Egész napos jubileumi programsorozattal ünnepli a modern japán animációs film ötvenedik évfordulóját a tíz éves Magyar Anime Társaság augusztus 17-én a Petőfi Csarnokban. Az AnimeCon fókusza ez alkalomból a többgenerációs hazai japán rajzfilmes közösség és a szubkultúra fejlődése a kezdetektől napjainkig.

A Magyar Anime Társaság non-profit egyesület a kortárs japán kultúrával kapcsolatos ismeretterjesztést, a sztereotípiák oldását, és az anime és manga hazai népszerűsítését tűzte ki céljául: a kiemelt évfordulók alkalmából a társaság az elmúlt hónapokban Magyarországon elsőként készített átfogó felmérést a hazai anime-szubkultúráról, a több ezer résztvevővel zajlott kutatás eredményeiről a nagyszínpadon számolnak be.

"A hazai japán popkulturális rendezvények alapítóiként az évfordulóra programjainkat is továbbfejlesztettük, így a nagyszínpadon a megszokott népszerű programpontok (jelmezes előadások, vetítések, harcművészeti- és táncbemutatók) mellett a látogatók a tudásukat próbára tevő vetélkedőben, vagy jelmezes improvizációs játékban is részt vehetnek" - áll a közleményben.

Anime-fesztiválForrás: Magyar Anime Társaság

Az ügyességi játékokat kedvelők a Petőfi Csarnok előtti szabadtéren kipróbálhatnak egy hagyományos japán játékot, a suikawarit, a klubtermekben japán konzoljátékok és egész napos táncpadversenyek várják az elektronikus terület iránt érdeklődőket, a külön erre a célra létrehozott Kreatív Teremben pedig a helyben megrendezett rajzverseny, kézműves vásár, illetve a rendezvényre készített rajzok, műtárgyak, haikuk, sütemények és japán ételdobozok kiállításai tekinthetőek meg.