Haás Vander Péter: Dexter a profizmus szép példája

Haás Vander Péter
Vágólapra másolva!
Az USA-ban a nyolcadik évaddal befejeződik a Dexter, itthon viszont június 3-án indult a hatodik évad a Viasat6-on. A főhős magyar hangja, Haás Vander Péter az [origo]-nak elmondta, hogy jobb, ha a csúcson hagyják abba, bár az évek során ő is nagy rajongója lett a szimpatikus sorozatgyilkosnak.
Vágólapra másolva!

Haás Vander Péter több mint húsz éve szinkronizál, számtalan sorozatnak volt a főszereplője. "A legtöbb nagyjából arról szól, hogy ugyanazokról témákról lehúzzák a századik bőrt. Vannak persze olyan kivételek, mint a Rex felügyelő, a Melrose Place,A bohóc, a McLeod lányai vagy Babylon 5, de a Dexter magasan a többi sorozat felett áll, mind a történet, mind a párbeszédek, mind a színészek szempontjából. Egyszerűen függőséget okoz, még nálam is. Olyan azért ritkán fordul elő, hogy én úgy menjek a felvételre, hogy várom már, mi fog történni, de a Dexter-nél ez a helyzet" - mesélte.Mivel nem kronológiai sorrendben veszik fel a jeleneteket szinkronstúdióban, ezért amikor teheti, mindig megnézi a tévében a komplett epizódot."

Forrás: [origo]

Haás Vander és Bozsó Péter

A fontosabb szerepekre általában castingolni szokták a színészeket, de ebben az esetben másképp történtek a dolgok. "Egyszer csak felhívtak, hogy menjek be a stúdióba, és mondjam fel a promót. Nem is volt casting, ezt valaki valahol akkorra már fixen eldöntötte, hogy én leszek Dexter Morgan. Kimentem a stúdióba, felvettem a fülhallgatót, és a bal fülembe jött az eredeti hang, a másikba pedig instrukciókat kaptam a csatorna londoni központjából, hogy mire figyeljek oda, milyen hangsúllyal beszéljen a karakter, és milyen hangfekvéssel menjen a belső monológ. Aztán egyszer csak megláttam a színészt. Abban a pillanatban nem tudtam elhinni, hogy tényleg engem akartak erre a szerepre" - emlékezett.

Dexter belső gondolatai folyamatosan hallhatóak amellett, hogy beszél is. Az ember azt hinné, hogy nem egyszerű egy sorozatban folyamatosan kétféle hanggal megszólalni. Péter szerint minden csak megszokás kérdése. "Nem volt különösebben nehéz, hisz az a színész dolga, hogy alkalmazkodjon egy-egy hangszínhez, vagy intenzitáshoz. Igazából technikailag volt furcsa. Eleinte a tényleges beszédet és a belső monológot két külön sávra vettük. Aztán ahogy belejöttem, egy idő után már egy jeleneten belül megoldottam a két hangot egyszerre. Az új évad már egy új stúdióban forgott, és az új hangmérnök inkább a biztonságra játszott, így vissza kellett térnem a korábbi két hangsávos megoldáshoz."

Forrás: [origo]

Bár Haás Vander rögtön megkedvelte a sorozatot, eleinte nem nagyon figyelt fel a főszereplőre, de később jelentős fejlődést látott. "Az első két évadban még nem különösebben vettem észre, hogy az átlagnál tehetségesebb lenne, de aztán valami megmozdult. Azóta is hihetetlenül sokat épült, egészen elképesztő, hogy a karakter szűkös eszköztárát milyen sokoldalúan tudja bemutatni. Jó lenne egy ilyen szerepet ténylegesen eljátszani, nem csak szinkronizálni."

Karakteres nézeteket vall a különböző nemzetiségű produkciókról is, és bár akad mindenhonnan kedvelt, illetve nem kedvelt film, mégis inkább az amerikai filmgyártást tartja nagyra. "Van, amit nem szabad két percnél tovább nézni, mert annyira borzalmas. Az amerikai produkciók között is bőven akadnak ilyenek, de egy dolgot nem szabad elfelejteni. Mégpedig azt, hogy nem véletlenül tanítják a világ minden pontján az amerikai filmgyártást, kezdve a dialóg írástól, a dramaturgián át a technikai megvalósításig. Ennek a profizmusnak az egyik szép példája a Dexter is" - magyarázta, majd gyorsan megemlítette A Remény rabjai-t, amely nemcsak az eredeti film miatt lett itthon legendás alkotás.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

"Az a film a mai napig etalon, de nem csak nekem, sok helyen a világ legjobb filmjeként tartják számon. Abban is hihetetlen párbeszédek vannak, eszméletlenül jó szinkron-szereposztással. Bár volt egy időszak, amikor az egyik hazai csatorna nagyon korán akarta elkezdeni, és nem lehetett a filmekben káromkodni. Újra kellett az egészet szinkronizálni, így összehívták a teljes stábot, és legyártottunk egy második szinkront. Mondanom sem kell, hogy egy vicc lett az egész, mert egy börtönben bizonyos szituációkra nem lehet azt mondani, hogy a fene egye meg, mert egyszerűen hiteltelenül hangzik" - méltatlankodott.

Emlékezetesnek tartja a Ha ölni kell című filmet, amit még a Mafilmben szinkronizáltak, és amelynek Dezsőffy Rajz Katalin volt a szinkronrendezője. "A film végi nagy monológnál megállt, kiküldött mindenkit a stúdióból. Elkezdtünk beszélgetni, kérdezte, hogy van-e gyerekem, családom. Ez szokatlan volt, mert nem szoktunk ilyenekről társalogni, de sikerült így megteremteni a megfelelő hangulatot. Végül így csináltuk meg az ötoldalas védőbeszédet, és úgy gondolom, hogy az máig egy kiemelkedő munka. De, hogy ne csak ilyen depressziós sztorikat mondjak, ott van még a Dumb és Dumber című film. Emlékszem, annyira elkezdtünk nevetni felvétel közben, hogy többször le kellett állni. Azóta sem sokszor volt ilyen a pályámon" - emlékezett.

Haás Vander egyébként nagyon szeret szinkronizálni, csak nem mindegy, hogy mit. "Imádom... csak sajnos akadnak olyan munkák, melyek szabályosan megkeserítik az ember életét. Van egy munka, ahol három különböző fordító dolgozik, és minden dolgot máshogy, más stílusban magyarítanak. Ezáltal minőségileg sem lesz minden a helyén, a színész meg csak szabadulni akar már. De sajnos mostanában nem lehet válogatni: a Budapesti Kamaraszínházat megszüntették, így megszűnt az alapfizetésem, és ezt rendkívüli mértékben érzem a pénztárcámon, ezért muszáj mindent elvállalni. Öt évvel ezelőtt lazán visszautasítottam munkákat, mert vagy kedvem nem volt, vagy épp pihenni akartam."

A magyar szinkroniparban sajnos nem mindig figyelnek oda, hogy egy megszokott archoz, megszokott magyar hang is párosuljon: "Az mindig egy nagy öröm, amikor egy már korábban bejáratott színészhez hívnak. Egyrészt, mert amikor beszélgetek különböző emberekkel, azt hallom, hogy nekik is sokat számít, amikor valakinek a megszokott magyar hangját hallják. Másrészt mert ezeket a színészeket, mint például Tim Robbinst, már megkedveltem. De az igazán nagy öröm számomra az, amikor felhívnak, hogy holnap kellenék hozzá, és kénytelen vagyok idő hiányában nemet mondani, akkor nem mást keresnek gyorsan, hanem megkérdezik, hogy rendben, mikor érnék rá. Ezek nagy dolgok."

Ajánlat: nyerjen könnyen eredeti Dexter-cuccokat egyetlen jó válasszal!

A cikkért köszönet Oblath Ádámnak és a magyarszinkron.hu-nak.

Forrás: [origo]