Scherer Péter: Ez megy egy családi ebédnél

Scherer Péter, Kossuthkifli, forgatás
Vágólapra másolva!
Végre nem egy modern környezetben játszódó kortárs dráma, hanem egy történelmi sorozat forog itthon – vélte Scherer Péter a Kossuthkifli hatrészes minisorozat forgatásán. A színész szerint az ország megosztottsága reflektálódik a Fehér Béla-regényben is.
Vágólapra másolva!

Rudolf Péter a rendezője, forgatókönyvírója és producere a Kossuthkifli című hatrészes sorozatnak, amely az 1848-1849-es szabadságharc idején játszódik, és egy Pozsonytól Debrecenig tartó, kalandos utazás történetét meséli el. A főbb szerepeket Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos játsszák, a produkció várhatóan 2014 második felében kerül képernyőre. Itt írtunk róla bővebben.

Forrás: MTVA

A forgatáson ezúttal Scherer Pétert kérdeztük, aki fel volt dobva, mert nagyon tetszik neki a sztori, olvasta a regényt is. Fehér Bélát, az írót személyesen is ismeri, egy helyre járnak nyaralni, és jóban vannak. "Mivel elég sok párbeszédes rész van benne, jól lehet dramatizálni a művet. Nyilván vannak húzások, de egyébként nagyon hűen adja vissza a forgatókönyv az eredetit. Hat részben egy abszolút követhető, és maradéktalan élményt nyújt a könyvhöz képest is."

Scherer szerint van egy teljesen őrült rész az eredetiben, amit el kellett felejteni. „A katonákról kiderül, hogy törpe-szellemlények... na, ezt például kihagyták, mert ott már nagyon elszáll az egész történet. De ezen kívül is többször jelennek meg szellemek, óriások, és olyan mesebeli figurák is felbukkannak, mint János vitéz, vagy Ludas Matyi" - tette még hozzá.

Forrás: MTVA

A humor mellett az aktualitást emelte ki. "Ez nagyon sajátos humor, ténylegesen vicc, vagy geg nincs a történetben, egyszerűen az egész látásmód különös, illetve a rengeteg áthallás a mai életünkre nagyon jó. Kezdve ott, hogy egy családon belül az apa, Reviczky Gábor és fia, akit Lengyel Tamás alakít, gyakorlatilag az ellenkező oldalon állnak, hisz az egyik Kossuth tisztje, míg a másik császári tanácsos. Mi sem képezi le szebben a mai Magyarországot, ahol családok leülnek egy asztalhoz, és a jobb, illetve baloldaliak vagy nem tudnak egymással beszélgetni, vagy veszekszenek. Ez jelen van a ma egy vasárnapi ebédnél."

Forrás: MTVA

Scherer úgy látja, hogy a filmek többsége általában kortárs problémákkal foglalkozik, kortárs, modern környezetben, így ez a sztori a múltban tényleg egy kaland: „Ha körbenézek, azt látom, hogy az emberek akkoriban így öltözködtek, így viselkedtek, és ezt visszaadni izgalmas szellemi és színészi kihívás."

Oblath Ádám