A Rejtélyt még magyarul sem értjük

Rejtély
Vágólapra másolva!
Pikali Gerda néha leáll a szinkronnal és csak nézi a történetet, Seszták Szabolcsnak pedig jó ismerőse Joshua Jackson, még ha fordítva ez nem is igaz. A Rejtély (Fringe) című sorozat hazai stúdiómunkálatain az is kiderült, hogy a hazai színészek túlléptek a középkori dogmákon.
Vágólapra másolva!

Ugrás a dimenziók között, alakváltások, a lét titokzatos értelme: ezekhez hasonló gondolatok foglalkoztatják a Rejtély című sorozat hőseit, akik az USA-ban már befejezték pályafutásukat, de a hazai nézők még két évadon keresztül drukkolhatnak a sikerükért. A magyar stáb Kozma Mari szinkronrendező vezetésével járja végig a főszereplők nem éppen sima útját. Peter, Olivia és Walter hazai megszólaltatói maguk is kíváncsian várják a folytatásokat.

Seszták Szabolcsot közel két évtizede kapcsolatban van a Petert alakító Joshua Jacksonnal. „A Dawson és a haverok óta több filmben is szinkronizáltam. Pont annyi a színészete, mint amennyinek lennie kell, nem ripacskodik, nem kell hozzá alakulni, csak követni kell, amit csinál" – véli magyar hangja. „Az pedig nincs kizárva, hogy Walter egyik őse lehetett Leonardo da Vinci, aki hasonló lángelme volt" – teszi hozzá.

Rejtély-szinkron, Seszták Szabolcs Forrás: magyarszinkron.hu

A sorozat rengeteg misztikus témához nyúl, igen bátran. „Szerintem van élet a Földön kívül, de nekem az is fontos, hogy amit mi élünk életet, az olyan-e, amilyennek lennie kellene. Vallásos emberként is úgy gondolom, hogy lehet még rajtunk kívül élet, hiszen a naprendszerünket sem ismerjük, nem beszélve az azon túliakról" – szakadunk ki a stúdió falai közül, és térünk át nagyobb távlatokra.

Pikali Gerda kedveli ezt a munkát. „Általában szeretem, ha minél többféle szerepet kapok, nemcsak mélyhangú mediterrán nőket – úgyhogy örülök, ha láthatom Oliviát. Anna Torv szép nő, aki az évadok során egyre ügyesebben alakítja figuráját. Izgalmas volt a harmadik évad, amikor először csak két figurát, majd egy harmadikat is életre kellett keltenem. Külön kihívás volt mindegyikhez a megfelelő hangot megalkotni és azt sokáig megtartani" – meséli.

Rejtély Forrás: Warner Bros.

„Szeretem, ha a történet magával ragad. Nemcsak itt, de más munkánál is előfordul, hogy megállok, és egy kicsit mozizok. Így jobban meg tudom érteni a főhős tetteit, és nemcsak azokra a pillanatokra figyelek, ahol éppen megszólal" – elemzi a munkát. „Szerintem van benne valami, hogy több univerzum van... Nem kizárt, hogy van máshol is élet" – mondja, mikor a misztikumra tereljük a szót.

Végh Péter kollégájától, Rudas Istvántól vette át az első évadban Walter szerepét: „Az első néhány epizódban úgy éreztem egy kicsit távol esik tőlem a karakter, de Kozma Mari szinkronrendező úgy érezte én leszek jó. John Noble pedig egészen fantasztikus színész, aki millió színekkel játszik, egy igazi clown. Dráma, líra egyszerre van benne. Kihívás, hogy két karaktert is alakít. Komoly feladat a kettő közötti különbséget érzékeltetni, fontos, hogy máshogy beszéljen, máshogy szólaljon meg."