ismert nyomozó, Scotty Valens kereste meg Stellát, mert DNS-mintája egyezett egy gyanúsítottal. Ebből persze nem lett komolyabb ügy, de a crossoveren nincs mit csodálkozni, hisz a Helyszínelők és a Döglött akták producere ugyanaz a személy: Jerry Bruckheimer.

Akárhogy is, a New York-i helyszínelők-nek vége, itthon azonban követhetjük még néhány csatornán, hisz a Viasat3, a Cool TV, az AXN és a Sorozat+ is sugározza a szériát.