A műsor megy tovább – színészhalálok sorozatok közben

Andy Whitfield amerikai színész, ComiCon, 2010
Vágólapra másolva!
Volt, hogy egy színész öngyilkossága okozott gyászt és egyben komoly problémát egy tévés stábnak, máskor infarktus vagy rák végzett alapszereplővel, ami alaposan felborította a kreatív terveket. Hogyan léptek túl a haláleseten a tévésorozatok? 
Vágólapra másolva!

Mint korábban beszámoltunk róla, 31 éves korában elhunyt Cory Monteith, aki főszereplő volt az itthon is vetített Glee – Sztárok leszünk! című sorozatban. A színész szerepelt volna az ötödik évad első részében, majd a többiben is, úgyhogy a gyászoló stáb gondban volt, hiszen minden készen állt, a munka mégsem kezdődhet el. A Fox csatorna illetékesei a haláleset után két nappal tárgyaltak a lehetséges folytatásról, az ötödik évadról: elvileg a héten indult volna a munka, az évadpremier pedig szeptember 19-re volt belőve. A jelen állás szerint elcsúsztatják a felvételeket, így jut idő a gyászra – és a forgatókönyvek átírására. Monteith halálát amúgy a heroin és alkohol kombinációja okozta, erről itt írtunk.

A rutinos showrunner, aki nagyjából egy személyben felelős a sorozatért, több csapásra fel van készülve, tisztában van vele, hogy akad majd olyan szereplő, aki megtagadja a korábbi éveket, és egy interjúban lejáratja a produkciót (Angus T. Jones), olyan, aki egyszer csak megkattan egy kissé, és szerződést felrúgva lelép (Mandy Patinkin a Gyilkos elmékből), és sok olyan, aki hosszú bérvitába megy bele. Arra azonban nehéz felkészülni, ha egy alapszereplő meghal, ugyanis ebben az esetben valami visszafordíthatatlan történik, a gyász heteit pedig helyettesítési, anyagi és morális problémák is beárnyékolják.

Andy Whitfield Forrás: AFP/Getty/Starz/Karl Walte

Szomorú, de nem példa nélküli, amikor egy tévés produkció elveszti menet közben egyik főszereplőjét. Amennyiben abszolút főkarakterről van szó, felmerülhet, hogy leáll a sorozat, szélnek eresztik a stábot, ez azonban mindenképp anyagi ráfizetés, és komplikált is (akár száznál is több stábtagot kell kifizetni). A Spartacus készítői is sokáig bíztak abban, hogy a címszereplőt alakító Andy Whitfield felgyógyul, de miután non-Hodgkin limfómával küzdött sokáig, 2011-ben, 39 éves korában elhunyt. A tévétársaság előbb berendelte az előzményekről szóló hat epizódot (amelyekben még nem szerepel Spartacus), de amikor már nagyon megromlott Whitfield állapota, bejelentették, hogy a szerepet Liam McIntyre viszi tovább. Megtartani a karaktert, és főszereplő színészt cserélni kockázatos, de itt nemigen volt más megoldás, a jó darabig türelmes Showtime nem akarta veszni hagyni nagy sikerét.

A Dallas sem úszta meg tragédiák nélkül. Jim Davis Jock Ewing karakterét vitte, de 1981-ben csontvelőrákban elhunyt. A következő részekben így logikusan nem is szerepelhetett, 13 epizóddal később, az ötödik évadban a karakter is meghalt helikopter-balesetben. Larry Hagman esete pedig egészen friss, ő az ikonikus Jockeyt hozta, akit sokan szerettek – vagy éppen imádták gyűlölni – cselszövései miatt. A Dallas nehezen elképzelhető nélküle, pedig 2012 novemberében elhunyt. A karaktert is kiírták a szériából (pár korábban felvett jelenetet digitális trükkel felhasználtak későbbi jelenetekhez), a sorozatot feltámasztó TNT pedig bejelentette, hogy végtelenül szomorúak a legenda távozása miatt, de a show nem állhat le, úgyhogy jön az újkori Dallas harmadik évadja is – immár a gonoszkodó, kacarászó Jockey nélkül.

Jim Davis, Jock Ewing Forrás: CBS

Stanley Camel a Monk – Flúgos nyomozó 44 részében szerepelt, alapkaraktert vitt, dr. Charles Kroger figuráját. 2008-ban azonban szívrohamot kapott, a produkció pedig később úgy döntött, hogy egy külön epizóddal emlékezik a színészre. Nem sokat gondolkodtak a karakter kiírásán: ugyanúgy szívroham vitte el, mint megformálóját. Infarktus miatt korábban a Cheers is elvesztett alapszereplőt, 1985 februárjában elhunyt Nicholas Colasanto. Ő a harmadik évad végén halt meg, a következő szezonra pedig karaktere is elhunyt, miközben behoztak új szereplőt.

Előre megírták az infarktust

Leggyakrabban az infarktus okoz gondot: Leo McGarry az Elnök emberei-ben szívroham következtében halt meg, akárcsak megformálója, John Spencer 2005 decemberében (különös játéka volt a sorsnak, hogy már a hatodik évadba beleírtak egy infarktust McGarry figurájának). Az Emmy-díjas színész nem is volt nagyon idős, csak 58 éves, és még lett volna szerepe a későbbiekben: a stáb végül úgy oldotta meg a helyzetet, hogy a választások éjszakájára tette a karakter halálát. Spencert a produkció meggyászolta, a neve a hátralévő epizódokban is ott volt a stáblistán.

Minden idők egyik legjobb sorozata, az HBO-s Maffiózók írói stábja is találkozott azzal a problémával, hogy egy idős szereplőnek tervezett sztorit alaposan át kell írnia. A történetben a helyi maffiát működtető Tony Sopranónak igen ellentmondásos a kapcsolata anyjával, a Nancy Marchand alakította Livia Sopranóval, de nem volt idő végigvinni a szálat, mert az idős színésznő tüdőrákban elhunyt 2000 júniusában. Utolsó jelenetéhez számítógépes trükk is kellett, Tony pedig tovább őrlődött megoldatlan gondjai közt. Azóta a bandavezért alakító James Gandolfini is elhunyt, de ez már nem volt hatással a produkcióra.

James Gandolfini, Maffiózók Forrás: HBO

Olyan eset is volt a tévétörténetben, amikor egy színész öngyilkos lett produkció közben. A Szeleburdi Susan című sorozatot David Strickland hozta nehéz helyzetbe, amikor 1999 márciusában véget vetett életének. A komédiasorozat kreatívjai ennek ellenére sem haragudtak rá, és egy külön epizóddal búcsúztatták Todd karakterét – aki amúgy szintén meghalt.