Milliós bírság a Film Mánia csatornának

Vágólapra másolva!
Egy filmje rossz korhatár-besorolása miatt fizethet 940 ezer forintot a csatorna. Korábban is büntették már a Chello-tévét.
Vágólapra másolva!

A hatósági ellenőrzés során a tanács megállapította, hogy a Film Mánia tévécsatorna azzal sértette meg a kiskorúakat védő rendelkezéseket, hogy az Ong Bak 2 – A Bosszú című filmjét túl alacsony korhatári kategóriába sorolta és már este 9 óra után vetíteni kezdte. A döntés szerint a filmet 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriában, csak este tíz óra után lehettet volna közzétenni – közölte az NMHH. A műsorszám ideje alatt 2400 gyermek nézte a Film Mánia adását, zömmel 12 év alattiak. A mérések szerint 31 ezer, 18 év alatti néző is ott ült a film előtt.

A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert a műsorszámban gyakoriak voltak a kivégzéseket, kínzásokat ábrázoló képsorok és a durva erőszak. A film több jelenete kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekeket és velük szemben elkövetett kegyetlenségeket ábrázolt.

A Film Mánia tévécsatornát a Médiatanács hasonló jogsértések miatt eddig négy alkalommal marasztalta el az elmúlt 12 hónap során. A mostani 940 ezer forintos bírság – az arányosság és fokozatosság elvének megfelelően – az eddigi legmagasabb pénzbüntetés ezek közül.

A televízió 2012 júliusában a D-Tox című film miatt 320 ezer, 2012 októberében A harc szelleme című műsorszám miatt 380 ezer, tavaly novemberben az Ong Bak 3 – A leszámolás című epizódja miatt 620 ezer, ezt követően a Holló 3 című film miatt pedig már összesen 800 ezer forintos bírságot volt kénytelen megfizetni.