ByeAlex okozta a vesztét

Gundel Takács Gábor
Vágólapra másolva!
Szeptember 1-jén, vasárnap este elindult Gundel Takács Gábor új vetélkedője az M1-en: az első adásban kis híján ötmilliót vitt el az RTL-es Pókerarc egykori nyertese, ám végül 960 ezerrel távozott.
Vágólapra másolva!

A Maradj talpon! volt az a vetélkedő, amelyet valójában a TV2 keresett évekig, hogy nézőket vegyen el hétköznap este az RTL-től: de Gundel korábban átigazolt a közmédiába (mondván, ott nincs napi stressz, nincs nézettségi kényszer, reggeli AGB-számok, grafikonmustra), a műsort pedig az M1 számára vette meg az MTVA, így oda vitte a nézőket esténként. A két sikeres évad után eljött a formátum pihentetésének ideje, erre a legtöbb műsornak szüksége is van: de nem volt kétséges, hogy a sikerembernek számító, magas ismertséggel és kedveltséggel bíró műsorvezetőt újrahasznosítják.

A korábbi kvízek, vetélkedők nyertesei álltak sorban Gundel Takács Gábor A következő című műsorának első adásában, volt, aki Vágóval játszott egykor a Milliomos-ban, más a Maradj talpon!-ból lehetett ismerős. A játék kifejezetten pörgős (pláne az M1 lomhább tempójához képest), az emberek öt-tíz percenként váltják egymást, a kérdések a klasszikus kvízekben megszokottak: melyik városállam vezetője volt Leonidász, hány centiméternél tetőzött a Duna idén júniusban, melyik hegység csúcsa a Galyatető, hol honos a voodoo vallás, mely országot hívták régen Hiberiának, hogyan került a magyar nyelvbe a zongora szó? Mivel nem az RTL-en megy a műsor, ezúttal nagy szerencsénkre nem kerültek olyan elmés kérdések a kvízbe, mint a „mi Vili bácsi kedvenc étele a Barátok közt-ben?” vagy „mi Csonka András beceneve?”.

Gundel Takács Gábor Forrás: MTV

Két választ adnak meg, ebből egy a jó, azaz, kellő olvasottsággal és kis szerencsével viszonylag nagy összeget lehet eltenni – legalábbis elméletben. Azonban egészen furcsa feladaton is el lehet csúszni. Egy játékos már négymillió fölött járt, amikor bedugott fülekkel ki kellett találnia, melyik dal szövegét igyekszik elmutatni egy színész. A próbálkozó, süket fejhallgatóval a fülén, döbbenten nézte a ByeAlex-slágert, a Kedvesem című dalt eljátszó alakot, de fogalma nem volt arról, mi is a megfejtés, hamar búcsúzott is tőle Gundel.

A játék egy pontján egy nőnek levetítettek három részletet egy-egy filmből, az elsőn láthatóan nászéjszaka volt, a másik kettőn esküvőféle: esküvő volt a három feladvány közös megfejtése, a nő azonban szerelmet tippelt, és már mehetett is haza. Ezen a ponton Kormos Anett pár perces fellépése szakította meg a műsort, amit nem nagyon értettünk, de biztos úgy gondolta a jogtulajdonos Endemol vagy a licencvásárló Show and Game, hogy kell pár perc erőltetett vidámság a nagy feszültség közepette. Südi Iringó is táncolt partnerével, egyfajta show-elemként: itt az volt a játékos feladata, hogy a zene nélkül, némán mozgó páros mozdulataiból kitalálja, miféle stílusban mozognak. A középkorú férfi tippelt, nyert: csacsacsa volt a helyes válasz.

21 rossz válasz kell a győzelemhez

Gundel a szokásos szerelésben látható a műsorban (zakó-ing, szigorúan nyakkendő nélkül, mert az már túl ünnepélyes lenne), az első adásban kissé rekedt is volt, egy adott ponton Egri Jánost láttuk reinkarnálódni. Ez egy igen pörgős, gyors formátum, itt nincs ideje annyit élcelődni, mint korábban az Áll az alku-ban vagy a Maradj talpon!-ban, miközben nagy rutinnal, komolyabb hiba nélkül levezényelte a hosszabb adást.

Azt a nyitó részt, amelyben Béla lett a bajnok: négymillió forinttal érkezett a végjátékba, ahol egymillió bónuszt kapott. Ő 2007-ben nagyot kaszált a Pókerarc című RTL-es vetélkedőben, de itt kevesebbel kellett beérnie. A végén 21 kérdésre kell válaszolni, 180 másodperc alatt, de az a csavar az egészben, hogy a két opcióból folyamatosan a rosszat kell rávágni. Ha ront az ember, tehát a jó választ mondja, akkor újra kell kezdeni: a nyertes azon bosszankodott, hogy kétéltű a szalamandra, de így is 960 ezer forintot kasszírozott.

Az új vetélkedő eztán minden hétköznap kerül adásba, 18.30-tól, a Híradó előtt megy. Valószínűleg nem lesz minden adásban stand-upos fellépő, versenytáncos és hasonló show-elem, de nézhető, értelmes kvízről van szó.