Borult a papírforma az X-Faktorban

X-Faktor
Vágólapra másolva!
Eddig mindig férfi szólista nyert, vasárnap este csapat vagy nő fog ünnepelni. Szórakoztatóbb vagy idegesítőbb lett a show az új mentorokkal? Ártott vagy segített a műsornak a Bozsek Márk-féle visszalépés? Több szempontból elemzünk. 
Vágólapra másolva!

Mentorok: Akik szerint ez a garnitúra unalmassá lett az utóbbi pár show-ban, azok hajlamosak elfelejteni, hogy a harmadik évadból már jóformán egy emlékezetes beszólás sem maradt fenn, Nagy Feró, Keresztes és Malek is abszolút kiszámíthatóan értékelt, elemzett, reagált. Előre meg lehetett mondani, mely produkciót dicséri visszafogottan bólogatva a mindig udvarias Malek Miklós, melyen pityeredik el az egyetlen női mentor. A negyedik évadra Geszti jelentette a kontinuitást, vagy azért, mert az RTL kockázatosnak tartott egy radikális, komplett cserét, vagy pedig azért, mert ő foglalkozott a versenyzőkkel legtöbbet az adott évadok után is. Biztos sok nézőt idegesít az új mentorok okoskodása, gesztusrendszere vagy színpadiassága (kommentekben mindig megy a zsörtölődés), de mindenképp új színt hoztak a műsorba.

Danics Dóra és Lilu Forrás: RTL Sajtóklub

Versenyzők: Elvileg miattuk követi a műsort a legtöbb néző, érdemes összevetni őket az előző csapattal. Idén egyértelműen kiegyenlítettebb volt a mezőny, több kiemelkedő hang akadt (Danics, Krasznai), soha nem jutott ilyen messzire csapat (most nagyvonalúan tekintsünk el attól, hogy a ByTheWaynek két élete volt a játékban), ugyanakkor 2012-ben legalább két olyan megosztó személyiséget, bulvárnak remekül eladható karaktert talált a stáb, mint Csobot Adél és Zámbó Krisztián. Nem véletlenül voltak tele velük a színes lapok, a hírportálok, mert el lehetett adni velük az újságot, a neten meg magas kattintást hoztak. A nézők egy része imádta őket, egy másik része imádta gyűlölni őket, de egy napokig menő tévéshow-knak kellenek ilyen figurák. Hangban tehát jobb volt az idei, mint a tavalyi, idén nem volt semmi olyan idegborzoló, mint egy éve a kis Zámbó Goldeneye-előadása. Ugyanakkor a megosztó személyiségek száma alacsonyabb volt, az ideiek csak mérsékelt indulatokat váltottak ki, és ez a számokon is meglátszott.

Geszti két énekese is versenyben van Fotó: Mudra László - Origo

Nézettség: „Mintha egy éve nem látott volna tévéműsort a fél ország, úgy nézi a populáció az X-Faktort: szombaton 2 millió 160 ezer nézőt érdekelt, ami igen magas szám, főleg, ha összehasonlítjuk a rendületlenül népszerű és nézett, harmadik helyre beért Éjjel-nappal Budapest legjobb estéjével: a sorozat 1 millió 164 ezret hozott" – írtuk még szeptember derekán, két hétre rá pedig már 2 millió 236 ezer nézőnél volt, ami már azt jelenti, hogy már majdnem az ország negyede nézte a Nielsen mérése szerint. Ez később esni kezdett, legutóbb vasárnap már csak 1 millió 699 ezer tévéző maradt a műsoron. Ez csak az első-második szakasz magas számaihoz és az őrületes felhajtáshoz képest alacsony, mert így is az X-Faktor nyerte az összes hetet, célcsoportban és teljes lakosságban egyaránt.

Felejthető előadók: Elkerülhetetlen, hogy legyenek olyanok is a mezőnyben, akikre aztán a kutya sem emlékszik. Mikor hallott legutóbb Mimi és Gergőről, Demes Tamásról, Szabó Mariannról vagy a PJZ-ről? Az MDC vagy Szabó Marcell idén ősszel többször is képernyőn volt, még az élő show-kban is felléptek: felismerné még őket az utcán? Ugyanígy Eckert Anikón is látszott, hogy csinos, helyes lány, de nem fog messzire jutni a show-ban, mert hangban vannak nála sokkal jobbak.

Botrányok: igazi, össznépi felháborodást kiváltó eset nem volt. Krasznai múltja elég hamar kiderült, ezt nem is próbálta titkolni sem az RTL, sem az énekesnő, hetekkel később pedig Bozsek Márk visszalépése miatt ültek sokan a Fókusz elé. Azt módfelett nehéz elhinni, hogy ezt a húzást egy nappal az élő show előtt közölte a produkcióval, hogy így kitoljon a komplett stábbal vagy a helyére beugró ByTheWay-jel – de a lépésnek a tinilányok biztos örültek, és azóta is szorgosan benntartják a kvartettet szavazataikkal.

Még csapat is nyerhet idén Forrás: RTL Sajtóklub

Facebook-tábor: persze a ByTheWaynek van a legtöbb követője, 39 500. Danics Dórát 6500 lájkolták, Krasznai Tündét 6700-an olvassák. Ez inkább csak játék a számokkal, nem reprezentatív, mert nem minden Facebook-felhasználó szavaz, miközben a közösségi oldalon kevésbé aktívabb, idősebb nézők is eleresztenek pár voksot a versenyzőkre.

Esélyek: Mindenképp újdonság lesz, hogy ezúttal nem fiú szólista nyer, mint a korábbi három alkalommal, hanem csapat vagy énekesnő. Elképzelhető, hogy Danics és Krasznai épp egymást gyengíti, és pont ezért nyer a ByTheWay. Ha a csapat nyer, borítékolható, hogy lesz morgás, mert senki más nem kapott két lehetőséget ebben a műsorban. A sportban azonban volt már hasonló, 1992-ben Jugoszlávia is kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, ám a délszláv háború miatt kizárták a tornáról, és a selejtezőcsoportjukban második Dánia indulhatott helyette – és nagy meglepetésre meg is nyerte a tornát. Egyszer azonban már megtippeltük, ki lesz a befutó, ehhez tartjuk magunkat.