Szörnyekkel és szellemekkel elég nehéz forgatni

Állítólag
Vágólapra másolva!
Az Állítólag..., eredeti címén MythBusters tizedik évadjához ért, ami nagy szó a Discovery Channel, továbbá Adam Savage és Jamie Hynamen életében. Az interjúból kiderül, hogy igazán vagány dolog lenne a Holdra menni, persze saját építésű űrhajóval, de az is, miért dugtak egy szerencsétlen kisegeret egy elefántürüléknek látszó kupacba. 
Vágólapra másolva!

A tizedik évad jön: volt olyan jól ismert mítosz, amit le akartatok leplezni, de nem sikerült?

Adam Savage: Néhány évvel ezelőtt összeszedtük azokat a dolgokat, amik egyesek szerint bizonyítékok arra, hogy sosem járt ember a Holdon. Többször bizonyítottuk, hogy ezek nem állják meg helyüket, és hogy butaság az összes, mégsem sikerült mindenkit meggyőznünk. Szuper lenne, ha foghatnánk magunkat és elmehetnénk a Holdra, aztán vissza, hogy bebizonyítsuk, hogy tévednek. Persze mindezt egy saját magunk által épített űrhajóval! Szóval, ha az idő és a pénz nem lenne akadály, azt hiszem, ezt választanám legszívesebben.

Forrás: Discovery Channel

Mi a helyzet azokkal a mítoszokkal, amik igaznak bizonyultak, melyik a kedvenceitek ezek közül?

Jamie Hyneman: A személyes kedvencem, az igaznak bizonyult mítoszok közül, egy egyszerű és vicces legenda, mégpedig hogy az elefánt fél az egértől. Éppen Észak-Afrikában voltunk, hogy egy cápás mítoszt teszteljünk, de az óceán túlságosan viharos volt, így nem mehettünk ki a vízre. Nem akartuk, hogy kárba vesszen az időnk, ezért valami szárazföldi kalandot kerestünk. Találtunk egy helyet, ahol az elefántok rendszeresen közlekednek, és elrejtettünk egy egeret egy elefántürüléknek álcázott csapdába. Amikor arra járt egy elefánt, felemeltük a csapdát, ahonnan előbújt az egér. Nem gondoltuk volna, hogy ebből bármi érdekes kisülhet, de amikor az elefánt meglátta az egeret megtorpant, és nagy ívben elkerülte. Az egész nagyon vicces volt, és igazán meglepő.

Adam Savage: Nekem van egy másik nagy kedvencem. A mítosz arról szól, hogy volt egy ember, aki annyira berúgott, hogy megkérte az egyik barátját, vezessen haza helyette - csakhogy a barátja vak volt. Ezt mi is kipróbáltuk: egyikünk adta az instrukciókat, míg másikunk bekötött szemmel vezetett, több-kevesebb sikerrel. Aztán megkértünk egy valóban vak embert, hogy segítsen nekünk a tesztelésben, és jobban vezetett, mint mi valaha is. Végül, hogy megegyezzenek a körülmények, Jamie jól berúgott, és így adta az instrukciókat a sofőrnek a hátsó ülésről. Nagyon meglepett, ami történt, ugyanis a részeg Jamie utasításai alapján a vak sofőrünk is úgy vezetett, mintha ivott volna. Lassan és nagyon óvatosan vezetett, folyamatosan túlkorrigált, sosem láttam még ilyesmit. Úgy látszik, igen nagy különbség van a józanon és részegen adott instrukciók között.

Forrás: Discovery Channel

Milyen biztonsági előkészületeket tettetek, hogy elkerüljétek a sérüléseket és baleseteket?

Jamie Hyneman: Minden egyes mítosz esetében egyedi biztonsági intézkedésekre van szükség. Általában mítosz kapcsán van egy megbeszélés, amire külső biztonsági szakértőket is meghívunk, velük együtt beszéljük át, hogy milyen veszélyekre lehet számítani a tesztelés közben, és hogy milyen előkészületeket kell tenni a balesetek megelőzése érdekében. Egyébként ez egy olyan dolog, amiben már elég nagy tapasztalatunk van, és mindig gondot is fordítunk erre a kérdésre, hiszen a saját testi épségünkről van szó.

Adam Savage: Már a mítoszok kiválasztása során figyelembe kell venni a biztonsági szempontot. Ha túl veszélyesnek tűnik, akkor le kell mondani róla. Van egy mítosz arról, hogy ha nagy mennyiségű folyékony oxigén érintkezik az aszfalttal, akkor az egész út egy óriási bombává változik. Ez egy igazán nekünk való sztori lenne, de a folyékony oxigén nagyon veszélyes anyag és emellett nagyon drága is, ráadásul ha hamisnak bizonyul a mítosz, és nem történik semmi, akkor még unalmas is az egész kísérlet, így inkább lemondtunk róla.

Mindig elmondjátok a műsorban, hogy senki ne próbálja ki ugyanezeket a kísérleteket otthon. Nem aggódtok, hogy valaki mégis megpróbál utánozni titeket?

Adam Savage: De, mindig aggódunk azon, hogy valaki majd kipróbálja ezeket a kísérleteket otthon. Ez az egyik oka annak, hogy olyan alaposan készülünk elő. Igyekszünk minden veszélyt figyelembe venni, minden biztonsági előkészületi lépést megtenni és csak ezután nekiállni a tesztelésnek. Minden alkalommal hangsúlyozzuk is a műsorban, hogy legyen akármilyen kicsi a baleset esélye, akkor is veszélyes, és semmi esetre se próbálják ki otthon.

Melyik az a mítosz, amely legjobban foglalkoztatott életetek során?

Jamie Hyneman: Nálam ez az egész a műsorral egy időben kezdődött. Előtte is ismertem városi legendákat, de nem igazán foglalkoztattak. Amikor elkezdtük a műsort, csak egy konkrét mítosz volt, ami igazán érdekelt, ezzel indult minden. A történet szerint egy férfi kitalálta, hogy egy csomó héliumos lufit erősít a kempingszékére, fog egy hatos pakk sört, és repül egyet. Az első részek egyikében már teszteltük is mítosz, ami igaznak bizonyult. Adamet küldtük fel 30 méter magasba, annyi változtatással, hogy egy hosszú kötelet erősítettünk a székre, hogy ne szálljon túl messzire.

Forrás: Discovery Channel

Van olyan ötlet, amit nem akartok letesztelni?

Adam Savage: Igen, tucatnyi ilyen mítosz van. Ezek közé tartoznak a szörnyekkel, szellemekkel és vallási csodákkal kapcsolatos esetek. Ezeknél egyszerűen nem lehet megteremteni a megfelelő körülményeket, hogy bizonyítani vagy épp cáfolni lehessen őket.

A sugárhajtóműves, repülő Chevrolet mítosza most kerül elő harmadjára. Miért ismétlitek meg ennyiszer?

Adam Savage: Ebben az évadban végre volt pénzünk és időnk, úgyhogy eldöntöttük, hogy nekifutunk még egyszer. Őszintén mondom, egyike volt a legjobb pillanatoknak az, hogy láthattuk egy sugárhajtású autó kilövését a sivatagban.

Szerintetek lehetséges édesség vagy üditő-automatákban igazi pénzérmék helyett jégből készült érmékkel fizetni?

Jamie Hyneman: Jégből készült érmékkel? Érdekesen hangzik. Még sosem hallottam ezt a mítoszt. Felírtam a listára.

Nem gondoljátok, hogy a városi legendák lebuktatásával unalmasabbá válik az élet?

Adam Savage: Nem, egyáltalán nem gondolom, de megértem, amikor az emberek azt gondolják, hogy egy mítosz lerombolásával kevesebb lesz a világ. Valójában azonban az elmúlt 10 évben, 850 mítosz tesztelése után azt gondolom, hogy minél többet fedezel fel a világból, minél több dolgot értesz meg, annál több leszel te magad is.

Volt már olyan, hogy a megállapításotokat megcáfolták vagy kétségbe vonták?

Adam Savage: Persze, sokszor. De fontos látni, hogy amit mi csinálunk, az nem egy igazi tudományos kísérlet. Általában csak a tudomány leírása, nem pedig egy igazi tudományos bizonyítási kísérlet. Arra törekszünk, hogy a tesztelés módszertana tudományosan mindig megállja a helyét, de mivel sajnos nagyon kevés ismétléssel tudunk csak tesztelni egy-egy mítoszt, ezért az eredmény nem lesz mindig stabil.

Sok sorozatsztár tűnik fel az új évadban, például a Halálos fogás kapitányai vagy Nik Wallenda. Rajtuk kívül van még valaki, akivel szeretnétek együtt dolgozni? Említettétek Stephen Hawking nevét egy korábbi interjúban.

Adam Savage: Ez így van, nagyon jó lenne Hawking-gal együtt dolgozni.

Jamie Hyneman: Egyetértek. A téma már szóba került, csak nem találtunk még megfelelő sztorit. Nagyon szeretünk vendégekkel dolgozik, és nem csak celebbekkel, hanem tudósokkal is. A legnagyobb elismerés lenne számunkra, ha összejönne egy ilyen együttműködés.

Hogyan készül el egy Állítólag... epizód?

Adam Savage: Egy listát készítünk először, ami azokat a történeteket tartalmazza, amelyek érdekelnek minket. Ezt a kutatást mi csináljuk Jamie-vel, és a közönségtől, a közösségi oldalakról szedjük össze az ötleteket. Utána jön a tervezés. Hogy egy példával éljek: pár héttel ezelőtt hallottam egy történetet arról, hogy a kórusban, amikor a tagok együtt énekelnek, akkor a szívük is azonos ritmusban dobog, összhangban a zenével. Ez egy nagyon jól tesztelhető sztori. Szóval leülünk a produkciós csapattal, és átbeszéljük szerintünk hogyan működhet a történet, milyen lehetséges végkimenetei lehetnek, és hogy a műsorban hogyan fog ez kinézni. Amikor megvan a műsor kerete, elkezdünk helyszínt keresni, és kitalálni a tesztelési folyamatot. Általában nyolc nap alatt elkészülünk egy mítosz tesztelésével, persze vannak szélsőségek, előfordulhat, hogy elég egy pár nap, de lehet az is, hogy hetekre van szükség. A folyamatban az a legjobb, hogy a produkciós csapat annyira rugalmas és könnyed önmagában is, hogy ha valamelyik eredmény teljesen eltér attól, amire számítottunk, és teljesen új tapasztalatokra, hozzáállásra van szükség a folytatáshoz, az sem jelent problémát. Szóval a történetek végkimenetele sosincs kőbe vésve, bármi megtörténhet, de mi készen állunk rá.