Elfogynak a meleg sorozatszereplők

melegek a sorozatokban, homoszexuálisok a sorozatokban, Mia Kirshner és Sarah Shahi Luminous a The L Word tévésorozatban
Vágólapra másolva!
Tizenegy olyan tévésorozat szűnik meg az USA-ban, amelyben meleg vagy leszbikus karaktereket láthattak a tévézők, és ősszel nagy, országos csatornán csak egy olyan indul, amely meleg főszereplőt állít a középpontba. Itthon több évig nem volt ez téma fikciós sorozatban, most a leszbikus-biszex vonal erős épp az RTL Klub napi sorozatában, az Éjjel-nappal Budapest-ben.
Vágólapra másolva!

A Gay & Lesbian Alliance Against Defamation nevű szervezet, amely minden évben számon tartja, mely szériák, mely tévétársaságok miképp viszonyulnak a mássághoz, tavaly ősszel, az évad elején még elégedetten konstatálta, hogy az amerikai országos tévéken, mind a kábelcsatornákon nőtt a biszexuális, meleg és leszbikus karakterek száma, amely soha nem volt még ilyen magas. A korábbi szériák mellé felsorakozott még hat, amelyben ilyen karakterek vittek főbb szálakat, de az évad végére azonban összesen tizenegy olyan széria kapott kaszát, amelyben meleg, leszbikus szereplők voltak láthatóak, köztük a The New Normal, a Go On, a Partners vagy az Emily doktornő.

Ősszel viszont egyetlen olyan sorozat indul országos amerikai csatornán, amely homoszexuális főszereplőre épít, ez a Sean Saves the World lesz, amelyben Sean Hayes egy egyedülálló, meleg apát játszik. És tizenegy – meleg karaktert felsorakoztató – sorozatot ugyan levettek a képernyőről, marad a Grace klinika, a számos meleget, biszex karaktert felvonultató True Blood, a Glee, a meleg férfipárost is főszerepben tartó Modern család és még pár, amelyben láthatóak biszexuálisok, leszbikusok, meleg férfiak.

Mia Kirshner és Sarah Shahi Luminous a korábbi, L című sorozatból Forrás: AFP/Photo12

Az előző tévés évadban a nagy amerikai tévék főműsoridejében futó drámai szériák és vígjátéksorozatok szereplőinek 2,8 százaléka volt meleg, esetleg biszexuális, de a 2012-2013-as szezonra már 4,4 százalékuk az. A kutatás során összesen 97 sorozatot és 701 karaktert vizsgáltak.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon a szocializmus alatt nemigen volt téma a melegek helyzete. az első nyilvánvalóan homoszexuális karaktert Bajor Imre alakította a Szomszédok-ban, Oli úr egyfajta erős karikatúrája volt a meleg fodrász figurájának. Horváth Ádám producer találta ki, Bajor Imre pedig hűen eljátszotta, amit a rendező elképzelt. "Ádám odaadott nekem két oldalt a meglévő történetből, ahol minden s betű sz-nek volt írva" - mesél Oli úrral való első találkozásáról Bajor, aki először gépelési hibára gyanakodott, és vissza is adta a szöveget, mondván, jó lenne még egyszer átnézni. „Nem, Oli úr így beszél… de nem csak ez van, meleg is” - mondták neki. "Atyaúristen, gondoltam magamban, mi lesz ebből" - elevenítette fel akkori reakcióját Bajor, de miután eredetileg csak pár adásról volt szó, elvállalta a szerepet. A figura aztán kinőtte magát, így három epizód helyett körülbelül három évig (1990-től 1993-ig) volt jelen a történetben, s Bajornak országos népszerűséget hozott.

Bajor Imre kapta az első meleg sorozatkaraktert itthon Forrás: RTL Klub.sajtoklub/Bársony Bence

Horváth Ádám szerint akkoriban csupa pozitív visszajelzés érkezett az alkotókhoz, Bajor ugyanakkor megtapasztalta a dolog negatív oldalát is. Előfordult, hogy lebuzizták az utcán, "édes kicsikémtől kezdve minden voltam" - meséli. Hosszabb távon azonban egyáltalán nem azonosította a közönség Oli úrral Bajort, a későbbi szerepek, televíziós szereplések (mint a Heti hetes) sikere megóvta ettől. Erről hosszabban írtunk itt.

Később a Barátok közt igyekezett bemutatni, milyen, amikor egy kamasz fiú vívódik saját homoszexualitásával, hogyan próbálja tagadni eleinte, majd hogyan látja be, hogy nincs értelme tagadnia. Hoffer Misit Halász Gábor alakította, erről és a sorozatos múltról itt vallott az [origo]-nak.

Mostanában is akad napi sorozat, amelyben megjelennek a saját nemükhöz vonzódók: az egyre jobb számokkal futó, az idei tavasz kétségkívül legnagyobb (nézettségi) húzásának számító Éjjel-nappal Budapest a napokban biszexuális lány szerfelett zaklatott szerelmét igyekszik bemutatni. Reginát Polyák Rita alakítja, de szerinte kevés különbség van karaktere és közte, ezért könnyen játssza el a biszexuális lány szerepét. „Regina egy fiatal humoros lány, aki sokszor viccelődik, sokszor mások lelki szemetese. A való életben is tyúkanyó szerepet töltök be a társaságban, és ezt nem mártírkodásból mondom, mert igazából nagyon élvezem. Ritaként nem vagyok biszexuális, viszont amióta ilyen lányt formálok meg a sorozatban, elkezdtem tisztelni és megérteni ezeket az embereket. Ezt nem azért mondom, mert jól hangzik, vagy mert illik ezt mondani, hanem mert beleláttam abba, hogy mi mozgatja belül az efféle érzelmeket. Regina nem az a tipikus szexuális értelemben vett biszex lány, hanem ő abszolút azt nézi, hogy mi fogja meg másokban, és az mindegy, hogy az illető férfi vagy nő. A forgatás kezdete óta én is jobban felfigyelek arra, hogy ki milyen személyiség, és kinek milyen szerethető tulajdonságai vannak" – magyarázta a mostanában túl erősen ragaszkodó karaktert alakító, féltékenységi drámákat rendező lány.