Világhírűek lettek a magyar árnyéktáncosok

2013.06.08. 23:11

Az idei Britain's Got Talent tehetségkutatót a magyar Attraction tánccsoport nyerte, amely így jó eséllyel megindult a világhír felé - ez volt ugyanis az első alkalom a műsor történetében, hogy nem brit versenyző nyert, pedig a jelenlegi már a hetedik évad volt. A társulat a győzelemmel együtt járó pénzből saját színházat hozna létre, Las Vegas-i fellépéseiket pedig állítólag Simon Cowell fogja menedzselni.

A magyar árnyéktáncos csapat a legtöbb közönségszavazattal jutott be az angol tehetségkutató műsor, a Britain's Got Talent döntőjébe, és a londoni fogadóirodák szerint is toronymagas esélyes volt. Az Attraction biztosra ment, a fináléra direkt egy brit tematikájú koreográfiával készült, amelyben többek között II. Erzsébet és Winston Churchill figurája is megelevenedett.

A tánccsoport azonban nem csak ezzel nyerte meg az angol szavazókat, már korábban sikert aratott a körükben. "Különösen nagy öröm, hogy minket nem a zsűri, hanem a nézők szavaztak be a döntőbe, ami magyar csapatként nagy elismerés, hiszen elsősorban britek adhatták le a voksaikat" - mondta korábban a társulatot vezető Szűcs Zoltán, akit a magyar közönség a Hip Hop Boyzból is ismerhet, ott Real Action néven futott.

Forrás: Youtube

"Az adás óta már mindenhol felismernek minket, és autogramot kérnek. Ma reggel épp a szakács ölelgetett meg mindannyiunkat a hotelben. Olyan ez, mintha álmodnánk, és nem ocsúdtunk fel még most sem. Lassanként kezdjük elhinni, amit mindenki sugall, hogy akár meg is nyerhetjük a szombati döntőt. Ez, amellett, hogy jelentős pénzösszeggel is járna, azt jelentené, hogy felléphetünk a királynő előtt. Ennél nagyobb megtiszteltetést pedig keveset tudnék elképzelni. A pénznyereményből pedig biztosan saját színházat hoznánk létre" - árulta el Szűcs még a finálé előtt.

A világ egyik legnagyobb, ilyen jellegű show-műsorában végül diadalt aratott az Attraction, ami 250 ezer fontos (nagyjából 87 millió forintos) pénzjutalommal járt, lesz tehát bőven pénz a saját színházra. A társulat továbbá jogot nyert arra is, hogy részt vegyen az idei Királyi Varietén, amelyen a királyi család tagjai, köztük II. Erzsébet királynő előtt mutathatják be műsorukat.


A csapat előtt Las Vegas-i karrier is állhat, a The Sun magazin ugyanis már korábban megírta, hogy a Britain's Got Talent ötletgazdája és zsűritagja, Simon Cowell az Attraction ottani befuttatásán gondolkodik, függetlenül attól, hogy a csapat megnyeri-e a műsort. A producer a Cirque de Soleil riválisaként léptetné fel a magyarokat, a tehetségkutató egyik munkatársa szerint sok pénzt lát a csapatban.

Az ötvenes években indult a műfaj

Úgy tűnik, a táncosok a műsor előtt is gondolkodtak a nemzetközi karrieren, honlapjukon már a bemutatkozás is angol nyelven van. Önmagukat inkább látványszínházként, mintsem tánccsoportként definiálják, a francia George Lafaille törekvéseit követve. Az úgynevezett fekete színházat az avantgárd művész hozta létre az 1950-es években, a William H. Byler által kifejlesztett, fekete fényt árasztó lámpákat használva.

Az árnyékszínház a hatvanas, hetvenes években kapott új lendületet, akkoriban Prágában indult el egy olyan mozgalom, amely addig nem látott módon fogta meg a közönséget. Ezt követte az Attraction, melynek ars poeticája a honlapon olvasható: "Itt a feketeség sötétebb, mint a legsötétebb éjszaka. A színek elképesztően élesek. A szereplők láthatatlanok, majd a következő pillanatban jól láthatóan jelennek meg előttünk. A fizika törvényszerűségeit semmibe véve, emberek lebegnek a levegőben, testrészek kelnek külön életre, tárgyak mozognak az embertől függetlenül".

A csapat sikerének titka lehet a rugalmasság is, műsoruk ugyanis három perctől egy óráig terjedhet, legrövidebb produkciójukat pedig három-négy művésszel is tudják biztosítani, holott a társulat teljes létszáma tizenkét fő. Az Attraction többek között a DigitalSpy olvasóit is meggyőzte, több mint tízezer szavazó negyvenhét százaléka jelölte a kedvencének a csapatot.

Ahhoz viszont, hogy a társulat befusson, tényleg az angolok kellettek, hisz az Attraction annak idején a Csillag születik-ben is próbálkozott, majd egy németországi tehetségkutatóban is feltűnt, de mindkét alkalommal kiejtették őket.