Szebeni István perli a közmédiát

Vágólapra másolva!
Ma, június 13-án Szebeni István ügyvédje beadja a keresetet a bíróságon, mert az MTVA egy hónap alatt sem reagált levelükre - tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

A mai napon beadják a keresetlevelet a bíróságon, amelyben kérni fogják a kártalanítást és Szebeni István visszahelyezését - mondta az Origónak dr. Mester Csaba ügyvéd. "Elmaradt jövedelemként a hatályos jogszabályok szerint maximum 12 havi távolléti díjat lehet kérni, mi így teszünk. Egészen speciális esetekben lehetséges csak a visszahelyezés, de mi úgy gondoljuk, hogy ez pont ilyen: az MTVA megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A kollektív szerződés szerint mindenkinek lehetőséget kell adni a felmondás előtt, hogy védekezzen, de Szebeni István erre semmiféle lehetőséget nem kapott, kész tények elé állították" – jelezte.

Mivel egy hónap alatt sem válaszolt az MTVA az ügyvédi levélre, Szebeniék szerint per lesz az ügyből. "Legjobb tudomásunk szerint korábban senkinek nem mondtak fel a közmédiánál azért, mert stúdiókörnyezetben trágár kifejezéseket használt" – tette hozzá az ügyvéd.

Szebeni Istvánt is megkerestük. "Szeretnék valami megoldást erre az ügyre, és úgy gondolom, válaszolhattak volna egy hónap alatt. Megdöbbentő,hogy úgy rúgtak ki meg sem kérdezték tőlem, mi történt. Nem élő adásban hangzott el a káromkodás, hanem a késő esti Híradó felvételének leállása után, vagyis nyilvánvalóan technikai hiba történt. Én otthon aludtam, amikor felvételről elhangzott, másnap én is megdöbbentem, hogy ez adásba kerülhetett, úgyhogy abszurd a helyzet" – kommentálta az esetet.

Mint ismeretes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap május 15-én megszüntette Szebeni István valamint két belső és egy külső munkatárs munkaviszonyát az MTVA gyorsított vizsgálatának eredményeképp szüntette meg. A vizsgálat megállapította, hogy az ominózus adás szerkesztője, továbbá az adáslebonyolítás két érintett munkatársa is felelős volt a hétfő éjszakai Híradó kritikus másodpercének adásba kerüléséért.

Szebeni a hétfő éjszakai híradóban azt mondta: "Úgy utálom ezt, hogy tíz perccel átcsúszik ez a kibaszott Híradó, és itt ezzel kell szórakozni!" Ez került véletlenül adásba a felvétel után két órával.

Az MTVA-t megkerestük, válaszukkal később bővítjük a cikket.