Rudolf Péter a rendezője, forgatókönyvírója és producere a Kossuthkifli című hatrészes sorozatnak, amely az 1848-1849-es szabadságharc idején játszódik, és egy Pozsonytól Debrecenig tartó, kalandos utazás történetét meséli el. A főbb szerepeket Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos játsszák, a produkció várhatóan 2014 második felében kerül képernyőre.

Rudolf Péter a napokban kezdte el forgatni a Kossuthkifli-t, amely Fehér Béla Aegon-díjra jelölt regényén alapul. "A történet az 1848-1849-es szabadságharc idejében játszódik. Swappach Amadé, Kossuth seregének őrnagya és frissen megszöktetett szerelme, Estilla egy delizsánszon Pozsonyból útnak indulnak egy kotnyeles grófnővel, egy kocsihajtóval és egy láda bejglivel Debrecenbe, hogy végére járjanak az őrnagy által feltételezett hazaárulásnak. Nem sejtik, hogy üldözőbe veszi őket egy halottaskocsi, amelyen Swappach apja, a császári kémszervezet egyik vezetője, Estilla apja, a cukrász Vödric Demeter és a besúgó, Dalfalvi is utazik" - szól a sorozat hivatalos ismertetője.

Forrás: MTVA

Rudolf a szentendrei Skanzenben tartott sajtótájékoztatón elmondta, 2012 nyarán három nap alatt olvasta el a regényt, amely óriási hatással volt rá, egyből arra gondolt, hogy meg kell filmesítenie. "Gyakorlatilag évek óta kerestem azt a helyzetet, hogy az Üvegtigris után bele merjek fogni bármibe is" - fogalmazott, majd hozzátette, ő csak úgy tud dolgozni, ha "megszállott állapotba" kerül. Hiába akadt azonban a kezébe egy csomó forgatókönyv időközben, valahogy egyik sem hozta igazán lázba. "Bélával viszont mintha ugyanarról a domboldalról néznénk a világot" - mondta.

"A regénynek akarunk megfelelni, az alázat a legfontosabb" - magyarázta a rendező, aki színészként csak egy kisebb szerepet vállalt a történetben, mert már az Üvegtigris idején megtapasztalta, milyen nehéz egyszerre helyt állni a kamera két oldalán. Rudolf szerint a regényt "plebejusindulat, humor és líra" hatja át, de Jókai-paródiának és értelmiségi Gyalog galopp-nak is nevezte az írást. Fontosnak tartja, hogy meghagyják a regény sajátos nyelvezetét, titkon azt is reméli, hogy sikerül visszahozni a köznyelvbe olyan szavakat, mint a történetismertetőben is használt "delizsánsz", amely egyébként a postakocsi megfelelője.

Több mint száz színész és helyszín

A sorozat hat, egyenként 52 perces részből áll majd, a road movie műfaja - az úton felbukkanó karakterekkel - pedig arra is lehetőséget ad, hogy rengeteg színészt felvonultassanak. A szériában száznál is több színész működik közre, akár pármondatos szerepeket is elvállaltak olyanok, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Kéri Kitty, Lukáts Andor, Szacsvay László, Nagy Ervin, Szabó Győző, Scherer Péter vagy Fenyő Iván. Hasonlóan nagy a forgatási helyszínek száma is: a terv szerint 72 nap alatt 107 helyszínen fordul meg a stáb, igaz ebből 15-20 a szentendrei Skanzenben található, ahol több tájegységet is meg tudnak idézni.

MTVA

A széria költségvetése összesen 740 millió forint, amelyből - saját közlése szerint - az MTVA 480 milliót finanszíroz, a Magyar Közlöny 2013. évi 118. száma pedig arról is beszámol, hogy a kormány "a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból" támogatja a produkció megvalósítását 100 millió forinttal. A többi a szponzori támogatásokból áll össze, melyek közül a legjelentősebb a Richter Gedeon Nyrt.-é. Rudolf a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy bár a költségvetés látszólag magas, ne felejtsük el, hogy itt három nagyfilmnyi időről van szó.

Púpos vénlány és tolakodó vaddisznó

A sajtóeseményen a színészek egy része is mesélt a szerepéről: kiderült például, hogy Nagy-Kálózy Eszter egy hetvenhez közelítő, púpos vénlányt játszik majd, Haumann Péter pedig egy olyan cukrászt, aki megpróbál helyt állni minden történelmi helyzetben, így a címbeli kossuthkifli sütésétől egy idő után eljut a császármorzsa-készítésig. Trokán Nóra arról beszélt, hogy első filmes főszerepénél mennyire segítették őt a többiek, Kálloy Molnár Péter azt tartja legnagyobb sikerének, hogy az ő figurája, a postakocsi hajtója került fel a produkció hivatalos pólójára.

MTVA

Lengyel Tamás szerényen a történet mozgatórugójának nevezte a karakterét, Swappach Amadét, Kőszegi Ákos pedig 19. századi James Bondként jellemezte a császári titkosszolgálat általa alakított ügynökét. "Ennyi állattal életemben nem forgattam - és most nem a stábra gondolok" - tette hozzá, majd elmesélte közös jelenetét egy vaddisznóval, amelyben az állatnak két-három méterre kellett volna állnia, de meggondolta magát, és pár centire megközelítette a színészt. "Az arcomba lihegett, kiült rajtam a rémület, a legőszintébb színészi pillanataimat éltem" - mondta Kőszegi.

A végeredményt várhatóan 2014 októberében tekinthetik meg a nézők. Rudolf elmondta, stílusos lett volna március 15-re időzíteni a premiert, de az októberig tartó forgatás után nem tudják befejezni addig, mert nagyon sok lesz az utómunka.